Dr Joksimović: Prioritet mora biti ulov male plave ribe, tune i razvoj fabrike za preradu ribe

0
dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Ulov male plave ribe, uzgoj tune, razvoj fabrike za preradu ribe, logistike na obali, crnogorskoj ekonomiji može donijeti brend, kao nešto što je iz južnog Jadrana, visokog saliniteta i čiste vode.

Ovo je za Skala radio izjavio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo u kotorskom Institutu za biologiju mora.

“Ekonomski važne vrste u ribolovu u Mediteranu i Jadranskom moru su oslić, barbun, kozica, a od glavonožaca hobotnica, od male plave ribe su srdela i inćun. Za svaku od ovih vrsta se radi kompletna studija biološka i ekonomska i njohov ulov se ograničava na određeni broj tona”, podsjetio je Joksimović.

Ono što je posebno važno istaći je da su se naši stručnjaci članovi Generalne Komisije za ribarstvo Mediterana izborili da kvotu koja je Crnoj Gori bila zamrznuta na 50 tona izlova male, plave ribe, srdele i inćuna i koja se odnosi na sve ostale zemlje Jadrana povećaju sa 50 na 2,5 hiljade tona.

“Mi smo tom prilikom kazali ne tražimo ništa vaše, mi samo tražimo ono svoje što je ispod naših obala”, rekao je Joksimović.

“Na ovaj naš zahtjev je bilo žestokih pregovora i na kraju je usaglašeno da stoji amandman, odnosno izuzeće da se ova mjera ne odnosi na one zemlje koje su izlovile za godinu manje od dvije ipo hiljade tona. Ono što Crnoj Gori donosi dobit je otvaranje malih preduzeća u zaleđu koja bi se bavila preradom ribe. Do sada je pomak u ovoj oblasti postignut u samoj organizaciji ribara i udruženja, stvaranje klastera, kao i svijest ribara da zajedničkim, timskim  radom se mogu postići rezultati”, naveo je on.

U Crnoj Gori, ističe Joksimović, je postignuta izuzetno dobra komunikacija između ribara, resornog Ministrastva i Instituta za biologiju mora.

Joksimović najavljuje i mogućnost uzgoja tune koja se otvara u budućnosti, a o kojoj je bilo dosta razgovora u prethodnom periodu.

Joksimović je podsjetio i na usvojen Prostorni plan za otvoreno more.

Stanje tune u našim vodama je dobro i Crna Gora zaista treba da dobije svoju kvotu, poručio je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].