Dođe Stane lajkovačkom prugom

18
od Topole do Topole

Slavko Mandić

Neko je kazao prije par mjeseci da je dolaskom svemogućeg Vučića i kantautora srbijanskog nacionalizma, šovinizma i fašizma, svojevremeno vicečetničkog vojvode, a sada Europskog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, odnos prema Crnoj Gori promijenjen i konačno prihvatljiv.

Uslijedile su posjete premijera ovamo i tamo i bratskih privrednih delegacija koje su trebale da stimulišu bratsku robnu razmjenu, odnosno povećaju izvoz naše robe njima, jer smo njihovom preplavljeni.

Premijer bez portfelja, Miloševićev demokrata Dačić, koga je Predrag Bulatović na jednom predizbornom skupu u Herceg Novom grlio ka da je dvorska dama, jer je došao da logistički potpomogne braću po materi sa čuvenog kanabea, poruči da želi najbolje odnose sa Crnom Gorom i da se Srbija neće uplitati u unutrašnje stvari naše države.

No već na proslavi 8 vjekova Đurđevih stupova, prošle godine, izgovori da mu je drago što je mogao i lično da pruži doprinos proslavi manastira Đurđevi stupovi i da je osam vekova jubilej koji govori da Srbi nijesu tuđini i došljaci na ovom prostoru, nego da postoji njihova dugogodišnja tradicija.

Zaboravio je Daka, od milošte, da je Srbija 1918. godine okupirala Crnu Goru, da su ubijali crnogorski narod, pa čak i žene, starce i đecu, palili domove i da su napokon 1920. godine snagom vojne sile utulile i Autokefalnu Crnogorsku pravoislavnu crkvu, proćerali svještenstvo i oduzeli joj imovinu.

Tu imovinu, nakon vaskrsnuća Crnogorske pravoslavne crkve naša država nema snagu da vrati ni do današnjeg dana.

Jasno je kao dan, ako i dan kod nas nije mrkli mrak, da Srbija ne odustaje od Crne Gore i da je, po svaku cijenu, sada malo sofisticiranije nego prije želi kao kompenzaciju za Kosovo.

To je na lijep srpski način poručila Stanislava Pak-Stanković, savjetnica srbijanskog predsjednika Nikolića na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju riječima „Srbija vas nikada neće zaboraviti, Srbija je vaša majka i matica, zajedno ćemo vratiti ugled  srpskom  imenu“. Na koji to ugled ona misli? Možda onaj iz 1918. godine stečen ognjem i mačem nad crnogorskom nejači? Možda? Ko zna što se sve nalazi u glavama šovinističkog arhitektizma?

Reče još glasnogovornica i da je situacija za Srbe u Crnoj Gori dodatno komplikovana.

Kazao bih da je ovo potonje, njenim dolaskom i skandaloznim nastupom potpuna istina.

Komplikuje se jer još nijesu uspjeli da sprovedu u djelo naum da zatru sve što je crnogorsko i učine prohodnost beogradskoj patrijaršiji, koja je u Srbiji sila iznad društva i države, da prijeteću retoriku prema Crnoj Gori sprovede u djelo.

Ovo je samo par primjera koja našoj političkoj eliti, ako je ima,postavlja jasno pitanje: da li naša država treba više da gosti bolumentu iz Srbije koja udara u njene ustavne temelje i koja neskriveno govori i djeluje protiv njenih interesa, poput gospođe Pak-Stanković.

Stani malo pak, Stankovićeva bar kada si u gostima.

Da li su poželjni oni koji govore da: „Srbi u Crnoj Gori treba da se ujedine oko jednog cilja – treba uporno da se zalažu za ustavno definisanje Srba kao konstitutivne nacionalne zajednice, za ustavno definisanje srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao službenog i za kultutnu i prosvjetnu autonomiju”. Danas kulturno prosvjetnu, a sjutra, kako to traži Matica Srpske Boke, političku, čime bi da cjepkaju Crnu Goru i tako je lakše zalijepe za svoje skute.

Nikolićeva glasnogovornica je poručila Srbima da budu svjesni svoje prošlosti da se na nju osvrću bez lamenta i da se mudro i saborno okrenu ka budućnosti. Drugim riječima, budite strpljivi.

Čekajte da vrijeme dođe, a ono će doći svakako.

Kakvi smo, možda i hoće.

No ipak bih im Mesićevski poručio – MALO MORGEN!

