Dragan Roganović: Voda iz Regionalnog voda ne može da zadovolji potrebe Kotora

21
Dragan Roganović

Dragan Roganović

Ovih dana, ponovnim zaslanjenjem zaslanjenjem izvorišta u Orahovcu pokazuje se da su u Kotoru evidentni problemi sa vodosnadbijevanjem. Bio je to razlog da u goste pozovemo direktora Regionalnog vodovoda Crnogorsko primorje Goran Jevrić, koji nam je kazao da je isključivi krivac za slanu vodu u Kotoru kotorski Vodovod.

Danas smo pozvali direktora kotorskog Vodovoda Dragana Roganovića i pitali ga da li smatra da je gradski vodovod isključivi krivac za slanu vodu u česmama.

Roganović je kazao da je interes opštine Kotor kao i Vodovoda, ali i svih opština na Crnogorskom primorju, dobro funkcionisanja Regionalnog vodovoda. Dosadašnja praksa je pokazala da je postojanje Regionalnog vodovoda značajno doprinelo boljem vodosnadbijevanju opština na Crnogorskom primorju, a samim tim i bolju turističku ponudu.
U Kotoru, prema riječima Roganovića, više nema restrikcije vode, tako da je iluzorno da neko može i pomisliti da je kotorski Vodovod, kao i opština Kotor protiv Regionalnog vodovoda. Naprotiv, Regionalni vodovod je vrlo potreban, naročito u ljetnjoj sezoni kada je značajan priliv turista.
Na konstataciju Skala radija da je ipak ovih dana dolazilo do restrikcija u vodosnadbijevanju na većem području od Tabačine do Risna, uz pitanju građana zbog čega, ako imamo mogućnost za dodatno upumpavanje vode iz Regionalnog vodovoda, Roganović se osvrnuo na uzroke zaslanjenja vode u Kotoru. On je kazao da se kotorski Vodovod godinama snadbijeva sa dva izvorišta – u Orahovcu i Tabačini, a u posljednjih pet godina, od kada je u funkciji Regionalni vodovod, tokom čitave godine preuzimaju se određene količine vode iz tog sistema. Potpisan je ugovor o preuzimanju minimalnih količina vode iz Regionalnog vodovoda tokom godini. Tokom osam zimskih mjeseci 20 litara u sekundi, kada lokalni vodovod ima dovoljne količine pitke vode iz svojih izvorišta. Da je voda ispravna i pitka pokazuju ispitivanja akreditovanog Instituta za javno zdravlje iz Podgorice, i na osnovu njihovih analiza kotorska voda odgovara pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće, objašnjava Roganović.
Izuzetno, u toku zimskih mjeseci, za vrijeme većih padavina u određenim situacijama može doći do zamućenja izvorišta ali su tada građani uvijek pravovremeno informisani da voda nije za piće, iako se ona uredno hloriše.
Tokom ljetnjih mjeseci, kaže Roganović, ugovorene minimalne količine vode iz Regionalnog vodovoda su u junu 60, julu i avgustu po 100 i septembru 80 litara u sekundi i sa te strane saradnja sa Regionalnim vodovodom je dobra.
Kada dođe do zaslanjanja vodo-izvorišta na Tabačini, ono se isključuje iz pogona i u tom slučaju se prelazi na korišćenje vode sa izvorišta u Orahovcu, koja je dobrog kvaliteta a izvorište je izdašno. Roganović kaže da u određenim periodima, a niko nije do danas ustanovio uzrok zaslanjenja koje traje od jednog do pet dana, gradski vodovod zahtijeva dodatne količine vode iz Regionalnog vodovoda koje su projektovane na maksimalni kapacitet od 200 litara u sekundi.
U tim trenucima vodovod ne može odmah obezbijediti i dodatne količine i odmah isključiti svu vodu iz sistema, jer vodovod nije struja pa da se to može uraditi na dugme, kaže Roganović. Zato to traje, kako je gospodin Jevrić rekao od 8-12 sati. Tada gradski Vodovod informiše javnost da voda nije za piće a informacija se uvijek plasira prije nego što voda dostigne nivo od 250 mll po litri hlora, koja predstavlja granicu kada se smatra da voda nije više upotrebljiva za piće.
Direktor Regionalnog vodovoda Goran Jevrić, u razgovoru za Skala radio je bio kategoričan kada je kazao da Kotor ni jednog minuta ne mora imati slanu vodu.
Razmišlajnje Roganovića na ovu konstataciju je da su potrebe grada u ljetnjem periodu, za vrijeme turističke sezone između 260 i 280 litara u sekundi, zbog povećanje potrošnje, koja je inače u posljednjih nekoliko godina dosta smanjena aktivnošću gradskog Vodovoda jer su, kako kaže te potrebe ranije bile i preko 320 litara u sekundi a projektovani kapacitet priključenja kotorskog Vodovoda na regionalni je 200 litara u sekundi. To znači da, kada dolazi do zaslanjenja na domaćim vodo-izvorištima kotorskom Vodovodu hvali 60 do 80 litara vode koju mora nadomjestiti kao tehničku vodu za područja koja se ne mogu snadbijevati vodom iz Regionalnog vodovoda. Postoji i druga opcija da se potpuno isključe vodo-izvorišta i uvede restriktivni režim vodosnadbijevanja i da se isključivo voda iz Regionalnog vodovoda dijeli određenim područjima. U gradskom Vodovodu su mišljenja, a i zahtjev građana je da se na tim područjima ta voda ipak distribuira, kako bi ljudi imali tehničku vodu koja nije baš toliko slana nego samo povećanog stepena saliniteta. Ova voda, kako kaže inspitivanje akretitovanih institucija za javno zdravlje nije za piće da ona nije bakteriološki ispravna i da ima primjese nekih, kako je gospodin Jevrić rekao fekalnih ili toksičnih materija.

