Dr Arijana Gradinčić: U hladovinu, uz dosta tečnosti

0
dr Arijana Gradinčić

Dr Arijana Gradinčić

dr Arijana Gradinčić

Vreli julski dani sa takozvanim crvenim meteo alarmom.

Temperature prelaze 40 stepeni, UV  zračenje visoko 9 do 10.

Višesatno nekontrolisano izlaganje sunčevim zracima može biti štetno po organizam djece i odraslih, podsjeća za Skala radio dr Arijana Gradinčić, specijalista urgentne medicine.

Sunčeva energija može dovesti do promjena na koži u vidu opekotina, povećanog stvaranja mladeža i povećava rizik od dobijanja zloćudnog tumora kože, zvanog melanom.

Osobe koje imaju svijetlu put su u većem riziku za nastanak ovih oboljenja, kao i oni koji već imaju povećan broj mladeža na svojoj koži, priča dr  Gradinčić.

Da bi se zaštitili od štetnog dejstva sunčanih zraka, potrebno je koristiti kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom 30 i više, a pored zaštite u vidu krema, dr Gradinčić savjetuje laganu, pamučnu odjeću bijele boje i nošenje šešira, kačketa.

Sunčevi zraci i energija svojim toplotnim efektom dovode do širenja krvnih sudova i grijanja cijelog tijela, što za posljedicu ima pad krvnog pritiska, a shodno tome i drugih kardiovaskularnih tegoba povezanih sa srcem i mozgom.

Nije tako rijetka i pojava sunčanice, podsjeća dr Gradinčić koja je praćena glavoboljom, povraćanjem i povećanom tjelesnom temperaturom.

Sve navedeno, kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu se često sreće u praksi ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Stoga, dr Gradinčić preporučuje da se (ako se baš mora boraviti na otvorenom prostoru u periodu od podna do 17 sati), u organizam unosi velika količina tečnosti, 2 do 3 litre, najbolje vode ili hladnoga čaja uz adekvatnu garderobu i zaštitu kože kremama sa visokim zaštitnim faktorom.

Sve ovo važi kako za zdrave osobe, tako i za hronične bolesnike na koje se odnosi apel, da nikako ne borave na otvorenom od 11 do 17 sati i da u dogovoru sa svojim izabranim doktorom koriguju uzimanje terapije za visok krvni pritisak, kao i da uzimaju dovoljno tečnosti.

dr Arijana Gradinčić

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].