František Lipka: Kotor je prelijep, a Crna Gora će vjerujem dobiti datum pregovora

1
František Lipka, ambasador Slovačke u Crnoj Gori

František Lipka

František Lipka

Lijep novembarski dan u Kotoru, pa još praznični kada kotorani slave Dan opštine, Aranđelov dan i Gospu od Zdravlja, prilika je da sretnete ne rijetko i one koji povremeno navrate da se nadahnu ljepotama grada i jedinstvenošću koja se ogleda kroz bogatstvo raznolikosti prosto zrače i oplemenjuju.

František Lipka, ambasador Slovačke u Crnoj Gori koga pamtimo kao predsjednika Referendumske izborne komisije ili zlatnog glasa koji je Crnoj Gori 21. maja 2006. godine zvanično prvi kazao da je stekla nezavisnost, više od 30 godina posjećuje Kotor.

Sreli smo ga na proslavi Dana opštine i eto prilike za razgovor, onako neobavezno uz kafu.

Skala:  Gospodine ambasadore, u Kotoru ste, gradu svjetske kulturne i prirodne baštine. Kakvi su Vaši utisci?

Lipka:  Poznajem Kotor,  mogu da kažem veoma dobro. Prvi put sam bio ovđe prije trideset godina, a u međuvremenu sam posjetio Kotor bezbroj puta. Čak ću vam otkriti da sam početkom osamdesetih godina, to je bilo nakon zemljotresa ovđe proveo dvije neđelje. Bio sam član ekipe poznatog crnogorskog reditelja Živka Nikolića koji je u Kotoru snimao film “Smt gospodina Goluže”. To je bila jedna koprodukcija slovačko-crnogorska, a ja sam bio dio te ekipe, tako da sam, u ono vrijeme kad je Kotor bio porušen bio ovđe. Kotor sam poznavao prije zemljotresa, nakon njega, a poznajem ga i danas.

Skala:  Kako Vam Kotor danas izgleda?

Lipka:  Kotor je za mene uvijek bio prelijep i značajan grad. Prvo treba reći da se nalazi u jednoj neobično lijepoj okolini kao što je Boka Kotorska, jedan od najljepših fjordova u Evropi. Priroda je fantastična, lokacija grada takođe, a i grad je lijep. To je stari istorijski grad. Pravo je čudo da je ostao ovako sačuvan, Kotor je jedna vrlo stara gradska urbana cjelina, i opet kažem pravo je to čudo da je ostao sačuvan. Ali to je i velika zasluga građana Crne Gore i svih vlasti koje su  se smjenjivale na ovom prostoru, uključujući i današnju Crnu Goru kao državu koja brine o Kotoru. Kotor za mene ima dodatnu vrijednost. Kotor je u nizu svih tih vjekova bio centar međuetničke, međureligijske sloge. Ovđe su uvijek živjeli zajedno pripadnici mnogih naroda, mnogih religija, mnogih kultura. Uvijek su se slagali a slažu se i dan danas. Mislim da je to ta dodatna vrijednost Kotora isto tako i poruka i za današnji svijet i budućnost da taj suživot raznih etnika, naroda, kultura i religija treba čuvati i prenositi iz generacije na generaciju.

Skala:  To je svakako izuzetno važni i to nas preporučuje na putu ka Evropi. Pamtimo Vas iz perioda kada je Crna Gora grčevito tražila svoj put, samostalan put, svoj suverenitet. Gospodine ambasadore da li je Crna Gora stekla stekla uslove po Vama da dobije datum pregovora?

Lipka:  Ne radi se o tome što ja mislim. Vrlo je važno što je napisala Evropska komisija a kao što znate Evropska komisija je 12. oktobra objavila mišljenje o napretku zemalja Zapadnog Balkana, a isto tako i napretku Crne Gore. To mišljenje Komisije je veoma, veoma pozitivno . Evropska komisija je u svom mišljenju jasno napisala da je Crna Gora ispunila sve uslove koje je dobila i da se zapravo kvalifikovala da se sa njom otvore pristupni pregovori. Kao što znate o tome odlučuju zemlje članice, 27 zemalja članica i ta odluka mora da bude jednoglasna. Sad se i u Briselu i između glavnih gradova vodi diskusija. Formira se zapravo mišljenje o tome  što će odlučiti Savjet Evrope toga 9. decembra. Lično sam optimista i vjerujem da će Crna Gora dobiti pozitivnu odluku, ali eto, moramo sačekati taj 9. decembar.

Skala:  Vi o Crnoj Gori gotovo sve znate. Koja je razlika između Crne Gore 2006. i ove danas?

Lipka:  Pa razlika je vidljiva na svakom koraku. Dovoljno je proći Crnom Gorom pa viđeti nove zgrade, nove objekte koje su sagrađene posebno na primorju ali i u samom glavnom gradu Podgorici pa viđite jednu pozitivnu energiju već na prvi pogled.

Skala:  Je li Vam lijepo u Crnoj Gori?

Lipka:  Naravno da jeste.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].