Ekonomska nezavisnost, imperativ za ravnopravnost žena

8
sa Foruma

Forum žena

sa Foruma žena

“Žene i Evropska unija” naziv je okruglog stola koji je sinoć održan u Kotoru u palati Bizanti u organizaciji Foruma žena SDP CG i kotorskog Foruma.

Skup je pozdravila u ime domaćina Olga Duhović, predsjednica Foruma SDP Kotor i Mirel Radić Ljubisavljević, predsjednica Foruma žena SDP CG.

Zanimljivim i životnim primjerima položaja žene u crnogorskom tradicionalnom društvu inspirativno su govorile Ivana Jelić i Olivera Komar, prodekanice na Pravnom i Fakultetu političkih nauka.

Što je to žensko pitanje, da li žene mogu biti dobri donosioci odluka nakon toliko vjekova poimanja da je to dominantno muško zanimanje , odbrana dostojanstva, ličnosti i ženstvenosti isključivo znanjem, pitanja su i poruke prof. dr Ivana Jelić koja nije kako je kazala da nije član ni jedne političke partije, jer želi da kao profesorka zadrži distancu od partijskog članstva, ali smatra da žene treba da budu politički aktivne.

“Ljudska prava su interdisciplinarna i obuhvataju prije svega princip jednakosti pa samim tim i rodne ravnopravnosti”, kazala je ona.

sa Foruma

“Jedan od mehanizama ostvarivanju vladavine prava jeste učešće svih u donošenju odluka i zato Evropska Unija insistira na ljudskim pravima, a jedan od osnovnih načela predviđa jačanje sistema koncepta vladavine prava. No, isti značaj poklanja i mehanizmima putem kojih se ostvaruje taj proces. Među njima su iskorjenjivanje korupcije i organizovanog kriminala, obezbjeđivanje nezavisnog pravosuđa, obezbjeđivanje ravnopravnosti polova –  poštovanje svih ljudskih prava. Ravnopravnost ženama ne treba dati, to je činjenica koju treba priznati pripadnicama ženskog pola. Dakle, one imaju jednaka prava kao i muškarci”, kazala je Jelić.

Žene su u prosjeku jednako, ako ne i više obrazovane od muškaraca u Crnoj Gori, kazala je u svojoj besjedi dr Olivera Komar, dokazujući to statističkim podacima.

“Tokom 2011. godine na Univerzitet Crne Gore upisano je 54 odsto studentkinja, a godinu ranije bilo ih je 61 odsto. Na magistarskim studijama 64 odsto čine žene, a na doktorskim je 53 odsto osoba ženskog pola. Žene su bolji studenti i završavaju studije brže, pa je za očekivati da ovo znanje bude stavljeno u racionalne svrhe, ali situacija nije takva. Ovi podaci nam govore da obrazovna slika ne odgovara onoj koja se odnosi na strukturu moći u nacionalnom parlamentu, koji je do sada najviše imao 15 odsto žena. Sa druge strane, jedan od podataka koji nam je dostupan kaže da je Crna Gora u odnosu na zastupljenost žena u parlamentu sa 11 odsto na 97. mjestu, te da su na znatno boljim pozicijama sve bivše jugoslovenske republike”, kazala je dr Komar.

8 KOMENTARI

  1. ok, sve je to fino, al gdje su bile ove zene, kad su se radile humanitarne akcije, donacije, gdje su bile kad su prava zena bila ugrozavana…..nidje…vec sad pred izbore nam mazu oci, SDP mi ses ve manje svidja, s puno para pokusavaju da promjene sliku o sebi, al ne ide!!

    • Ocigledno ne pratite rad Foruma žena SDP CG. Godinama ova organizacija radi na pravima i poboljsanju statusa žene u crnogorskom društvu. Vecina aktivnosti sprovedena je dobrom voljom i volontreizmom članica u želji osnaživanja i poboljšavanja položaja crnogorske žene. -Žene i Evropska Unija-je samo jedan od programa edukacije, koji neovisno od predizbornih ili postizbornih aktivnosti ima za cilj približiti Evropsku uniju ženama.

        • Sto se mena tice, znam da je prof. Jelic pomogla upise i zaposlenja manjinama i raseljenim licima po principu afirmativne akcije, da je drzala volonterski predavanja o ljudskim pravima i humanitarnom pravu za lica s invaliditetom i studente, da je ucstvovala u humanitarnim akcijama za djecu iz Bijele, da je prof. Komar imala nekoliko hmanitarnih akcija na FPN-u, da ej drzala predavnja ovim ciljnim fgrupama, da obje dosta volontiraju. Mislim da je prva prof. volonter Crvenog krsta CG jos iz studentskih dana. One su pun pogodak za ovu pricu, tvrdim kao bivsa studentkinja FPN-a. Obje su mi predavale.

  2. Nijesam bila i žao mi je zbog dobre priče i novih znanja koje ste prenijeli na radio skalu ali mi je žao zašto se ovo organizuje na stranačkim nivoima i isprd izbora. Inače prava ideja od žena SDP.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].