Don Željko Pasković: Ako smo vjernici onda bi propise trebali poštovati iz poniznosti

5
Željko Pasković

Korona virus hara i još će više, kažu doktori, a narod  kao da ne mari, bar jedan dio. Ne opominje ni to što virus ne bira i nema selekcije ni po babu ni po stričeima, ni po vjeri ni naciji, a ni po politikama.

Vjera je u svakom čovjeku poštenom, kako je god zvao, pa i u onima koji ne idu u crkvu, ali imaju svog malog Boga.

Vjernici znaju što im je činiti, a dobre molitve moraju se čuti.

Don Željko Pasković, upravitelj župa Prčanj i Stoliv u Boki Kotorskoj gostujući u emisiji “Skalin parapet”, Skala radija se moli u ovim danima teške bolesti koja je zagospodarila svijetom za svoj narod, za Boku i za čitav svijet.

Na pitanje koja je njegova  duhovna poruka svijetu koji ne poštuje mjere i preporuke, jer nas čeka kaštig što bi narod rekao, don Pasković odgovara da smo svi pozvani.

Prvo poštujući državu u kojoj smo i njene propise, jer bez propisa nastupila bi anarhija, a sa anarhijom ništa dobro nije došlo, niti će ikada doći.

Ako smo vjernici onda bi propise trebali poštovati i iz poniznosti.

U Hrvatskoj, napominje župnik Željko Pasković se često pominju pokreti u kojima se apostrofira kako su svještenici izgubili vjeru zato što narod pozivauju da se pričešćuju na ruku ili da smanjuju broj vjernika na misi.

To po mišljenju don Paskovića, ne znači da se gubi vjera.

”Usuđujem se reći da mnogi svećenici danas imaju veću vjeru nego što su je imali zato što je ovo i neki vid progona. Jednostavo smo ponizni jer ovu muku sa koronom prihvatamo kao trenutak iskušenja dan od Boga da se provjeri, prokali da se vidi kakvi u suštini jesmo. Trebali bi u svojoj poniznosti poštovati mjere i njih se pridržavati onako kako nam nalažu i zakoni i naša savjest”, poručio je naš sagovornik.

Kako tumači pričešćivanje jednom kašikom na hiljadu usta, kako smo imali prilike da vidimo nedavno na sahrani Amfilohija Radovića, Pasković kaže  da ne  bi ulazio u teološka tumačenja  pravoslavne crkve, i govorio o tome zašto je opravdano ili neopravdano pričešće na jednu kašičicu, ali objasnio stav katoličke crkve po ovom pitanju.

Od početka pandemije u katoličkoj crkvi je odlučeno da se pričest isključivo daje na ruku i da se ukida pričest pod obije prilike. Samo jedan sveštenik se pričešćuje tako što popije iz kaleža i on se obično pričešćuje zadnji, navodi don Pasković.

“U koncelebraciji, svi ostali sveštenici se pričešćuju tako što ili umoče komadić kruha u to vino ili se jednostvno ne pričeste već samo pod jednom prilikom, pod prilikom tijela. Pod dvije prilike znači da se sveštenik pričešćuje i sa tijelom i sa krvlju Hristovom iz kaleža”, objasnio je don Pasković.

Od prvog mjeseca početka pandemije, od starne pape, Vatikana i kongregacije je zabranjena bilo kakva pričest osim pričešćivanje na ruku. U ovo vrijeme korone u nekim zemljama poput Njemačke, po stavlja se i paravan  da se uzima pričest i sa pincetama, da bi se jednostavno smanjio kontakt.

On lično kao sveštenik se veoma čuva, ne samo zbog sebe koliko zbog drugih. Zbog svoga puka i vjernika, jer ako on zarazi nekoga u svojoj župi koja je sastavljena najviše od starijih, pobožnih vjernika.

“Ako zarazim neku baku koju gledam kao svoju baku, i ona ne daj Bože premine, kako bih mogao sjutra mirne savjesti reći da ja  nisima kriv. Savjest mi ne dopušta da odlazim tamo gdje su masovniji skupovi. Biće prilike za druženja i za slavlja. Korona je donijela moguće i nešto dobro u svoj ovoj muci”, smatra don Pasković.

“Tražili smo i dobili više vremena sa obitelji, pa nam je to dosadilo. Zatim, priroda se očistila jer je život usporio i pokazala koliko mže biti lijepa ako je mi čuvamo. Mi nismo robovi, ali ni gospodari prirode. Bog je rekao uzmi, koristi je, ali nije rekao uništavaj je. Kao da je bolji je onaj koji više slomi, ruši koji se više inati. Sve je to uzrokovala oholost, nedostatak dijaloga i dobrote  među ljudima, nerazumijevanje,podmedtanja, loš odgoj. Gramzivost i oholost je u ljudima današnjeg vremena, a ova bolest nam je pokazala bez čega sve možemo. Eur nam ne može biti kao poklopac od šahte. Nemamo ga gdje stavit, i trebamo omogući jedni drugima da svojim radom zaradimo, a ne sebično zgrćati samo za sebe”, poručio je mladi svještenik don Željko Pasković.

5 KOMENTARI

 1. Don zeljko,sinovi pakla izmisljaju bolesti viruse da bih narod strasili,Al samo glup ima strahove jer imamo Gospodina Isusa koji nam daje sve najvrednije i najljepse,,, A ova bagra Politicka demonska mogu samo sebi nastetiti

 2. Crkva! otkad je ona i Ustav i zakon i vjera i nevjera i najviše podjela među ljudima.
  Ovo je stravično.
  Zato nam trebaju ove blage riječi našega čeljadeta kao sto je don Željko.

 3. I pricesce, kao i sve ostalo, treba da bude u skladu sa vremenom i prilikama. Ne treba slijepo slijediti tradiciju i vjerske obicaje, ako se vidi da u datom trenutku to nije adekvatno i, prije svega, zdravstveno prihvatljivo.Nista se u sustini ne bi promijenilo da se taj sveti cin obavlja i na neki drugi nacin, tako da crkva ozbiljno treba da razmislja o tome. Najgore je od svega sto o tome najvise pisu i o toj temi polemisu oni koji o tome pojma nemaju, i samim time pokazuju svoje, nimalo naivne, namjere. Ljubite vi i dalje slike velikog vodje, kao sto ste ljubili i onog prije njega, a crkvi ostavite da se brine o svome ustrojstvu i svojoj pastvi. Ne dozvolite vi svestenici, bilo koje vjere, da vas kvazi novinari i kvazi patriote uvlace u ove price. Slijedite put crkve i Boga, a politikantstvo ostavite ovima nedoraslima crkvenim ucenjima.

 4. Znam lično predivnog popa Željka.
  Ništa iskrenije i emotivnije nijesu moglecdobiti naše župe.
  Žeki,prelhepo si zborio na radio Skala.

 5. Toplo i ljudski kao što bi žali bože trebali govoriti duhovnjaci.
  Hvala Skala radiju što je pozvao don Željka u svoj program.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].