Evropska komisija o Crnoj Gori: Najveći pad, pa najsnažniji oporavak ekonomije

0

Evropska komisija najveći pad ekonomije među zemljama kandidatima za članstvo u EU očekuje u Crnoj Gori, a najmanji u Turskoj, pri čemu će Crna Gora 2021. zabilježiti i najsnažniji oporavak.

U Jesenjim ekonomskim prognozama objavljenim danas, Evropska komisija pad ekonomije Crne Gore u 2020. prognozira na 14,3 odsto, a u 2021. očekuje rast od 6,8 odsto.

Srbiji se prognozira pad BDP od 1,8 odsto u 2020. i rast od 4,8 odsto u 2021.

U izvještaju se ukazuje da je Crnu Goru nakon relativno blagog prvog talasa epidemije korona virusa, pogodio drugi, znatno snažniji talas sa posljedicama ne samo po turizam i maloprodaju, već i trgovinu, investiciono zapošljavanje i javne finansije.

Postepeni oporavak ekonomije Crne Gore se očekuje 2021. i 2022. a predvodiće ga planirane investicije u turizmu i energetici, kao i građevinarstvo.

U Sjevernoj Makedoniji EK očekuje pad ekonomije od 4,9 odsto u 2020. i rast od 3,8 odsto u 2021.

Pun oporavak na nivo prije pademije za ekonomiju Sjeverne Makedonije prognozira se tek 2022. a predvodiće ga domaća tražnja.

Pad BDP Albanije u 2020. Komisija prognozira na 6,8 odsto a u 2021. se očekuje oporavak i rast od 3,7 odsto.

Komisija navodi da su pandemija i ograničenja koja su uslijedila uvela albansku ekonomiju u duboku recesiju uprkos dobrim rezultatima poljoprivrednog sektora i radovima na obnovi poslije zemljotresa u novembru 2019.

Predviđa se da će se albanska ekonomija 2022. vratiti na nivo iz 2019. ali državne finansije vjerovatno neće dostići nivo deficita i duga od prije korona krize.

Turskoj EK prognozira pad BDP od 2,5 odsto u 2020. i ekonomski rast od 3,9 odsto u 2021.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].