Fešta koja ne prikazuje prošlost nego je nastavlja

12
iz arhive: Bokeljska noć - 1. mjesto (foto: R. Milić)

Nenad Radunović

Nenad Radunović

Tradicionalna Bokeljska noć jedinstvena fešta na moru čiji je cilj da poveže kulturnu tradiciju, turističku ponudu, promociju Kotora kada naš grad posjeti više desetina hiljada gostiju.

Ovo je u susret Fešti nad feštama koja će se održati u subotu 18. avgusta za Skala radio kazao Nenad Radunović, sekretar opštinskog Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti.

Bokeljska noć je inspirisana temom Venecijanske noći koja se njeguje u Boki.

Ova manifestacija je po svojoj kreativnosti i duhu građana Kotora prepoznatljiva van granica Boke.

Maštovito dekorisane barke praćene svjetlosnim efektima i mediteranskom muzikom u čaroliji jednog od najljepših zaliva svijeta kreću se u konvoju koji pravi par krugova u dijelu zaliva ispred starog grada.

“Akcenat ove fešte u svom sadržaju je usmjeren na dešavanja na moru, i ukrašene barke svojim simbolima dočaravaju kulturni i životni ambijent Boke. Bez tradicionlnih meštara od ovog posla ne bi bilo Bokeljske noći, jer oni znaju da na originalan način udovolje zahtjevima i temama ovog vremena”, kazao je Radunović.

U njihovoj umjetnosti ukrašavanja barki ima dosta života koji ne prikazuje prošlost nego je  nastavlja, rekao je on.

Organizatori su do sada zadovoljni odzivom i očekuju oko 50-ak ukrašenih barki u Bokeljskoj noći.

Najoriginalnije kreacije barki ocjenjivaće petočlani žiri, koji će raditi u sastavu Jasminka Grgurević predsjednica i članovi Slavko Mandić, Mirko Vičević, Mladen Lučić i Goran Petrović.

U ovako značajnom poduhvatu nije dovoljno samo htjeti i željeti da se ova originalna fešta organizuje, potrebna su i značajna finansijska sredstva koje ove godine obezbjeđuje Opština Kotor, Turistička organizacija i sponzori, kazao je Radunović.

Fešta će se završiti velikim osmominutnim vatrometom.

12 KOMENTARI

 1. Oćeli li i Bokešku noć tu kkao svi kažu jedinstvenu feštu na moru preskočiti televizija jposebno jadni servis jer im je preča Budva, Novi i ostali planetarni događaji?

  • pa nece RTCG prenositi ni Bokeljsku kao sto nije ni ljetnji karneval
   a u televiziju rade neki iz naseg grada koji sebe nazivaju Kotoranima a ne rade za svoj grad
   blago nama s nima

 2. Bokeljsku noć niko nema . Venecija i mi vjekovima. Zato da je sreće svi bi kafići i ugostitelji donirali i doprinijeli da ona bude sa hiljadu baraka , svijetla i reflektora sa dna mora.Ali to su skorojevići koji dalje od špaga ne vide , Čast časnim izuzecima kojih je veoma malo.

 3. Organizatoru preporuka da sve učini da barke budu bolje osvijetljene, koliko je god to moguće.Šteta da se slabo vide sjajne kreacije koje budu u đir.

 4. fala Bogu da jedne godine predsjednik žirija bude od struke.Gospođa Grgurević je zaista prava osoba i mjerodavna. Na kraju ona je iz umjetničke sfere.Baš sam se prijatno iznenadila kada sam njeno ime pročitala za predsjednika Žirija za Bokeljsku noć.

 5. Ova fešta je zaista originalna i takve nema niko.Znate li koliko se ljudi sa strane interesuje da dođu. Treba ih primiti i obezbijediti da vide bokeljsku noć i dožive je na pravi način. Zato red na rivi i jeftinije malo cijene usluga i pića!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].