Zašto nekada kotoski Vodovod traži 100, a nekada 200 litara sekundnih dodatnih vode iz Regionalnog vodovoda? Zato što je 200 litara maksimalni kapacitet koji Regionalni vodovod može pružiti lokalnom, a to nije dovoljno da se snadbije grad Kotor i zato kotorski Vodovod mora uključivati lokalno vodo-izvorište koje je dobrog kvaliteta, sem u trenutcima kada dođe do zaslanjivanja. Kada je voda dobrog kvaliteta u Orahovcu, lokalni Vodovod traži manje količine iz Regionalnog, zato što se istovremeno ne može upumpavati Orahovački izvor i voda iz Regionalnog vodovoda jer je tehnički sistem lokalnog Vodovoda vrlo složen. Ne može voda ići jedna s jedne strane a  s druge druga.

Detaljnije o problemima vodosnadbijevanja u Kotoru Dragan Roganović će govoriti u našoj redovnoj emisiji “U žiži” u neđelju, 30 avgusta, od 11 do 12 ura.

21 KOMENTARI

 1. Ja samo znam da sam zahvaljujuci “slatkoj”vodi do sad promijenio 3 bojlera 2 masine za robu – na stasijama i kome da se zalim ? A da ne spominjem struju , jer mi smo odavde gradjani drugog reda nemamo pravo na normalan zivot !

  • E moj miso dobro si ti jos pasao, ja sam dobila dijareju i svi moji oboljevaju svakoga ljeta, promjenila tri bojlera, tece zardjale, makinu za sudje ne upotrebljavam a kupujem flasiranu vodu pored ove JADNE vodovodske toboz gradske vode koja nije ni za svinjac ni za spirine pravit pracima !!!

 2. Totalno nesposobno rukovodstvo kotorskog Vodovoda,
  gubitke koje imaju u vodosnadbjevanju,riješavaju tako što podižu cijenu vode,
  redovnim platišama,a ovi što kradu se smiju i kikoću,
  mjesto da inspekcija vodovoda izađe na lica mjesta pronađe,označi,
  i objavi u javnim glasilima imenom i prezimenom svakog nelegalnog potrošača,
  Oni kažnjavaju redovne i poštene potrošače,Ima li ovo iđe u normalnu državu ?
  Sram da vas bude sve zajedno !

 3. Neprimjereno je da puštate ovakve uvrede na račun
  gospodina Roganovića – “Sve je ovo laž što
  zbori direktor…”, što piše lik pod nickom “daki” ,
  a brišete moje čuđenje u vezi nemogućnosti
  Vodovoda da od potrošača naplati dugovanja
  za utrošenu vodu. I nemogućnost kontrolisanja i
  sankcionisanja divljih priključaka.

