Do oslića, škampa, grdobe novom opremom

1

Aleksandar Joksimović

  Aleksandar Joksimović

Na osnovu zajedničkih istraživanja kotorskog Instituta za biologiju mora sa italijanskim Institutom iz Ankone podaci pokazuju da na otvorenom području Crnogorskog primorja ima između 60 do 100 hiljada tona inćuna i srdele, što je perspektiva crnogorskog ribarstva.

Ovo su teme kurseva koji se ovih dana održavaju u kotorskom Institutu u okviru IPA projekta.

Eksperti iz ove oblasti na razne teme vezane za razvoj morskog ribarstva, sa naučnog, biološkog, ali i ekonomskog aspekta daju podršku razvoju morskog ribarstva.

Na osnovu novog Zakona prvi put ove godine izdaće se licence ribarima i biće urađena potpuna baza podataka o svim tipovima ribolova, vrstama riba,broju posada, mrežama koje se koriste.

“Osim srdele i inćuna imamo mogućnost razvoja kvalitetne bijele ribe i rakova na većim dubinama, ali nam zato treba oprema koju za sada ne posjedujemo”, kazao je za Skala radio Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora.

Na žalost te resurse na većim dubinama na otvorenom moru od 12 nautičkih milja i dalje koriste talijanski brodovi.

Želja resornog ministarstva je da se opreme 6 brodova veće snage motora za uzgoj ribe na otvorenom moru u našim uvalama, ne zaboravljajući i razvoj marikulture, kazao je Joksimović.

1 KOMENTAR

  1. sve dok su talijani u naših 12 milja tu nema sreće…đe oni prođu tu ni trava ne raste a ne da se razvija marikultura…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].