Don Belan: Dar života koji prebiva u svakom, pa i nerođenom djetetu

6
Don Anton Belan u redakciji Skala radija

don Tonci Belan

Don Anton Belan

Božić je katoličkim vjernicima čestitao kotorski župnik don Anton Belan.

U svom obraćanju on je poručio:

“Poštovani vjernici, Crkva liturgijom i narodnim običajima ide u susret božićnoj radosti, pa stoga u adventskoj pjesmi pjeva Već se bliži vrijeme blago, već se bliži onaj čas, kad će izić’ sunce drago, svanut’ svemu svijetu spas. Ipak, Božić nije Došašće, nije on ni devetnica Božiću u čast, nije Božić ni okićena grana niti bogata trpeza, nije to ni zvuk orgulja, zvona ili tamburice niti skladna pjesma zbora. Nije on ni napisana ili izgovorena čestitka, niti u crkvi postavljena betlehemska špilja. Nije Božić bezbroj ukrasnih žarulja ili ukrašeni izlog. On nije ni svečano odijelo ni posijana pšenica ili sve rjeđa slama u našoj kući. Nije Božić ni naloženi badnjak, pa ni onda kada se trudimo da ga zaodjenemo u teološko ruho, pa ga nazivamo svetim drvom ili ognjem. Ne, nije to Božić! To pripada folkloru i etnologiji, ali sve to zajedno nam pomaže u definiranju Božića. Nas kršćane Evanđelje prisjeća na beskrajno dostojanstvo svakog pojedinca, dostojanstvo utemeljeno na božanskom izvoru i uviru života. Još više poradi uvjerenja da je u materijalnoj i vremenskoj ograničenosti čovjeka, kao i u njegovom duhovnom i moralnom nesavršenstvu, sam Bog pronašao dosta prostora i veličine da u nju smjesti svoje božansko postojanje. Božić predstavlja deminutiv od riječi Bog, te tako lijepo i duboko izriče teološku i povijesnu istinu rođenja Bogočovjeka za kojega Sv. Petar apostol kaže: Tu es Christus, Filius Dei vivi – Ti si Krist, Sin Boga živoga! (Usp. Mt 16, 13-17). Samo u ovom jednom odgovoru neučenog ribara iz Betsaide nalazi se sveukupna teološka misao o Isusu Kristu. Unutar te vjere, o bogolikosti svakog ljudskog stvorenja, mi se prisjećamo neizmjerne veličine i ljepote dara života koji prebiva u svakom, pa i nerođenom djetetu. Veličine koju nijedan ljudski autoritet nema prava uniziti, poništiti ili zatrti, a da se pri tom ne ogriješi o temeljnu vrijednost ukupno stvorene prirode. S ovim mislima svim kršćanima i ljudima dobre volje čestitam nastupajuće božićne i novogodišnje blage dane”, poručio je  don Toći Belan.

6 KOMENTARI

  1. Pametan i narodni svećenik. Kakve su to usporedbe. Don Branko je bio i na žalost više niej na ovom svijetu. Don Belan je među narodom i svaka mu je propovijed prava lekcija iz života uz vjeru pravu u Boga.

  2. Neka je vječna slava na Nebu i na Zemlji don Branku Sbutegi.
    Nema mu nikog ni za primać. Ovo su suvi, ustrašeni pozeri, bez šušta i gušta.

    • A zamisli svijet bez tebe i slicnih tebi-koji kvarite-ne samo ljudski rod-nego i onaj iz kojeg si poteka…!

  3. Lijepa topla riječ i um našeg mnogo poštovanog i osobito dragog Don Tonća.
    Živio i neka mu je sretan Božić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].