Eraković: Građani da imaju sigurnost u zdravstveni sistem

0
dr Eraković

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), Jevto Eraković, održao je danas konsultativni online sastanak sa predstavnicima Evropske kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) povodom trenutne epidemiološke situacije u Crnoj Gori, saopšteno je iz Klinićkog centra.

Pored Erakovića u KCCG sastanku su prisustvovali šef Kriznog medicinskog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore Nermin Abdić, i šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori a u Ženevi predstavnici SZO iz Evropske kancelarije, Mina Brajović.

 

Eraković je kazao da su tokom sastanka razmijenjena dosadašnja iskustva i znanja u borbi protiv kovid pandemije te da su predstavnici SZO odali priznanje Kliničkom centru i crnogorskom zdravstvenom sistemu na svim dosadašnjim mjerama i aktivnostima u suzbijanju pandemije.

“Danas smo imali još jednom priliku i zadovoljstvo da održimo online sastanak sa predstavnicima SZO. Od prvog dana COVID -19 infekcije imali smo veliku i snažnu podršku SZO zdravstvenom sistemu Crne Gore i Kliničkom centru. Razmjenili smo iskustva i znanja o trenutnoj situaciji u Crnoj Gori.

Ono što smo sa sigurnošću utvrdili i ono što smo dobili od kolega iz SZO jeste priznanje i potvrda da je stanje u zdravstvenom sistemu Crne Gore pod apsolutnom kontrolom, koordinacija je na visokom nivou i kakva treba da bude između zdravstvenih ustanova i svih državnih institucija i da se primjenjuju protokoli koji se primjenjuju u bilo kojoj drugoj evropskoj zemlji”, kazao je Eraković ističući da je poruka crnogorskoj javnosti da imaju sigurnost u zdravstveni sistem Crne Gore.

 

Eraković je zaključio da poruka crnogorskoj javnosti i građanima sa ovog sastanka jeste da građani imaju sigurnost u svoj zdravstveni sistem, koji od prvog dana radi na pravi način, a da oni svojim ponašanjem i odnosom prema preventivnim i preporučenim mjerama iskažu najbolju zahvalnost prema našem zdravstvenom sistemu. Samo odgovornim ponašanjem možemo smanjiti broj oboljelih i opterećenje zdravstvenog sistema.

Team Lider za pripremljenost, spremnost i jačanje kapaciteta, program za vanredne situacije SZO, Adrienne Rashford, kazala je da COVID-19 iscrpljuje bolnice i zdravstvene radnike u Evropi i širom svijeta, jer se pacijenti u velikom broju javljaju zdravstvenim ustanovama.

“Imajući na umu da broj oboljelih od COVID- 19 u CG i dalje raste, ekspertski tim  Regionalne kancelarije SZO za Evropu obavio je tehnicke konsultacije sa  direktorom Kliničkog centra CG u Podgorici kako bi odgovorili na hitne potrebe za lijecenjem pacijenata i upravljanjem, kao i prevencijom i kontrolom infekcija.

SZO za Evropu nastaviće da pruža podršku svim zemljama u regionu kako bi uspješno odgovorili na izazov ponovne pojave infekcije, dok istovremeno podstiče ulaganje u ključne mjere javnog zdravlja, uključujući testiranje, ispitivanje slučajeva i izolaciju potrebne za kontrolu transmisije”, kazala je ona.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].