Đurović: Crnogorski turizam počeće da se oporavlja od proljeća

0
Gordana Đurović
Profesorica Ekonomskog fakulteta u Podgorici Gordana Đurović rekla je da je za očekivati da će crnogorski turizam početi da se oporavlja od proljeća do drugog kvartala sljedeće godine, što će posljedicu imati veću registrovanu ekonomsku aktivnost.

 

Ovo je, kaže, period kada je već potrebno donositi oštre rezove i teške odluke.

Podsjećamo, prema najnovijoj procjeni Međunarodnog monetarnog fonda crnogorska ekonomija mogla bi da oslabi 12 posto, dok je sličnu prognozu od 12,4 posto u svom jesenjem izvještaju objavila i Svjetska banka.

Govoreći o tim procjenama, Đurović je za TVCG saopštila da je ova godina teška i puna izazova.

“Zdravstvena kriza je bez presedana, i struktura naše ekonomije, u odnosu na region, je da mi imamo najviše usluga koje su podložne promjenama na međunarodnom tržištu. Trećina našeg BDŠ-a je iz sektora turizma i transporta, isto toliko i zaposlenosti. Za razliku od Srbije gdje 25 posto industrija”, rekla je Đurović.

Država je, kako je rekla, uradila sve što je mogla da uradi.

“Povećavala je rebalansom kapacitet za zaduživanje, i povećala je reakcije prema građanima i privredima, onoliko koliko su kapaciteti budžeta dozvoljavali”, pojasnila je ona.

Pozicija Ministarstva finansija u novoj Vladi neće biti nimalo laka, a koja će ujedno biti i najodgovornija.

Na pitanje da li redovna primanja i penzije pod znakom pitanja, Đurović kaže da je situacija specifična i zbog toga što je u procesu formiranja nova vlada, dok je stara u tehničkom mandatu.

“I sigurno je da je ovo period kada je već potrebno donositi oštre rezove i teške odluke, odnosno racionalno posmatrati rastuće potrebe i rastuće troškove ukupne naše javne potrošnje. U tom smislu odluke se moraju što prije donositi, odmah otvarati razgovori sa ključnim kreditorima. Tu je Svjetska banka, MMF koji može da uđe s aranžmanom, Evropska investiciona banka”, istakla je sagovornica TVCG.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].