Slavko Mandić

18 KOMENTARI

 1. Što će glupani. Što ste se ušutali? Brljajte državu u koju živite i Crnogorce koji su vas dvojeručično prihvatili. Ne odmarajte lajavci. Naprijed Amfijevi jurišnici.

 2. Nećete gospodarit pa koliko god da vam je milo na ove bande.
  Možete samo g. banjati na naše crnogorsko ili jadransko more a pored Morave igrajte Moravac pa papričicama ljutim lajkovačkom do Guče s trubačima dok vam prazi luk viri od najlonsku kesu.
  Ostavite se više prijetnji i priča po Crnoj Gori, nadanja i obećanja da je ovo Srbija. Zbog toga i zbog takve retorike ste sve izgubili što i jeste zaista srpsko i časno kao što je srpski narod veliki i plemenit,ali džabe kad je savjetnica nikolićevih i ostalih još dosta ostalo. Zato Mandićuu svaka čast i sreća neka ti se veseli što si hrabar i prav si. Živio!

 3. Zašto je “prosulja” zagorela? “Kogo” je zaboravio, da u njuuu… uspe-u lj e?Dakle,nije kriva “prosulja” nego “kogo” i njegovi pomoćnici(sledbenici?)’!
  Pisati o Stani..stanama,Vučiću..vučićima,lijama i lisičinama-poslije kvarat od vijeka-postaje po malo problematično-sa ljudskog ,a bogami i sa patriotskog stanovišta?!

  Mnogi “pevači” prije kvarat od vijeka-januara 1989 godine..pojali su(blejali su-ABlejanje-kontrarevolucija),pod šajkačom do pola a od pola crnogorskom kapom su 4 ocila:”Crna Goro maćeho naša(protiv Kosova,Srpstva…).Sinovi smo tvog stijenja i čuvari tvog poštenja”(grobari tvog poštenja!!!!)!
  Danas,kvarat od vijeka kasnije isti, ne” pevači”,nego “pjevači” brez one polovine šajkače-sa kapom crnogorskom i grbom na njoj(ka da je obilježje garancija čuvanja domovine?),pjevaju(sami sebi-niko im normalan i iole pošten ne vjeruje):”Crna Goro majko naša.Sinonimi smo tvog stijenja(u kam se stanilo!)i obnovitelji poštenja(sopstvenog)-izgubljenog po džadama,žutim gredama,pjacama i pjacetama staroga grada-Kotora”!!!
  Dakle,kome i zašto trebaju ova neonacionalistička-naklapanja(homogenzacija)? Ako mi neko kaže:”pa Jole,čitaš li ti što je rekla-napisala ova “Stane” koja je “stigla” u Bijelo Polje “lajkovačkom prugom”? Moj odgovor je veoma precizan,kao i uvijek:”Stane” piše ono što ste i vi pisali-brčkali prije kvarat od vijeka-diljem SRCG,predvođenim drugom Miroslavom Šolevićem i njegovim pratilicama ,Ljubišom Stankovićem i Momirom Bulatovićem,drugovima(fireri) iz UK SKJ-Univerziteta “Veljko Vlahović”-Titograd,a u Kotoru starom gradu od starina-predvođeni insanima(sada već otrcanih imena-nisu vrijedni pažnje-znaju se dobrano!)!
  Ne pada mi na pamet-da bilo koga branim(po najmanje eks insane Šešeljeve partije-kojoj-kojima se sudi u Hagu zbog ratnih zločina),ali gospodo “suverenisti”,kada ste vi-pri čistoj svijesti i nagonina sopstvenih bliznica -oburdavali SRCG,ova “Stane”,Vučić i kompanija(današnji “fireri u Srbiji),su imali-prije kvart od vijeka-Vučić 19.godina(student),a “Stane”18.godina(maturant srednje baletske škole u “vašemu”-tader Biogradu!)?!
  Gospodo,vi “suverenisti”-znate li: koliko ste vi imali godina prije kvarat od vijeka?Kvarat od vijeka zastiđa-kakvo ova zemlja nije doživljela u pasanim vjekovima-predaju sopstvene domovine okupatoru -brez metka ispaljenoga-zarad samo jednoga cilja-cilja zvanog i znanog u narodu kao b l i z n i c a?!
  Gospodo,ko vam može vjerovati,da jedna “POLITIČKA OPAJDARA”,izvjesna gospođa-“balerina” Stanislava Pak-udata Stanković,savjetnica prešednika Srbije za promidžbu lažavina-oliti medije(po Vujakliji:”to je osoba,koja je sklona incidentima,intrigama,landaranju…) može ugroziti Crnu Goru i njene podanike?

