Dr Vlado Popović: Broj operativnih zahvata najveći od kad postoji risanska bolnica

1
dr Vlado Popović

Bolnica „Vaso Ćuković“ u Risnu, kompletna ortopedska i neurohirurška patologija, od prvog dana epidemije Covid-19 je na usluzi svim građanima Crne Gore.

„Još uvijek uspijevamo da se organizujemo i ne trpimo, kada je u pitanju ljudski faktor, medicinsko osoblje. Ovaj virus je ušao u sve pore našeg društva i ni jedna javna ustanova nije izuzeta iz toga“, kazao je dr Vlado Popović, direktor risanske bolnice, gostujući u emisiji „Skalin parapet“ Skala radija.

Ono što je dobro je to da su blaže kliničke slike, kada su u pitanju oboljeli zaposleni u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Dva ljekara i 6 medicinskih sestara koji su inficirani COVID-om 19 lagano izlaze iz perioda izolacije i vraćaju se svojim obavezama, rekao je dr Popović.

Postoje jasni protokoli rada u bolnici. Postavio ih je menadžement u saradnji sa NKT-om, zahvaljujući epidemiološkinji dr Slavici Zgradić, naveo je on.

“Risanska bolnica je tzv. čista bolnica. Bilo je pacijenata koji su morali biti hitno operisani pa im zbog toga nije mogao biti urađe test, da bi se kasnije ispostavilo da su pozitivni na koronu. Takvi pacijeniti su upućivani na dalje liječenje u Klinički centar ili u Opštu bolnicu u Baru, u zavisnosti od težine njihove kliničke slike”, objašnjava direktor ove zdravstvene ustanove.

Svedoci smo da je ovih dana bilo i senzacionalističkih naslova u pojedinim medijima, kada je bolnica „Vaso Ćuković“ u pitanju, navodi on.

Dr Popović je siguran da tako nešto u vrijeme ukupno teške zdravstvene situacije u našoj državi kao i u čitavom svijetu, nikome ne koristi.

“Svako od nas je podložan da se zarazi ovim virusom, ali ono što je bitno je da je ova bolnica apsolutno čista i pacijenti i njihovi najbliži mogu biti potpuno mirni. Postoje svi uslovi da takva i ostane”, poručuje dr Popović.

“Prioritet su svakako onkološki pacijenti kada je u pitanju neurohirurgija, dakle pacijeniti sa tumorima mozga i kičmenog stuba, ali i svi pacijenti koji imaju povrede glave. Svi sa PCR negativnim testom apsolutno ne čekaju i bivaju primljeni. Isto tako i svaki ortopedski  pacijent koji traži hitnu intervenciju biva operisan po svim zaštitnim mjerama. Ukoliko povreda dozvoljava, čeka se PCR negativan test. Postoje odjeljenja za izolaciju u kojima borave pacijenti dok testovi ne stignu, i u saradnji sa Institutom za javno zdravlje postoje prioriteti pa pacijenti ne trpe”, objašnjava direktor dr Popović.

Zdravstveni kadar, pogotovo kad je u pitanju srednje medicinski, onaj koji nosi najveći dio posla nedostaje i mnogo većim ustanovama nego što je risanska bolnica, ali definitivno posao ne trpi i raspored se pravi gotovo na dnevnom nivou, na način da svaki pacijent dobija potrebnu njegu, navodi on.

Broj operativnih zahvata u risanskoj bolnici, zahvaljujući odluci NKT–a u vrijeme korone je najveći od kad postoji ova bolnica.

Urađeno je najviše operacija ogromnim zalaganjem svih zaposlenih i najveći broj pacijenata je zadovoljan pruženim uslugom i ishodom liječenja, saopštio je dr Popović.

On je naglasio da je bolnica u Risnu od juče bogatija za artoskop, aparat koji je od izuzetne važnosti za razvoj artoskopske hirurgije na zglobu koljena, koju su započeli sa konsultantom, docentom Miškulinom. Ovaj aparat je nabavljen zahvaljujući donaciji Luke Kotor i firme Urion i Džonson, njegovog proizvođača.

“Ovih dana aparat će biti montiran. Značajno će doprinijeti razvoju i sportske medicine. Posebno je važno što će se sada u risanskoj bolnici obavljati operacije za koje je veliki broj naših građana morao ići u regionalne kliničke centre, zašto je bilo potrebno izdvojiti značajna finansijska sredstva. Sada će to moći da se radi u risanskoj bolnici, čime se smanjuju troškovi građana i Fonda zdravstva”, kazao je  Popović.

Dr Popović je poručio građanima da je u ovom teškom vremenu pandemije na ispitu ljudskost.

Nositi masku ne znači da ćete se zaštititi od virusa, ali apsolutno znači da ćete druge zaštititi od sebe. Samim tim ćemo uticati i na onog pored nas da stavi masku, da se odrtži socijalna distanca i da se zajedniki pobijedi ova pošast.

Dr Popović je podsjetio i da se sve glasnije čuje da su ispitivanja na vakcinama protiv ove opake bolesti pri kraju i da možemo očekivati u skoro vrijeme njenu distribuciju i upotrebu. Do tada moramo da čuvamo sebe od drugih, ali i druge od sebe.

1 KOMENTAR

  1. Ne zna se za dr Vlada da li je bolji ljekar ili čovjek.
    To su veličine.Biti jednostavan i prirodan a tako stručan i cijenjen u svijetu medicine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].