Doktor Dritan i dotoresa Stormi

1

Izvor: Pobjeda

Abazović održao predavanje na Oksfordu, glasio je naslov vijesti od 23. maja koju je objavio Kabinet premijera na zvaničnom sajtu Vlade, dok je u antrfileu pisalo da je ,,doktor Dritan Abazović održao predavanje na Univerzitetu Oksford, najstarijem univerzitetu u anglofonskom svijetu“.

Lijepo zvuči. Samo što – nije istina.

Abazović je bio gost debatnog društva Oksfordska unija koje, iako staro 200 godina, nema apsolutno nikakve zvanične veze sa Univerzitetom Oksford. Ovo društvo djeluje nezavisno od čuvenog Univerziteta i, za razliku od zvanične oksfordske studentske unije, naplaćuje članarinu dok članovi ne moraju ni biti studenti Univerziteta, kako aktivni tako ni bivši, dok su njegove zgrade u vlasništvu dva trusta.

U okviru Univerziteta Oksford, osim zvanične studentske organizacije, funkcioniše preko 400 klubova i društava koji pokrivaju različite interese, od sporta do književnosti, ili uvezuju studente na osnovu porijekla pa tako postoje Balkansko ili Tursko društvo studenata.

Međutim, ono što nećete naći u registru studentskih klubova i društava na zvaničnom sajtu Univerziteta Oksford je društvo u kojem je Abazović držao predavanje i promovisao svoju knjigu „Kritika globalne etike“, navodeći da je njegova knjiga i „na Oksfordu“.

Teško je objasniti toliku potrebu premijera Abazovića da saopštava obmane, jer je prosta istina Oksfordskoj uniji bila sasvim dovoljna. I pored činjenice da njeno postojanje Univerzitet Oksford nije odobravao, te da je prva debata u kojoj su učestvovale samo žene održana tek prošle godine, Oksfordska unija, svojevrsni debatni klub, kroz istoriju dugu 200 godina ugostila je brojne poznate ličnosti, poput Ronalda Regana, Džimija Kartera, Bila Klintona, Malkoma X, Dalaj Lamu, Majku Terezu, Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga.

Doduše, bilo je i kontroverzi, poput one iz 2007. godine kada je ugošćen negator holokausta Dejvid Irving, što je bila odluka koja je izazvala veće proteste, kao i nedavni javni pritisci studentskih organizacija u Oksfordu i LGBTQ+ organizacija da se otkaže gostovanje Kejtlin Stok, bivše univerzitetske profesorice koja smatra da transrodne osobe ne mogu očekivati sva ljudska prava koja pripadaju biološkim polovima.

Prosto, mogao je doktor Abazović saopštiti jednostavnu istinu – da je putovao u engleski grad Oksford gdje je učestvovao u događaju koji je organizovao prestižni debatni klub. Upravo se to dogodilo, i ništa više.

Ali, promovišući vlastitu „Kritiku globalne etike“ Abazović nije prezao ni da se crnogorskoj javnosti neetički hvali počasnom titulom lažnog univerziteta u Ženevi, kao što bez imalo zazora posljednjih dana svakodnevno tvituje o prihodima trajektne linije Kamenari – Lepetane, predstavljajući ih lažno kao dobit.

A, ko zna, moguće da je odlazećeg premijera Abazovića bilo i malo blam kada je saznao da je na Facebook stranici Oksfordske unije interesovanje za debatu sa američkom porno glumicom Stormi Danijels, koja je tužila bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa, iskazalo četiri puta više ljudi! Zato je želio da crnogorskoj javnosti sebe prikaže značajnijim nego što jeste i u cijelu priču ubacio – Univerzitet Oksford.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].