Festival klapa u Perastu sve bolji, para sve manje

2
Milan Mikan Kovačević

Mikan Kovačević

Milan Kovačević

Festival klapa u Perastu, koji je u sastavu Kotor Art-a, ove godine održaće se već krajem juna od 27. do 29. što je za razliku od prethodnih, mjesec dana ranije.

Organizarori najavljuju kvalitetne klape u sve tri takmičarske kategorije (ženske, muške i mješovite klape).

Prema riječima Milana Kovačevića, izvršnog direktor Festivala klapa Perast 2014. ovogodišnji muzički gušt će nadmašiti sve dosadašnje festivale, jer okuplja pravu elitu klapa, među kojima od ženskih klapa Neverin koja više godina osvaja Omiški festival klapa, Incanto iz Kotora koja je već stekla renome, klapa Drača iz Mostara, Ventula, Garuful iz Bibinja, Študija iz Kaštel Kambelovca, ukupno prve takmičarske večeri biće 10 ženskih klapa.

Od mješovitih klapa na ovogodišnjem Festivalu u Perastu po prvi put nastupiće klapa Veterani vazda mladi  iz Tivta, Kurenat iz Solina, Castel Nuovo iz Herceg Novog, Škerac i klapa Baška iz Baške vode.

Jaka je konkurencija u kategoriji muških klapa, kazao je Kovačević, najavljujući dolazak klape Pulenat iz Korčule, Bošket iz Zagreba, Asa voće iz Podgorice, Trebižat, Podvorje iz Kaštel Šućurca, Libero iz Leskovca, klapu Kaš iz Dubrovnika koji su osvajači prvih nagrada u Omišu.

Ove godine je izvanredna selekcija novih klapskih pjesama čiji su autori tekstova najpoznatija imena počev od Jakše Fjamenga, pa do kompozitora kao što su Krešimir Magnić, Vinko Didović, Slobo Kovačević, Duško Tambača.

Svaka od pomenutih klapa pjevaće i bokešku pjesmu što je karakteristika festivala u Perastu, najavio je Kovačević.

Koliko je organizator zadovoljan sa selekcijom klapa i repertoarom, toliko je kada su finansije u pitanju u vrlo velikoj neizvjesnosti, kazao je on.

Ovogodišnji festival, zajedno sa “Liricom” br 2. knjigom koja će objediniti sve nove kompozicije sa dosadašnjih festivala, košta 34 hiljade eura, od kojih je od Ministarstva kulture dobijeno 14 hiljada, a iz opštinskog budžeta je izdvojeno 3 hiljade eura.

Predstoji borba za novac, jer kako kaže Kovačević, festival je sve bolji, a para je sve manje.

2 KOMENTARI

  1. Mikane, iznesi to pomoći će svi koji imaju sluha.Samo nastavi ti si duša ovoga festivala i par entuzijasta uz tebe.

    • Hvala na razumijevanju i pomoći svih ljubitelja klapa a mislim i svih kojima je stalo da sačuvamo i pokažemo našu izvornu kulturnu baštinu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].