  Gospodo,nije ovo ni prvi ,ma ni potonji put, da poneko-neki u ime jedne “ugrožene “nacije(tvrdim samo su u ugroženi “srbi” i “crnogorci”!!!)-bleji po Crnoj Gori?! Znate-sjećanja radi-od vazda se u Crnu Goru “uvozio” nesojluk,iz okruženja(Srbije i od ostalih naših “vrlih” komšija)-ali, isključivo, uz obilatu pomoć i “carinjenje” vrlih “crnogoraca”,koji se premeću-mitare od popisa do popisa od prije i poslije1948 do dana današnjega! Nezaboravite,da je po popisu “nađeno” 1948 u Crnoj Gori: samo, nas-Srba 6.707 hiljada! A Crnograca: 342.009 hiljada?! A po popisu 2011:” nas Srba+”srbojadocrnogoraca”178.110 hiljada…oliti više 171.403(ni da smo Kinezi)?! A vas Crnogoraca-“srbojadocrnogoraca”..278.865 hiljada iliti manje za 63 godine…63.144 hiljade, odnosno svake godine bijaše “vas” manje jedna(1)hiljada?!
  Na ultimu,učtivo vas molim-ne ljutite se na me-nego na vas-vaše kusanje od prije kvarat od vijeka-koje vam je “došlo za-na naplatu”-koje će vam plaćati potomci i suditi vašim (ne)djelima?! Ja vam jemac!!
  Lijep pozdrav iz mog rodnog i ubavog Prčanja!!!!!!

 4. Neka se Stane i vrati Lajkovačkom prugom okle je i došla a kad opet bude na ove bande neka začepi gubicu jer smo se jedanput poklali zbog takve pameti.
  Opet nekima đao neda mira nego dođu u Bijelo Polje za parlamenat.
  Neka dođu Kotor da nas malo obrazuju i da nam zbore kako je Srbija majka.Ja imam mater i oca a Crna Gora mi je država vazda bila i biće a Boka moja moj zavičaj najljepši na svijetu.Neka lijepo dođu da se banjaju, ostave koji solad bez skandale i prugom, vozom avionom ili bicikletom vrate doma.

 5. radio Skala i gospodine Mandiću samo nam takvi ostanite na sreću intelektualčnog dijela stanovbnika ovoga grada i države. Bravo vam ga vazda i za sve, počev od malih komunalnih tema koje prozivate a neke bukvalno i rješavate kako i jeste vaša uloga, pa do ovih na žalost političkih i identitetskih pitanja za koje sam a i mnogi Crnogorsci mislili da su završena 2006. Živjeli , volimo vas i slušamo znaju to i ovi pametnjakovići čije napade na vas puštate i zato vam takođe svaka čast.Sa nama je kako kaćete naša Skala i sa vama vaši vjerni slušaoci.

 6. KAKO JE SRBIJA OKUPIRALA CRNU GORU KOJA JE PRESTALA DA POSTOJI OKUPACIJOM AUSTROUGARSKE I BJEZANIJOM KRALJA NIKOLE I NJEGOVIH POLTRONA?
  MILO DJUKANOVIC JE NAPRAVIO CRNU GORU, ALI NE NEZAVISNOM, VEC ZAVISNOM KAKO NIKADA PRIJE NIJE BILA.
  KRADJE GLASOVA…KRADJE SVEGA ONOGA STO SU NASI STARI NAPRAVILI, NAJVISE UZ POMOC BRATSKE SRBIJE, KOJA JE NAJVISE IZDVAJALA KAO POMOC NERAZVIJENOJ CRNOJ GORI JE PALO U ZABORAV.
  ALI SLAVKO IMA PRAVO DA PISE STO MU VOLJA…
  TO JE NJEGOVO TRENUTNO MISLJENJE, JER SE UPLEO SVUDJE DA SE MOZE VIDJET KAO VELIKI REVOLUCIONAR ..OD BRATA KILIBARDE NAUCIO SKOLU A OD BRATA BEBE POPOVICA LUKAVSTINU…
  LIK I SLIKA…SLIKA I RIJEC…
  HEHEHEHE

  ADIO MARE I TEBI SLAVKO

 7. vidim ja ljudi vama se ovdje milije prepucavati o nacionalnim pitanjima i ostrascenostima tipa ko je veci Crnogorac ili Srbin nego da pogledate na sta nam grad lici,tuga i cemer:-(