  • A Altaire, imaš li ti pametnijeg posla nego ođe stalno komentarisat !
   Jesam li pogledao komentare za dan, dva, pet, TI SI UVIJEK NA LISTI !

 4. Okrenite se malo ulaganju a ne ozimanju para i jedni i drugi. Dragan je dobar i čestit čovijek i veliki stručnjak i ja njemu vjerujem ali i ovaj Jevrić je za neke stvari 100% u pravu. Treblo bi da se i ovaj naš i regionalni vodovod malo suzdrže od trošenja i presipanja para od građana i da iste ulože da se kotorska mreža rekonstruiše i da se minimalizuju gubitci od 75%. E tada će se isplatiti kotorskom da stalno uzima svih 200l jer se neće usput neđe prosuti. Onda će i jednom i drugom vodovodu a i građanima biti dobro a i cijena bi mogla ići dolje.

 5. Nijesmo mi ovce da bi nas šišali g-dine Jevriću! Slušajte šta čovijek od struke zbori! Jevrić je političar i nema pojma!

 6. A koja su obecanja, price i skaske bile oko regionalnog vodovoda i kako ce Kotor da se malte ne kupa u vodu za pice a od svega toga VELIKA LAZ , prevara i obmana, a placamo najskuplju SLANU vodu na svjet. BRUKA-SRAMOTA-PREVARA-OBMANA-LOPOVLUK i sve najcrnje i najgore za te neradnike kojima moze li ko staat na put…

 7. Prava istina je sledeca: Svaki kubik vode koji se uzme od Regionalnog vodovoda mora da se plati. Vodovod ne moze da naplati tu vodu od potrosaca, pa ne moze ni da plati. A i vise im se isplati da narodu prodaju slanu vodu. A zasto i ne bi, kad narod cuti, klima glavom i glasa kako im se kaze.

 8. Sve je ovo laž što zbori direktor ili on nema pojma što mu se dešava u firmi.Ali ovom narodu i treba tako jer nije bolje ni zaslužio jer ne da im treba pumpati slanu vodu i naplaćivati po euro i nešto nego im treba ukinuti potpuno vodu pa neka koriste u siće kao nekad a i to im dobro naplatiti.

 9. Dragan Roganovic ocigledno iz partijske discipline ne smije da odgovori ovome demagogu iz Regionalnog.
  Kotorski Vodovod ne preprodaje vodu koju preuzima iz Regionalnog vodovoda.Tu je iznio neistinu g.Jevric.Veoma lako je provjerljivo.

 10. Jovan, Dragica, baki. Kifla…………………….

  POZIVAM SVE KOJI IOLE NEŠTO ZNAJU DA SE VIŠE NE OGLAŠAVAJU Ni PO KOJOJ TEMI.
  KOTOR JE PORAŽEN

 11. Gajo je čudo i sve mu vjerujem.Pušti Gajo te priče nego ti lijepo prorijedi tamo redove tijeh neradnika i biće vode.

 12. Dragane i Dragiću vi možda i mislite i rabotate pravilno ali je sve greška. Greška je cijeli kotorski Vodovodf ovakav šuplji kakav je sto godina. Nije vam kriv ni Jevrić ni Regionalni ni svjetski vodovod.

 13. pa što ne tražite onoliko koliko vam je potrebno. Ali to Direktore Roganoviću treba tražiti na profesionalna način i u skladu sa pravilima i zakonima a ne kako objašnjava Jevrić da vi tražite—U tome vidim problem!

 14. “Dragi” direktore, Jevric kaze da vode ima a da vi necete da je trazite. Ako vec ne valja voda iz Oravca zasto se onda ne iskljuci to izvoriste i koristi samo voda iz regionalnog vodovoda. Ako vec imamo tehnicku vodu ne mozete je naplacivat kao da to voda iz svajcaskih glecera. Sram vas bilo. Sad treba da vjerujemo vise vama nego direktoru regionalnog vodovoda. Ko ce da nam refundira to sto kupujemo vodu u prodavnice?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].