EU donirala crnogorskim zdravstvenim radnicima ličnu zaštitnu opremu

0

 

Najnovija donacija Evropske unije, u vidu lične zaštitne opreme za zdravstvene radnike vrijedne više od 200.000 eura, uručena je i stavljena na raspolaganje zdravstvenom sistemu Crne Gore.

Kako je saopšteno iz EU info centra, ta isporuka obuhvata 8.000 zaštitnih odijela, 332.000 navlaka za obuću, 457.700 hirurških kapa i 600.000 hirurških rukavica.

“Donacija je dio projekta Evropske unije za hitnu podršku Crnoj Gori u borbi protiv Covid-19, ukupne vrijednosti tri miliona eura, a koji sprovodi Kancelarija UNDP u Crnoj Gori. Od početka projekta, od aprila do danas, isporučeno je ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i skoro dva miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd”, naveli su.

 

Povodom primopredaje opreme, šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa naglasila je da je današnja donacija još jedna potvrda da je Evropska unija u teškim vremenima uz Crnu Goru, pomažući njenim zdravstvenim službama da se izbore sa epidemijom korona virusa.

“Od izbijanja epidemije korona virusa, EU je jasno pokazala da Crna Gora nije sama, da smo uz vas i da možete računati na solidarnost i podršku EU, u cilju ublažavanja posledica ove krize”, navela je ambasadorka.

 

Ambasadorka je podsjetila da je današnja isporuka dio paketa podrške Evropske unije u vrijednosti od 53 miliona eura, namijenjenog crnogorskom zdravstvenom sektoru i drugim sektorima koji su najviše pogođeni krizom izazvanom korona virusom.

“Danas kada isporučujemo zaštitnu opremu koja je od vitalnog značaja za crnogorske zdavstvene radnike, nastavljamo da pokazujemo da solidarnost nije samo puka riječ, već ključna evropska vrijednost”, zaključila je Popa.

U ime Nacionalnog koordinacionog tima, direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković zahvalio se Evropskoj uniji na podršci i pomoći koju su pružili Crnoj Gori od prvog dana izbijanja epidemije COVID-19.

“Ova podrška nam je mnogo značila i uvijek je stizala u pravom trenutku. To je slučaj i sa ovom isporukom, s obzirom na rastući broj registrovanih infekcija i COVID pacijenata”, naglasio je Eraković.

 

On je kazao da možemo biti veoma zadovoljni odgovorom crnogorskog zdravstvenog sistema i da kapaciteti Kliničkog centra Crne Gore i drugih institucija mogu u potpunosti da odgovore na sve izazove koji su pred nama.

“Ujedno, poruka svim građanima je da treba da se pridržavaju svih mjera koje je preporučilo Nacionalno koordinaciono tijelo. Uz praćenje tih preporuka moći ćemo lakše da se izborimo sa ovim virusom”, kazao je Eraković, zahvalivši se partnerima iz Delegacije EU i UNDP na uspješnoj i kvalitetnoj saradnji.

Daniela Gašparikova, stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, podsjetila da je ovo već peti kontigent medicinske i lične zaštitne opreme, koji je obezbijeđen u okviru projekta koji finansira Evropska unija.

“U posljednjih par mjeseci isporučili smo zdravstvenom sektoru 100 bolničkih respiratora, 10 digitalnih rendgena i skoro 2 miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući i današnju donaciju. Ovo je dokaz čvrstog partnerstva između Evropske unije, UNDP i nacionalnih partnera”, kazala je Gašparikova.

 

Ona je istakla da su građani Crne Gore već u prvom talasu pokazali da se epidemija može držati pod kontrolom odgovornim ponašanjem, samodisciplinom i poštovanjem mjera.

“Želim da apelujem na sve građane da nastave da neznatno prilagođavaju ponašanje i da svojom odgovornošću doprinesu da Crna Gora savlada izazove i epidemiju ponovo stavi pod kontrolu. Zato je moja poruka građanima vrlo jednostavna: distanca, ruke, maska”, kazala je Gašparikova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].