Fašinada u Perastu

0
Fašinada

U baroknom Perastu u petak 22. jula će se po 558. put održati tradicionalna kulturno-turistička manifestacija Fašinada.

Ovaj drevni običaj datira iz 1452. godine kada se po predanju ribarima, braći Mortešić, na hridi današnje Gospe od Škrpjela, ukazala slika bogorodice.

Tada su se zavjetovali da će na toj hridi početi gradnju ostrva i crkvice.

Gradnja je stoljećima trajala, a današnje ostrvo je površine tri hiljade metara kvadratnih.

Da bi se održala stabilnost ostrva, svake godine 22. jula u zalazak sunca, Peraštani dovlače kamenje u barkama i izručuju ga ispred ostrva Gospa od Škrpjela.

Po tradiciji barke su okićene jablanovim granama, u njima su muški potomci Peraštana, župnik i predstavnici Bokeljske mornarice koji pjevaju bugarštice i vezani u nizu, na vesla plove od ponte Đurišića na ulazu u Perast iz pravca Kotora uz obalu.

Kada dođu do posljednje kuće, okrenu prema školju gdje naprave prsten, i polažu kamenje u more za još jedan pradjedovski zavjet.

Nakon ovog drevnog običaja, u Pomirdbenoj dvorani ostrva Gospa od Škrpjela, u 19  biće otvorena izložba fotografija pod nazivom “Jedra pod Školjem”, autorke Svetlane Krivokapić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].