Dr Filipović: Smanjenje gubitaka i optimalna primjena krvi

0

dr Snežana Filipović

dr Snežana Filipović

Značaj timskog rada koji podrazumijeva ljekare kliničare, transfuziologe i anesteziologe u cilju pružanja najboljih uslova pacijentima, akcenat je seminara koji je ovih dana održan u Miločeru.

Seminar je organizovan u okviru IPA projekta “Implementacija Evropskog sistema transfuzije krvi u Crnoj Gori”, koji finansira Evropska Unija, kazala je za Skala radio dr Snežana Filipović, šefica službe u Zavodu za transfuziju krvi.

Stručnjaci Instituta za transfuziju krvi u Zemuna i sa zagrebačkog Kliničko bolničkog centra “Rebro” govorili su o spašavanju krvi posebnim aparatima iz operativnog polja, zatim o optimalnoj kliničkoj primjeni krvi i obezbjeđenju pravih  komponenti.

To znači, objašnjava dr Filipović, da pacijent dobije samo onaj dio krvi koji mu je potreban, a bilo je riječi i o tome kako da pacijent sam može da pripremi jedinice krvi za sebe pred neki planirani operativni zahvat da bi se smanjio gubitak krvi i  da bi se optimalno primjenjivala krv.

Ovo tim prije što smo svakodnevno suočeni sa padom broja davalaca krvi, podsjeća doktorka Filipović i sve manjim rezervama krvi koje su ljekarima neophodne za rad.

Na seminaru su se prisutni upoznali sa značajem timskog rada i svim alternativama i mogućnostima zamjene krvi i njenom uštedom kako se ne bi rasipala već da pacijent primi samo ono što mu treba.

“Ukoliko nema prave komponente, stručnjaci su nas naučili koje alternative treba koristiti”, zaključila je dr Filipović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].