Đukanović: Legitimne Vlade nema bez izbora

5

Foto: Milo Đukanović

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da je njegov predlog za skraćenje mandata Skupštini Crne Gore i odluka da ne prihvatiti kandidaturu Miodraga Lekića za mandatara u skladu sa Ustavom.

“Kao i do sada slijediću Ustav Crne Gore. Moja odluka da ne prihvatim nepotpunu kandidatu Lekića je u skladu sa ustavom. Sada je sve na Skupštini”, rekao je Đukanović u Budvi upitan koji su naredni potezi kada je u pitanju skraćenje mandata Skupštini.

Prema njegovim riječima, imam na umu da su prije izvjesnog vremena uskratili legitimit izvršne vlasti.

“Danas je u situaciji da bira ili će skratiti mandat i stvoriti uslove za održavanje izbora ili će nastaviti da kao prethodnih mjesec dana da se bavi malim političkim igricama nekih političkih stranaka i kreirati jedinstvenu političku situaciju u cijelom svijetu  – da imamo nelegitiman parlament i da to traje u nedogled”, naglasio je Đukanović nakon konferencije A5 u Budvi.

On je kazao je i da je predložio da sjednica bude održana 30. septembra

“Vrijeme je kratko – predložio sam sjednicu za 30. septembar i tada ćemo vidjeti imamo li većine  koja brine o interesima Crne Gore. Interes je da dobijemo kompetentu i odgovornu vladu koja brine o nacionalnim interesima zemlje. Mi danas imamo ozbiljno devastiran sistem u Croj Gori – kako javnih finansija, tako ekonomije, vladavine prave… To nije u interesu bilo koje partije ili građanina Crne Gore. Moramo doći do odgovornog upravljanja u državi. Pošto imamo delegitimisanu vladu, sada je svima jasno što moramo da činimo – dobijanje legitimne vlade”, poručio je on.

Odgovarajući na pitanje kakav je sljedeći potez ako se ne skrati mandat, Đukanović poručuje da ostavljaju mogućnost političkim subjektima da do 30. septembra bolje sagledaju što su nacionalni interesi.

“Moje svako naredno postupanje biće apsolutno u skladu sa ustavom. Naš ustav ne može predvidjeti sve situacije u kojima se država može naći. Da ne bih sam tumačio Ustav, pored mene je tim kompetentnih pravnika koji mi neće dati da pogriješim ako se nađem u toj situaciji 30 septembra”, istakao je Đukanović.

On je naglasio je da danas imamo ozbiljne probleme u pogledu održivosti javnih finansija i ekonomije.

“Mislim da je sve to savladivo. Resursi su i dalje tu, problem je u neodgovornom upravljanju. Ne kritikunem promjenu vlasti, naprotiv, to sa sobom nosi šansu. To zna da bude blagotvorno za drustvo, zato smo se odgovorno ponijeli prema promjeni vlasti. Ali pokazalo se da je Crna Gora u prethodne dvije godine imala nekompetentnu vlast, zato mislim da je vrijeme da se zaustavi propadanje Crne Gore i dobije odgovornu izvršnu vlast, a to nije moguće bez prijevremenih parlamentarnih izbora”, ocijenio je Đukanović.

Razvojni ciljevi su, kako kaže, ostvarivi na bazi korišćenja naših resursa.

“Samo nam treba odgovorna vlada. Možemo da izgubimo još dvije godine ali će nam trebat više vremena da izadjemo iz mocvare u koje su nas uveli neodgovornim upravljanjem državom”, smatra on.

O Ustavnom sudu

Odgovarajući na pitanje da li je nemanje Ustavnog suda prepreka za održavanje izbora, Đukanović kaže da te dvije stvai nisu međusobno islovljene. u

“Kao što znamo kad teče izborni proces posljednja mogućnost za onoga ko osjeća da su mu povrijeđena izborna prava je Ustavni sud. Zato bi se svi mnogo komfornije osjećali da imamo Ustavni sud. Zašto ga nemamo treba pitati one koji su sve radili da nemamo funkcionalan Ustavni sud i da imamo disfunkcionalne sve institucije države. Ja mislim da su to, radili i rade oni koji postupaju u interesu nekih drugih država”, rekao je Đukanović.

Da li, dodao je, sada treba pristati na ono što je očigledno njihova intencija da zbog nepostojanja ove ili one institucije ne možemo da organizujemo izbore da bismo potvrdili njihovu tezu da Crna Gora ne treba da postoji, ja se nadam da se slažemo da ne.

“Treba da ispunjavamo obaveze koje nam nalaže Ustav. Ustav nalaže da jednom u četiri godine imamo izbore, prema tome mi treba da organizujemo izbore i oni treba da se održe 23. oktobra i oni će se tada održati. U međuvremenu ćemo raditi na izboru sudija Ustavnog suda da bi ta institucija postala funkcionalna. Ako se to ne dogodi, ako strategije destrukcije prevlada nad odgovornošću onda imamo odgovor i na ta pitanja. Vidjećemo da li se neko žalio Ustavnom sudu, onda možemo sačekati sa konstituisanjem vlasti u nekoj opštini dok se ne odluči o validnosti žalbe na temelju onoga što su rezultati volje građana na izborima. Nećemo dozvoliti da se parališe sistem”, zaključio je Đukanović.

Izvor: Pobjeda

cdm

5 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].