Eraković: Spremno 600 kovid kreveta

0
Jevto Eraković

Crna Gora u ovom trenutku ima spremnih skoro 600 kovid kreveta, a ako bude potrebno povećaće i na 1200 ili 1800, istakao je za RTCG direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković.

On je saopštio da je Crna Gora preduzela sve što treba da spremno dočeka i drugi talas. Pozvao je građane da poštuju mjere, kako zdravstveni sistem ne bi bio opterećen.

“Trenutno imamo 27 pacijenata u KCCG, i to različite težine bolesti. Na Infektivnoj klinici imamo 11 pacijenata, zatim na Intenzivnoj klinici 13 pacijenata i oni su pacijenti sa težom kliničkom slikom, neki od njih su na respiratoru i oni imaju teži oblik virusa, a drugi su na neinvazivnom modu ventilacije”, naveo je on.

Istakao je da u KCCG boravi i beba od dva mjeseca koja je pozitivna, kao i njena majka sa kojom je na liječenju.

Taj broj inficiranih, koji su smješteni u KCCG, omogućava ljekarima da rade istim intenzitetom i nepromijenjenim tempom, naveo je on.

“Spremni smo da se suočimo sa mnogo većim brojem pacijenata, ali to ne znači da tako treba i da bude tako. Zato treba poštovati mjere. Ovo je inače period godine kada ne bi trebalo da bude povećano obolijevanje od koronavirusa,” naveo je on.

On poziva na poštovanje mjera i preporuka, koje su od prvog dana potpuno jasne.

“Treba misliti i na medicinski kadar koji radi već duže vrijeme bez pauze. I njima je potrebno da prikupe energiju za narednu sezonu virusa,” naglasio je on.

Eraković podsjeća da virus ima mnogo nepoznanica.

“Mnogi su sa skepsom posmatrali kompletnu situaciju. Smatrali su da virus ne ostavlja veće posljedice. Sjetite se tada Italije, Španije, Švajcarske, velike Britanije, gdje se zdravstveni sistemi bili mnogo opterećeni. Mi smo srećom reagovali mnogo drugačije i brže,” naveo je Eraković.

On kaže da niko ne može da kaže šta će biti na jesen, ali vjeruje da će situacija biti ozbiljna.

“Važno je sprovesti vakcinaciju, ugrožene grupe stanovništva. Nikom vakcina ne garantuje da neće imati virus gripa, ali znači da će ako dobije virus gripa biti ublažen,” rekao je Eraković.

U ovom trenutku spremno je skoro 600 kovid kreveta u Crnoj Gori, ako bude potrebno povećaće se i na 1200 ili 1800, saopštio je Eraković, govoreći o najgorem scenariju.

Eraković kaže da su zdravstveni radnici podnijeli najveći teret.

“Imamo 15 inficiranih medicinskih radnika, tu su tri doktora, osam medicinskih sestara… Oni su svakodnevno izloženi riziku,”kazao je on.

Nadam se da ćemo dobiti vakcinu u martu ili aprilu sljedeće godine.

“Vakcina jeste u fazi ispitivanja, veliki broj zemalja je uključen. Mislim da je ovaj vremenski period dakle mart, april, realan za očekivati sigurnu vakcinu,” istakao je on, dodajući da tu ne smije biti improvizacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].