Donacija Pomorskom muzeju – grafika iz 1826. iz Venecije

0
grafika Kotora

Mileva Pejaković Vujošević

Mileva Pejaković Vujošević

Vrijedne su donacije koje Pomorski muzej u Kotoru često dobija od ljudi koji žele da baš u vitrinama ove instucije ostane od tradicije,  njihovog dara i pažnje, a najnovija je stigla od gospodina Piera Pazzia iz Venecije i to grafika iz 1826. godine na kojoj je prikazan Kotor i njegova okolina.

Mileva Pejaković Vujošević, direktorica Muzeja podsjetila je na donacije porodice Laforest koja je muzeju poklonila vrijednu sliku iz 1860. godine “Mali Franc Laforest uz majčin skut”, zatim na donaciju porodice Tripković koja poklonila dio kapetanskog salona koji se satoji iz 6 stolica i dvije fotelje.

Vrijedno je pomenuti, kaže direktorica Muzeja, i donaciju Gracijele Pasković iz Kotora koja je Muzeju poklonila staklene čaše, posudu za voće i bonbone, tri posude za svijeće i stalak.

Sve se ovo nalazi na prvom spratu Muzeja i krasi etnografsko odjeljenje, kazala je Vujoševićeva.

Vrijedna je donacija Zorana Radimira koji je Muzeju darovao kameno sidro iz 4. vijeka.

Muzejska biblioteka je u posljednjih 10 godina bogatija za preko hiljadu ipo jedinica.

Između ostalog, Ana Sokač iz Zagreba, ćerka Milivoja Miloševića zaslužnog čovjeka za Pomorski muzej u Kotoru, je poklonila preko 100 knjiga, podsjetila je direktorica Pejaković-Vujošević.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].