Draško Došljak, poslenik kulture i pisane riječi

0

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista

Dr Draško Došljak predstavlja danas jednog od napriznatjih intelektualaca ne samo u Crnoj Gori nego i na prostoru Zapadnog Balkana ali i van njegovih granica. Njegov kosmoplitiski duh posvećenost, studentima, književnosti, kulturi, predanost i ljubav prema svom pozivu i profesiji krasi ovog izuzetnog stvaraoca i intelektualca. Gotovo da nema kulturnog događaja u Crnoj Gori od śevera do juga da uvaženi Prof. dr Draško Došljak nije dao svoj puni doprinos. Zbog svog znanja, harizmatičnosti, visokog stepena inteligencije, ali i savršene dikcije omiljen je u kulturnim krugovima.

Draško Došljak je rođen 1966. godine u Beranama, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Odsjeku za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost Filološkog fakulteta Univerziteta u Prištini. Dobitnik je diplome Istaknuti student. Magistrirao je na temi: “Lična imena Zaostra“ (mentor: prof. dr Svetozar Stijović), a titulu doktora filoloških nauka je stekao odbranom doktorske disertacije „Toponimija Gornjeg Bihora“ (mentor: prof. dr Radojica Jovićević). Univerzitetsku karijeru je započeo kao asistent na Filološkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Bio je direktor Studentskog kulturnog centra. Držao je gostujuća predavanja iz lingvističkih predmeta i na Pedagoškoj akademiji u Prištini, Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, Medicinskom fakultetu Podgorica – Visoka medicinska škola.

U zvanje docenta izabran  je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore 2011, a 2016. godine u zvanje vanrednog profesora. Predaje: Staroslovenski jezik (pravopis i fonetika), Staroslovenski jezik (morfologija), Istorija crnogorskog  jezika (fonetika), Istorija crnogorskog jezika (morfologija) – na osnovnim i Uvod u onomastiku na magistarskim studijama. Učestvovao je na preko trideset  naučnih skupova  u zemlji i inostranstvu. Objavio je oko 200 naučnih i stručnih radova, studija, ogleda i prikaza u domaćim i inostranim časopisima. Bio je odgovorni urednik „Tokova“, časopisa za naučna, književna i društvena pitanja, član redakcije listova „Novi svet“ i „Sloboda“, jedan od urednika opšte monografije Berana. Bio je sekretar Saveza slavističkih društava SFRJ, član Uprave MSC-a. Član je Matice crnogorske,  Društva za primijenjenu lingvistiku Crne Gore i Filološkog društva Internacionalnog univerziteta Novi Pazar.  Recenzirao je  i uredio tridesetak knjiga iz lingvistike i književnosti. Autor je scenarija za dokumentarni film „Vjetar vjekova“ – povodom 100 godina od rođenja Mihaila Lalića. Bio je predsjednik ili član mnogobrojnih žirija u oblasti kulture. Autor je knjiga: „Lična imena Zaostra“, „Stara lična imena“,  „Onomastika Budimlje“ i „Antroponimija Police.“

Prof. dr Draško Došljak, možemo slobodno reći, jedna je od najistaknutih ličnosti savremene kulturne scene u Crnoj Gori. Kao istaknuti i omiljeni profesor među svojim studentima postao je jedan od vanserijskih kreatora književnosti kao nauke među svojim studentima. Prateći duh i razvoj crnogorske tradicije njegov dosadašnji stvaralački opus predstavlja nacionalno blago koje treba sa punim pravom pažljivo proučavati. Prof. dr Draško Došljak brižljivo je proučavao život i stvaralaštvo velikana crnogorske književnosti Mihaila Lalića (1914-1992) dajući fascinantne paralele za život i stvaralaštvo Lalića na jedan autentičan način uvjek sa posebnom pažnjom pišući i govoreći o ovom velikom  književniku. Prof dr. Draško Došljak intelektualac izuzetne akademske biografije, u svojim radovima i knjigama predstavlja fundamentalno bogastvo kraja kojem i sam pripada. U svojim knjigama, i naučnim radovima istražuje složene i dugotrajne istorijske (lingvističke) procese koji predstavljaju osnov ali i glavne elemente identiteskih karakteristika. Dinamika njegovih radova dodatno doprinosi i (određuje) kulturni identitet. U vremenu kada se često mijenja odnos prema književnosti i književnim djelima, ovaj istaknuti poslenik u svojim djelima sublimira esenciju naučnih činjenica. Književnost je moćan afrodozijak za prevazilaženje složenosti društva ali i društvene apatije. Bez obzira na društvene norme i procese književnot i stvaralaštva, naučni radovi prof.dr Draška Došljaka mogu da se na svakog studenta i čitaoca odraze individualno ipak književnost predstavlja univerzalnu vrijednost.

Književnost, jezik, naučni radovi, recenzije, kulturna sublimacija prof. dr Draška Došljaka predstavlja intelektualnu branu od bilo kog stereotipa koji često prati savremenu književnost kao nauku. I pored svih društvenih i kulturnih  procesa koje prate savremeno crnogorsko društvo u eri digitalizacije XXI vijeka, književnost i jezik predstavljaju suštinu čovjekovog intelektualnog postojanja. U toj plemenitoj misiji prof. dr Draško Došljak je uspio na najsuptilnji način. U vremenu kada postoji izvjesna kriza humanističkih nauka, život i dosadašnje djelo prof. dr Draška Došljaka predstavlja jedan od rijetkih svetionika koji obasjvava Crnogorske puteve kulture a na tim putevima je bilo najteže opstati i izdići se iznad nihilizma i utopije. Ovaj časni profesor je to uspio i svojim djelima i svojim dosadašnjim društvenim i kulturnim angažmanom. Hvala mu što postoji kao neko poseban na teškim crnogorskim raskršćima. Prof. dr Draško Došljak kao da je proistekao iz misli legendarnog Vladimira Nobokova (1899-1977) koji je jednom zapisao: “Igrajući na sigurno, radije prihvatam samo jednu vrstu moći: moć umjetnosti nad đubretom, trijumf magičnog nad svirepim.“

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].