 8. Tekst necu komentarisati jer istorijske cinjenice ga veoma lako pobijaju.
  Izmedju ostalih,zapazio sam recenicu gdje se kaze da je 1918. Srbija okupirala Crnu Goru??
  Iszorijske cinjenice kazu da je padom Lovcena crnogorska vojska kapitulirala 1916.
  Od 1916-1918 Crna Gora se nalazi pod austrijskom okupacijom.
  U tom periodu Crna Gora se tretira cijom teritorijom?Crnogorskom?Malo morgen!
  Saveznici u cijem sastavu je bila i srpska vojska 1918 oslobadjaju Crnu Goru od okupacije .Do toga dana se podrazumijevalo da je Crna Gora austrijska teritorija.
  Osim ako Mandic ne misli da su 1916 Austrougari oslobodili Crnu Goru??
  Mandicu,oko crkve necu sa Vama,razgovarao bih sa elokventijim sagobornikom.Vas cu konsultovati kad me bude nesto interesovalo iz Kominterne.

 9. Bravo , savaka čast . SKALA najbolji ste TO i Tako sa svojim stavom i komentarom.Neka Stankovićka broji Srbe Lajkovačkom priugom od Pržogrnaca do Zitogrđa sve uz Cevcine pjesme i žikino kolo.

 10. Što se ovoliko žestiš grancigula na ovaj tekst. Što u njemu nije ikstina. Nije pristojno dolazit u Crnu Goru pa ovako govoriti kao ova Nikolićeva izaslanica. Ovo ja država Crna Gora. A što se Skale tiče piše o svemu otvoreno. Pogledaj kad je u pitanju Luka Kotor I sportska dvorana u Škaljarima čiji je graditelj predsjednik DPS-a. To ne komentarišeš. Dolazili su svi Srbi u Skalu I iznosili svoje mišljenje. Ali ovi iz Srbije da dođu I da javno pozivaju domicilno stanovništvo bez obzira koje vjere ili nacije bili je bezobrazluk I nevaspitanje moj grancigula. Sve mi se čini da si ti ostrašćen I da mrziš DPS I Mila pa onda sve ostalo. Poznato je to.

  • Vrlo je simptomaticno draga Ida da pomno pratis svaki moj komentar i po pravilu odma poslije deset minuta odgovoris.Cini mi se da samo cekas sto cu napisati da bi odgovorila,i to uglavnom nesto bez veze.Znam ja da imaju dezurni cuvari lika i djela velikog vodje i njegove interesno,kumovsko,mafijaske bratije tako da me to ni ne cudi.To su stare udbaske metode,koje me nazalost nece ni pokplebati, a ni prestrasiti da,za razliku od vas vecine odje,imam i ne bojim se iskazati svoje misljenje,i jos vam se potpisati i imenom i prezimenom.Iako udba sigurno sve zna,i bez da ista pisem odje.Nadam se da si bar dobro placena za ovakvu budnost na kojoj bi ti pozavidjeli mnogi,inace veoma budni,cuvari lika i djela velikog vodje i njegove bratije.

 11. A sto ti treba ova pisanija moj Slavko.Iz dana u dan se trudis da sto vise otrujes ionako dovoljno zatrovanu atmosferu.Ne prilici ti ako vec rukovodis radijom kojeg si jos nazvao ”najpopularniji u Boki”.Shvati vec jednom da u CG,a i Kotoru,zivi vise od pola stanovnistva koji su Srbi.Znam da to ne mozes prihvatiti i da te to boli,ali je to realnost.Nikad necu i nijesam podrzavao nacionaliste ni soviniste pa bilo sa koje strane dolazili,pa tako necu ni tebe ni tvoj radio preko koga konstantno kontaminiras atmosferu,i trujes ovaj nesretni narod.Ti i par ovdje prisutnih komentatora ste dovoljni da zagadite cijelu Crnu Goru,i kad bi bilo po vasemu nijesam siguran da da bi se iko mogao deklarisati drugacije nego kao i vi.Politiku ostavite onima kojima je to posao a vi probajte nepristrasno i profesionalno pisati i obavjestavati.Ja bih recimo rado vidio jednog Vucica u Crnoj Gori.Ali ne zbog njegove politicke proslosti ili politickog opredjeljenja.Samo zbog hrabrosti kojom se suprostavio mafiji.Mozes zamisliti koliko bi takav covjek imao posla u Crnoj Gori.A ti bi kao novinar,ako vec pretendujes da nasto promijenis,mogao za promjenu poceti pisati,ako vec do sad nijesi imao j…,o svemu onome sto se desavalo a i dalje desava u Kotoru.Ali naravno lakse je oplesti po Vucicu,Nikolicu ili ne znam kome jos,ko nece ni procitati ovaj tvoj nazovi komentar.Ne sjecam se da si nikad pomenuo ni jednog CG politicara vladajuce koalicije,ni lokalnog a kamoli na drzavnom nivou,u negativnom kontekstu,ili nedaj Boze,kritikovao njihov rad ili datu izjavu.Toliko o tvojoj hrabrosti i principijelnosti.

