Eraković: Blagi pad inficiranih očekujemo za pet, do sedam dana

0
Jevto Eraković

Crna Gora ovih dana prolazi pik drugog talasa koronavirusa. Veliki broj inficiranih posljedica je prethodnog ponašanja i masovnih okupljanja, ali ako se budu poštovale mjere za pet, do sedam dana može se očekivati blagi pad broja inficiranih, poručio je za TVCG direktor Kliničkog centra Jevto Eraković.

On je, gostujući u Dnevniku, istakao da veliki broj oboljelih u Nikšiću, čak 111 danas jeste zabrinjavajući, ali pojasnio da je to rezultat prethodnih dana.

“Kao neko ko je rođeni Nikšićanin dodatno sam zabrinut, a sa pozicije ljekara mogu da kažem da će zbog cijele situacije posebno velika pažnja  biti usmjerena na Nikšić, ne samo pažnja nego i aktivnosti. Mi smo prije dvije noći, kada je veliki broj pacijenata stigao u bolnice, konstatovali da je situacija bila stabilna. Danas smo imali samo tri hospitalizacije, ovi rezultati koji su danas došli su posljedica hospitalizacija prethodnih dana,” objasnio je Eraković.

Apelovao je na sve Nikšićane da poštuju mjere, izbjegavaju bilo kakve nepotrebne susrete.

“Neophodno je da svi narednih dana pokažu dodatnu odgovornost bez unošenja nekih represivnih mjera da pokažemo da svi možemo da se izborimo sa ovom situacijom”, kaže direktor KCCG.

“Ovo je definitivno pik drugog talasa. Možemo konstatovati ukoliko bude odgovornosti i pridržavanja mjere amožemo za sedam dana očekivati blagi pad broja inficiranih. Ako se budu pridržavali mjera svi ćemo izaći iz ovog problema”, uvjeren je on.

Rezultati testova iz Njemačke nijesu još stigli, kazao je Eraković i istakao da ni tako referentna ustanove u Njemačkoj ne može baš tako brzo da taj proces odradi.

“Svi građani mogu da se izbore sa ovim virusom, poreporuke SZO da mjere zatvaranja gradova budu posljednji korak u ovom drugom talasu. Osluškujemo glas IJZ-a, njihove preporuke su uvijek bile obavezujuće, ako bude takvih preporuka ispoštovaćemo ih,” naveo je on.

U Kliničkom centru Crne Gore, zbog trenutne epidemiološke situacije izazvane infekcijom korona virusa, na nedjelju dana obustavljeni su amulantni pregledi počev od 21. septembra. Eraković kaže da će nakon toga sve pacijente pregledati.

“Ta odluka KCCG se odnosi samo na sedam dana. A sve pacijente ćemo sa lakoćom pregledati nakon toga. Ovo se ne odnosi na pacijente sa posebnim hitnim stanjima i malignitetima. Te kategorije su uvijek pod budnom pažnjom”, istakao je on.

Na pitanje da li će KCCG uputiti pomoć bolnicama na sjeveru, Eraković kaže da u sistemu zdravstva u Crnoj Gori sve funkcioniše.

„Ljekari su na terenu, neki naši ljekari iz KCCG su već u Nikšiću. Sagledaćemo situaciju i donijećemo najbolje odluke, istakao je on.

Dodao je i da CG ima preko 700 kovid kreveta.

“Povećani su za još 150 sve u okviru crnogorskog zdravstvenog sistema. Spremni smo za mnogo veće napore i veće pritiske, ali se nadamo da ih neće biti,” rekao je on.

On je istakao i da oni koji vrše kontrolu, moraju biti rigorozniji.

“Sve inspekcijske službe, komunalna policija doprinesu da transmisija virusa bude najmanja moguća”, poručio je Eraković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].