Fakulteti zaduženi da kontrolišu nošenje maski, studenti da mjere temperaturu

0

 

Univerzitet Crne Gore dobio je preporuke od Instituta za javno zdravlje za održavanje predavanja u kojima je propisano da studenti svaki put prije odlaska na fakultet moraju da izmjere tjelesnu temperaturu, a uprave ustanova da kontrolišu nošenje zaštitnih maski.

Navode da studenti, nastavno i dr. zaposleno osoblje ne dolaze na fakultet ukoliko imaju akutne zdravstvene tegobe (npr. simptomi akutne respiratorne ili crijevne infekcije; povišenatjelesna temperature, gubitak čula (osjeta) mirisa i/ili ukusa isl.)

“Obaveza je studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja da provjere tjelesnu temperaturu prije polaska na fakultet. U trenutnim epidemiološkim okolnostima, u cilju smanjenja mogućeg rizika za širenje infekcije i okolnosti pod kojima se preporučuje obavljanje nastave (nošenje maski), preporučuje se da univerziteti / prosvjetne vlasti sagledaju mogućnost skraćivanja dužine trajanja časova na 30 minuta i smanjenja broja časova u toku dana”, navode iz Instituta

Kako dodaju, nastavno i drugo osobolje na fakultetu kao i studenti, na fakultet dolaze sa maskama na licu, koje su u obavezi da nose sve vrijeme boravka na fakultetu, kao i nakon napuštanja fakulteta. Preporučuje se da student pored maske sa kojom dolazi na fakultet sa sobom ima još najmanje dvije do tri maske u rezervi za slučaj da ima potrebu da promijeni Macicy, kao i posebnu kesu za odlaganje korišćenih maski (posebno ako su to platnene maske koje će vratiti sa sobom radi pranja i ponovnog korišćenja).

“Uprava fakulteta je odgovorna da obezbijedi nadzor nad nošenjem maski i održavanje propisane fizičke distance u prostorijama fakulteta kao i dvorištu fakulteta prilikom dolaska na fakultet, boravka u prostorijama fakulteta i njegovog napuštanja nakon održane nastave. Broj studenata u učionicama, amfiteatrima i vježbaonicama određuje se prema njihovoj veličini, a u skladu sa kriterijumom da svakom studentu treba obezbijediti najmanje 4 m2 prostora “, navode iz Instituta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].