Fiskalna discipina i ušteda, garancija za ostvarenje budžeta

3

Biljana Peranović

Biljana Peranović

Na juče održanoj sjednici opštinske Skupštine, odbornici su usvojili Informaciju o ostvarenju budžeta Opštine Kotor za prvih devet mjeseci koji je u ukupnom iznosu za 2013. godinu planiran na 14,5 miliona eura.

Za prvih devet mjeseci budžet opštine Kotor je planiran u iznosu od 9.875.000 eura i u istom periodu ostvaren je sa preko 9.400.000 eura, u procentima 87,17 % od planiranog, izjavila je za Skala radio Biljana Peranović, sekretarka opštinskog Sekretarijata za budžet i finansije.

Priliv budžetskih prihoda se ostvaruje po planiranoj dinamici, tako da je do kraja septembra iskazano povećanje u odnosu na prošlu godinu, naročito kod  lokalnih poreza, prije svega poreza na nepokretnosti, kazala je Peranovićeva.

Iako je ovaj porez za 17% smanjen za fizička lica, naplata je veća za 11,60%.

Takođe je zabilježeno povećanje prihoda i kod ostalih lokalnih poreza i to na dohodak građana, turističkih i lokalnih komunalnih taksi.

Opština Kotor je, prema riječima Peranovićeve, redovno servisirala svoje obaveze prema državi, dobavljačima i pojedincima, institucijama, javnom i nevladinom sektoru, pa se može konstatovati da je opština obezbijedila stabilno finansiranje u prvih devet mjeseci ove godine.

Ukoliko se do kraja godine nastavi sa fiskalnom disciplinom, kao i restriktivnom pristupu troškova, opštinski  budžet će biti ostvaren u potpunosti, zaključila je Peranovićeva.

3 KOMENTARI

  1. O kakvoj fiskalnoj discplini se ovdje govori, to je smo namet na sirotinju. Gospoda koja su u rukovodstvu ove opstine drze kafane po mjesnim zajednicama za dzabe – npr Dobrota 1. Niti placaju zakup prostora a da ne pricamo o porezima i Fiskalnim kasama – samo kalkulator ili ti digitron. Konobari rade na divlje. Inspekcije nikada nije ni bilo niti ce dokle god je ove vlasti. Tu se skupljaju Drugovi iz DPS svaki dan i vece da uz karte raspljavljaju kako da nam otmu i ovo malo sto je ostalo. Zavatite malo i od njih pa da USTEDITE, ako smijete.

  2. Ne bi centa dala da se ja pitam nevladinim organizacijama koje samo pljuju a neke vode visoku politiku i to se dobro zna koje, kome i zašto.

  3. Mogli bi baš i nešto pofaliti . Ne traba biti zlo i samo sve napadati.
    Evo budžet se ostvaruje i na ovu veliku krizu. Predsjednica opštine je znam sigurno došla na praznu kasu i Boga mi je ipak punila i održava se. Plate se primaju. Brao gospođo Majo.ja ću vi tako reći iako mi ništa ne treba.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].