Država i NVO moraju biti partneri u pregovaračkom procesu sa EU

1
pregovori teku

Ljilja Radunović

Ljilja Radunović

U Briselu je prošle sedmice održana radionica “People to people” na temu nova metodologija u pregovaračkom pristupu sa Evropskom unijom za poglavlja 23. i 24. to jest, vladavina prava na kojoj su učestvovali predstavnici nevladinog sektora iz Crne Gore.

Visoki predstavnici EU su tokom dva dana rada, informisali i edukovali predstavnike nevladinih organizacija na koji način bi trebalo da sarađuju sa državom kada je u pitanju pregovarački proces sa Evropskom unijom.

Ovo je za Skala radio kazala Ljilja Radunović, predsjednica Eko centra “Delfin” iz Kotora prenoseći akcente iz Brisela.

Oni su preporučili da NVO ne smiju biti samo kritičari koji love greške države već da moraju biti konstruktivni i partneri državi.

U Briselu se čulo da će sve zemlje, budući kandidati svoje pregovaračke procese, morati da počnu upravo od poglavlja 23. i 24. na osnovu negativnih iskustava u prethodnom periodu.

Svi predstavnici EU su naglašavali da zemlje kandidati definitivno moraju da uspostave vladavinu prava, jer ako nje nema, nema ni uspjeha u bilo kojoj drugoj oblasti.

Prioritet Crnoj  Gori u ovom periodu do kraja juna, je da izradi akcione planove i podplanove i ukoliko se bude išlo ovim tempom do kraja godine trebalo bi da dođe do otvaranja pregovora o poglavljima 23. i 24.

Visoki predstavnici EU su zamjerili u dosadašnjim planovima preambiciozno postavljene datume i ciljeve i poručili da trebamo biti realni prilikom sastavljanja akcionih  planova, vodeći računa o svojim potencijalima i mogućnostima, kazala je Radunovićeva.

Ono što Evropska Unija očekuje je da ukoliko pregovori budu tekli dosadašnjom dinamikom u drugoj polovini 2019. godine Crna Gora zaključi pregovore i postane punopravna članica EU.

U izlaganjima gotovo svih zvaničnika, akcenat je na upozorenju da ako nema nekih mjerljivih rezultata i uspjeha u poglavljima koja se tiču vladavine prava, može doći do zamrzavanja pregovora u svim ostalim oblastima, bez obzira koliko su odmakli, jer su poglavlja 23. i 24. uslov za otvaranje ostalih poglavlja.

Takođe se čulo da pregovarački proces jedino može uspješno da se privede kraju ukoliko Nevladine organiozacije i država budu partneri, kazala je Radunovićeva.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].