  • hahaha prvo da se izasmijem ovome ili ovoj grancikokolini. Što zboriš časti ti?Ko nije pisoa i iznosio sve što je trebalo na viđelo . Ko pita Ćatovićku sve ama baš sve što drugi samo po kafanama ogovaraju moguće s tobom zajedno.Ko je pisao za katastar i razgovarao brk u brk sa tadašnjim mrčnim direktorom.Ko ima snage da se odupire nadmenima i onima što sebe smatraju bogovima, a ko je napisao onu priču Barbun, Rombun kako li. i kome je namijenjena jeli srbima i podjelama ili ovima na vlast.. Ja sve pratim ,i fan sam ovoga radija i njegovih novinara baš zato što nemaju dlake na jezik a imaju onu stvar za reći svakomnme što im pripada.
   Čuješ, što će Slavku ova pisanija kako zboriš a ne pitaš se što će toj čuvenoj savjetnici Stanković da laje po Bijelom polju i Srbuje u našoj mada ne i tvojoj Crnoj Gori. Muči i pokri sepo glavi .Mozga nemaš i sretn ti put u brastku tvoju veliku i nebesku zemlju SErbiju.

   • Neznam zasto ali mi se cini da si ti Idin brat blizanac.Ali ajde da odgovorim i tebi i time prekinem prepisku jer imam osjecaj da ce vas kloniranih biti dosta,a nemam bas volju gubiti vrijeme sa vama,nebih ni danas nego je kisa pa eto.Ne znam o cemu ti odje pises kad i vrapci na grani znaju ono sto ti ne znas i ne vidis,a to je da su sva ta pitanja i potpitanja iz Sukoviceve skole novinarstva.Pitati samo ono o cemu mu je dozvoljeno da pita.Sto se Barbuna ili Rombuna, kako ga zoves tice,to je vec malo kompleksnije pitanje.Tacno je da se Skala okomila na jednog od rijetkih postenih i neosporkanih kadrova Kotorskog DPS-a.Zasto je to tako,ja necu pisati.Znate vi to bolje od mene.Ipak je on manjinska struja u njihovim lokalno, politicko interesnim,trvenjima.A u manjini je bas zato sto su mu i ruke i obraz cisti.Jedino sto mu ne valja je druzina i partija od koje se vise bez gusala ne moze otrgnuti.Sama cinjenica da ga Skala napada moze mu biti samo na cast.Prosetaj malo mojom Crnom Gorom,popricaj sa ljudima,pa ces vidjeti da nema nista strasno u ovim izjavama na koje se pozivate.Na vasu veliku zalost, i prije i poslije Podgoricke skupstine,isto kao i danas, vecina stanovnika se ili deklarise,ili ako ne smije,osjeca Srbima. Meni ne smeta niko,i neka se svako deklarise onako kako osjeca.A to danas nije slucaj u nasoj demokratskoj drzavi,i dok god bude tako,nece to biti Crna Gora kakvu volim i zelim.

  • Grancigula,dje su ti crkve za tu vecinu u Kotor,prije nego li se napravila Pravoslavna crkva Sv,Nikola na temeljima Rimokatolicke crkve Sv.Nikola ?

 12. Srbin sam Mandiću i ovo je moja zemlja , čuva mi je i s Bogom svetim nikome nada njegovo preosveštenstvo Amfilohije radović a ti i tvoj radio se preispitajte đe ste i ko vas čuva. Kojemu Bogu se vi molite i kome priklanjate. naopako dragi moji. Nego nije još kasno i primirite da ne rečen prismrdite više.

 13. Bravo Slavko od Šuranja do pazara po kotorski kako zbore pa onda etrom probijaš meridijanima zemaljske kugle i morima svijeta., okle te slušam i čitam.Svaka čast ali nas kao što komentarišeš opet žele porobiti .Neće neće neka dovode Stane i uz Stan e okle god. Vlast se ovo vraća nazada jeli?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].