Dr Stjepčević: Kotorane vjekovi obavezuju na suživot i toleranciju

6
dr Aleksandar Stjepčević

Dr Aleksandar Stjepčević

dr Aleksandar Stjepčević

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti u četvrtak 10. septembra je na javnoj raspravi u Kotoru za koju vlada veliko interesovanje.

Okrugli sto će se održati u skupštinskoj sali palate Bizanti.

Smisao  je da se čuju stručni stavovi zainteresovanih subjekata o ovom pitanju, a ne da se organizuje masovni skup na kojem će pojedinci, kao na Okruglom stolu u Bijelom Polju, zloupotrijebiti Javnu raspravu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

U susret ovom skupu Skala radio je pozvao gradonačelnika Kotora, dr Aleksandra Stjepčevića uz pitanje da li se u višenacionalnom i viševjerskom Kotoru, od vjekova poznatom po suživotu, može dogoditi Bjelopoljski scenario.

Stjepčević je odgovorio da je Kotor u svojoj dugogodišnjoj tradiciji uspješno njegovao sve odlike multikonfesionalne sredine.

Grad u kojem svi zajedno živimo bez razlika je tekovina naše civilizacije na ovom prostoru na kojem smo s pravom ponosni, kazao je Stjepčević.

Međusobno poštovanje, uvažavanje po nekad i različita mišljenja oduvijek su bili značajna pozitivna karakteristika našeg grada i zato smatra kotorski gradonačelnik da će u takvom duhu proteći i sjutrašnja javna rasprava i što se Kotorana tiče on je mišljenja da neće biti drugačije.

“O svim pitanjima vjeroispovijesti, smatram da struka treba da da rješenje. Sve vjerske  zajednice su u Kotoru bile pioštovane i cijenjene, imale su zajednički suživot tako da ne vidim razloga zašto bi to sjutra drugačije bilo”, kazao je Stjepčević.

Treba imati u vidu da je Nacrt novog zakona o slobodi vjeroispovjesti nastao u najboljoj namjeri i održavanja modela vjerske tradicije, njegovanja vjerskih sloboda i zajedničkog života svih nacionalnosti i konfesija u Crnoj Gori, navodi on.

Stjepčević smatra da su Kotorani svjesni činjenice da će nastavljajući tradiciju poštovanja učestvovati konstruktivno u sjutrašnjoj raspravi.

Ništa drugo nije očekivati u gradu u kojem je oduvijek postojala mogućnost za slobodnu vjeroispovijest, ali i svako pojedinačno mišljenje, poručio je Stjepčević.

6 KOMENTARI

 1. Predsjednik Opštine je procijenio da će to biti miran i kulturan skup. koji proloči Kotoru i kotoranima. Kako je to on pogriješio i ne oglašava se više, a novinari ga sad više ne pitaju, kako je došlo do toga da toliko predsjednik opštine i drugi državni organi pogriješe u procijeni.
  Pa ga ja pitam ovdje u ime građana, i u ime novinara koji sad ne postavljaju njemu više pitanja.
  1. Dali su organi bezbiejdnosti, odnosno policija, pratili nadzirali i procijenili yredno pripreme za spriečavanje sukoba.
  2. ali treba mi građani da policoji i Predsjedniku šaćemo koga moraju nadzirati nekoliko dana ranije u pogledu procjene veličine sukoba koji se sprema.
  3. ako su znali što se sprema, trebali su, a predsjednik opštine ima to pravo, radi gleda Kotora otkazat raspravu.
  4. Ovo nije javna rasprava o zakonu, ovo su nacionalistička protestna okupljanja , kojih više nema ni u Vukovaru sada na ovom nivou.
  5. Policija je trebala , možda i jeste, upitati predstavnike CPC , ko dolazi sa koliko,ljudi.
  6. Organizator je trebao ograničiti broj predstavnika pojedine grupacije, radi veličine sale.
  7. Predstavnici SPC ne dozvoljavaju prsitup, nekoj sekti, na javnu raspravu o zakonu o konfesijama. A suboitari mogu prisustvovati, i adventisti a pripadnici sekte CPC, nemogu. Ako ih oni zovu da su sekta, pa neka ipak prissutvuju. I svaki građanin moze prisustvovati, pa da je i ateista..
  8. Predsjenik Opštine snosi najveću odgovornost, kad je dozvolio da se ovakav incident i nacionalistički sukob desi u Kotoru. To nije smio dozvoliti. Naivno je prišo organizaciji skupa i dopuštenjem održavanja.
  9. Milomo novinare da sada upitaju predsjednika dali se osjeca odgovornim, i dali razmišlja o podnošenju ostavke , kad mu se ovakvi propusti događaju na početku madata.

 2. Ovo je miran grad u njemu sve se zna. Biće civilizovano sigurno.Kome je do barufa neka ide neđe drugo. Nije im Kotor adresa za skanadale.

 3. Predsjedniče opštine puštite priče o suživotu nego nešto konkretno da se u Kotor pomakne sa mrtve tačke.
  Sve bacamo maglu o oči i skrećemo teme na crkvu, politiku i vazda nam je drugi kriv. Kad će zaobilaznica, hotel, žičara, a prije svega voda bez kvarova i slanih špina u Kotor? Kad će biti bolja struja evo će zima i onda trepće pa nestane svako malo.To je suživot i to vi je tolerancija i sloga gospodine Stjepčeviću predsjedniče opštine.

  • najbolji komentar bravo gospodjo kotoranka kotor je nazalost doveden na grane za koje se nema vise definicija treba se boriti za zivot dostojan svakog covjeka a ne probleme kao prasinu gurati pod tepih

 4. Obavezuju Kotorane i one koji su odavno u ovaj grad i doživljavaju ga kao svoj. Ali ove novokomponovane s farme i brata, maldivija i folk parada, zvijezde granda i ostalih rijalitija ne da ne obavezuju vjekovi i tradicija nego oni pišu istoriju i prekrajaju tradiciju i datume crkvene i svjetovne.Nema više staroga Kotora moj dobri predsjedniče opštine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].