Drama na moru kod Bigove

11
medicinska ekipa u akciji

Željko Lompar

Željko Lompar

Minulog vikenda inspektori sigurnosti pomorske plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar i Zoran Božović spasili su život poljskoj državljanki Katarini Novalinskoj koja je na gliseru na oko 4 do 5 milja od obale ispred Bigove zadobila otvoreni prelom butne kosti.

Prema riječima Lompara, u petak 7. avgusta inspektori su dobili telefonski poziv od policije da se dogodila nezgoda na gliseru koji se nalazio na oko Mamule.

Medicinsko osoblje na čelu sa doktorkom, medicinskom sestrom i tehničarem iz hercegnovskog Doma zdravlja čekali su spremni u Zelenici.

Nakon dolaska inspektora, za sat ipo, zajedno sa medicinskim osobljem su gliser Lučke Kapetanije je stigao na najavljeno odredište kod Mamule.

Međutim, glisera sa poljskim državljanima nije bilo pa se krenulo u potragu za njima.

Potraga je trajala dvadesetak minuta kada su inspektori ugledali gliser na potpuno pogrešnoj pozici koji je bio udaljen 6 milja od Mamule, a 4 do 5 od Bigove.

Lompar kaže da su tokom traganja dobijali pogrešne informacije o poziciji glisera od Poljaka koji ne poznaju teren niti jezik.

Suprug nije mogao da upravlja gliserom jer je morao da mobiliše nogu povrijeđene supruge iz koje je obilno krvarilo, a povrijeđena je znala engleski jezik, ali je pod tremom, strahom i bolom upućivala inspektore na poziciju glisera, priča Lompar za Skala radio.

“Kada smo stigli, na gliseru se nalazila teško povrijeđena poljska državljanka Katarina Novalinska, njen suprug i maloljetno dijete od 4 godine. Medicinsko osoblje je na samom gliseru fiksiralo povredu, a povrijeđenu prebacili u u meljinsku bolnicu gdje je operisana. Na taj način se ova drama na moru ipak dobro završila”, naveo je on.

Mobilni telefon koji su Poljaci dobili od gazde kod koga su odsjeli u Đenovićima spasio je život Poljakinji, kazao je Lompar.

Naravno, život povrijeđenoj su spasili inspektori Lompar i Božović brzom intervencijom kao i medicinsko osoblje Doma zdravlja u Herceg Novom.

imobilisan prelom noge

11 KOMENTARI

 1. A gospodja koke ima veliki kapelin para kao lumbrelin a vjerala se dje ne treba pa je panula i nogu dobro uganula…a jeli potkoljenica ili butna pitat ćemo Iga mesara sa kotorske rive…

  • Morat cu Dragane kod tebe jer si vidovnjak i poznavalac preloma-kostolomac, pa da vidis da li mi je polomljena potkoljenica ili natkoljenica ka sam ćera koze podno Pestingrada…

 2. Nema ništa protiv da hvalite akciju. Međutim pitanj je : Dali treba da iz Kotora krene , ne baš tako brzi gliser, da bi spašavao nekoga ko je izvan Boke. Naravno da se izgubilo masu vremena, a mogla umrijeti da je jače krvarila. Nije uspješno, ni beznjedno, ni pohvalno da iz Kotora treba da krene gliser , da pruža pomoć pred Bigovom. Što će biti slijedeći put ako se sudare dva glisera i ljudi budu umoru, dali će i oni čekati da iz Kotora neko dođe do njih nakon 2 sata. Neka novinar upita službu pomorske sigurnosti, kako je organozovana služba spašavanja na moru, sa kojim se sredstvima rasoplaže, gdje su locirana, koja je brzina plovnih jedinica. Znamo da su prije par godina umrla dva pilota helipotera koji je pao nedaleko od Mamule prema otvorenom, a prvu pomoć su im pružili neki ribari, alki nije bilo na vrijeme ni dovoljno opreme. Spašavanje nije poduzeto na vrijeme niti sa kvalitetnom ekipom. Sjetimo se malog aviona koji je pao ispred Stoliva, takoođe nije bilo kvalitene pomoći na moru, Spašavali su ih stolivski ribari, jedna osoba je izgubila tafa život.

  • E moj Maki.A sto ce biti ako se sudare dva voza ispod Veriga.Ko ce koga tu spasavati.SAR sluzbu sam nasla na internetu.Na nezgodu na moru po internacionalnom zakonu sva plovila moraju ici u pomoc i u spasavanje.

   • E moja Mare. Prošle godine je gorela jahta ispred Njuvuca ap su čekali da je donese vjetar pod kraj da bi je gasili s ktaja. Da ne pominjemo koliko je bilo požara u brodogradilištu Bijela. Svi su neuspješno okončani. Neke su brodove utopili i uz obalu. Nedaj Bože da nam se što ozbiljnog desi sa putničkim kruzerima. Igoreli bi na brodu kao miševi svih 3000 putnika. Ali srećom blizu je Italija , za 6 sati su tu pa bi ono gasili kanaderima etc.

   • A ovo neko čudo, pala žena u barku, pa pola Boke fali Službu spasavanja. Što im treba ordene dati. Zaboravili smo svi, prije 40 godina se utopio brod pred Dubrovnikom u orkanskom jugu, svi su se utopili osim zapovjednika broda,jer im niko nije pritekao u pomoć , i pored svih poziva za pomoć, Zapovjednik Grk je isplivao na stijene na Peljšcu slijedeće jutro, a onda je došla policija i Kapetanija, pa su ga uhapsili, i odveli u policoju u Dubrovnik. Mjesto da je policija uhapsila one iz SAR -Search and Rescue- a zapovjednik da ih onda bije, jer su pustili da se sva njegova posada utopi.

 3. Svaka cast i pohvale za brzu reakciju ! Ovo nas samo opominje da moramo da budemo opremljeni sa brzim gliserima i ljudstvom za hitnu intervenciju, kako za kontrolu plovidbe na moru tako i za slucaj da je nekome potrebna pomoc. Jos jednom, pohvale i da je ovakvih slucajeva sto manje.

 4. Kakvo crno ,,dobro” izblejala si Koke na ovo vruce, pa objavljuje se dosta dobrog.
  Ovo je objava nevolje u kojoj je bilo dobrih ljudi.
  Hrabrima svaka cast

 5. Bravo za inspektore i kompletnu ekupu doktore, policiju . Takvi treba da smo u svemu. Humanost broj jedna . To je turizam i sve oko njega.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].