Eraković: Operisan pacijent sa COVID 19, ovakav zahvat izveden samo još u Singapuru

1
Mugoša – Erakovič

U Kliničkom centru Crne Gore danas je izvedena prva operacija kod COVID 19 pozitivnog pacijenta.

“Urađena je traheotomija. Druga ovakva u svijetu, nakon Singapura. Čestitam timu koji je izveo ovu operaciju. Stanje pacijnta je stabilno”, istakao je danas na konferenciji za medije Jevto Eraković, direktor KC-a.

Napomenuo je da je u KC hospitalizovano 16 pacijenata – 11 na Iinfektivnoj klinici, ovi pacijenti su stabilno. Pet je na Internoj klinici, dva na poluintenzivnoj, tri na Intenzivnoj jedinici. U ovom trenutku dva pacijenta su na respiratoru.

U ostalim zdravstvenim ustanovama hospitalizovano 18 pacijenata – osam u Baru, sedam u Nikšiću, tri u Beranama. Svi su stabilno.

On je saopštio da je do sada u Crnoj Gori 46 oporavljenih pacijenata.

Trenutno se 199 osoba liječi u samoizolaciji, kazao je doktor Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje.

Virus nema transmisiju putem krvi, poručio je Eraković.

“Ipak, kako još uvijek ne znamo sve o ovom virusu,svi dobrovoljni davaoci krvi koji bi imali bilo kakav znak da su bili u kontaktu sa nekim ko je zaražen koronavirusom ne bi trebalo da  daju krv”, naveo je direktor KC-a.

Četvoro zaposlenih pozitivno na COVID19

Od svih zaposlenih u KC-u, četvoro je pozitivnih na COVID 19.

“U cijelom zdrvstvenom sistemu imamo 21 radnika oboljeljelog od koronavirusa”,  naglasio je Eraković.

Rano je za popuštanje mjera

Mugoša je danas saopštio, a govoreći o popuštanju mjera u nekim evropskim zemljama, da je SZO izdala saopštenje u kome se upozorava na prerano popuštanje mjera, jer bi to moglo dovesti do situacije da se infekcija ponovo razbukti.

“Upozoravaju da treba sačekati, da se epidemija stavi pod kontrolu, a da se sa nivoom infekcije dolazi do postepenog popuštanja mjera”, naglasio je on.

Djeca lako podnose infekciju, ali je lako prenose

Imamo infekcije među djecom, mislim da je ih 11 djece do 10 godina inficirano.

“Djeca lako nose ovu infekciju, dosta njih nema simptome, i lako prenose infekcije. Zato smo upozorili da se djeca ne druže sa drugom djecom, kako se ne bi širila na taj način infekcija”, istakao je Mugoša.

Kazniti one koji ne poštuju mjere

Mugoša kaže da se mjere moraju poštovati.

“One obavezuju poslodavce i zaposlene da ih poštuju. Znamo dobro koje su to mjere i kako se trebaju poštovati. Svako nepoštovanje treba kazniti”, jasan je doktor Mugoša.

Direktor IJZ je istakao da se testiraju svi koji prijave respiratorne simptome, svi koji se pripremaju za operacije, koji se spremaju na odlazak na liječenje u inostranstvo, i jako mnogo zdravstvenih radnika.

M.D.

CdM

1 KOMENTAR

  1. Ajde ne s….te ! Samo PG i Singapur! Treba stvarno biti budaletina da ovo popije! Zato za svaku veliku boljku idete u BG!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].