Kotor Art pjesmom počeo

0
ženska klapa u Perastu

U baroknom Perastu klapskom pjesmom osam ženskih i četiri mješovitih klapa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore u petak 27. juna je počeo VI Međunarodni Festival Kotor Art.

“Najmlađi od crnogorskih ljedtnjih primorskih festivala, započeo je prije 6 godina, upravo idejom da je Kotor,  grad pod zaštirom UNESCO-a idealno mjesto za odvijanje raznovrsnih umjetničkih sadržaja najvišeh kvaliteta. Umjetnost će tako ući u javni gradski prostor, obasjati i osmisliti našu svakodnevicu, dajući Kotoru prepoznatljiv imidž grada kulture”, kazala je Marija Ćatović, gradonačelnica Kotora otvarajući XIII Međunarodni fesival klapa u Perastu.

U ime domaćina goste su pozdravili izvršni direktor Festivla Milan Kovačević i članica Upravnog odbora Festivala dr Ranka Krivokapić.

Reditelj Petar Pejaković kazao je da je Kotor Art počeo na najljepši način, pjesmom.

Na Festivalskoj sceni ispod zvonika crkve Sv. Nikole prve takmičarske večeri smjenjivale su se ženske i mješovite klape u milozvuku sa vokalima mora.

Po odluci stručnog i žirija publike u ženskoj konkurenciji prvonagrađena je klapa Štorija iz Kaštel Kambelovca.

Druga nagrada pripala je splitskoj Ventuli, a treća klapi Diva iz Širokog brijega.

U konkurenciji mješovitih klapa stručni žiri ove godine nije dodijelio prvu nagradu.

Druga je pripala mješovitoj klapi Škerac iz Medulina, a treća klapi Kurenat iz Solina.

Po odluci publike najbolja mješovita klapa Castel nuovo iz Herceg Novog.

U subotu 28. juna u 10 sati i 30 minuta u Muzeju grada Perasta  održan je naučni skup “Čuvanje kulturne baštine – klapska pjesma u Perastu i značaj notnih zapisa Ludvika Kube iz Boke, 1907. godine”, uz promociju festivalskog časopisa Lirica br. 2.

Govorili su dr Jakša Primorac, dr Zlata Marjanović i dr Slobodan Jerkov.

Druge festivalske večeri, u subotu 28. juna od 21 sat takmičiće se muške klape i nova klapska pjesma, a u nedjelju 29. juna kroz revijalno veče biće izvedene zavičajne harmonije.

Marija Ćatović otvara Festival
dr Ranka Krivokapić i Milan Kovačević
Petar Pejaković
publika za Novljane

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].