DNK test svoj lanik uradih; 30 i kusur tisuća rođaka preko noći izgubih; naučnim činjenicama jedan pozamašno rasprostranjeni mit do u tirinte razbih! (I)

0

Možete misliti, čak i u 21. stoljeću brojni đečki i đojke: vjeruju u takve gluposti, hvale se tijema glupostima, drugima nameću svoje zatucane zablude, lažu sebe i sve oko sebe – i tako vrijeđaju na desetine generacija svojih mrtvih predaka, tj. bezobzirno i neodgovorno se odnašaju spram jedine Istine.

Za aktuelno.me

Piše: Miodrag Draga Blažo’a BAJKOVIĆ, iz Građanah (svrh Oberah) – Riječka nahija, atar Prijestolnice Cetinje

P R E D G O V O R

NAUKA JE SMRT ZA MITOVE!

Naravno, to važi đe mozga ima.

Za švagnute mitomane nauka je nenaravni, nenadni i neprihvaćeni bauk – koji nipošto ne smije naškoditi njihovim omiljenim bapskim pričama.

U V O D

Potlje jednoga dijela pripadnika nekih crnogorskih plemena, što čini Bog ve pita koliko silnih desetina tisuća postojbnika Crne Gore, koji tvrde da su potomci Nemanjića ili Mrnjavčevića, i tijem drže da su (toboš nečesovi) Srbalji – zisto, barem u našoj Domovini, većega i čistijega Srbalja od autora ovoga štiva – nema!

Naime, kako ne čuh da se iđe iko po Crnoj Gori predstavlja ka’ potomak tankuljavih dinasta Lazarevića, logično je da Miodrag Draga Blažo’a Bajković iz Građanah, ka’ 17-i potomak znamenitoga Pavla Orlovića sa Kosova polja, i viteza iz Kosovskoga boja – zauzme treće mjesto u srbskim redovima armade živećih potomaka slavnijeh predakah.

U tomu smislu neoficijelno pośedujem bronzanu medalju.

Doduše, podosta je to iza ovdašnjih potomaka Nemanjića – nosioca zlatne medalje, i potomaka Mrnjavčevića – nosioca srebrne medalje, ali – medalja je medalja.

____________________

Mimogred:

Posrbica Andro Šuplja Lama (kanta) i Posrbica Milanče Gnjili Pipun (da l’ je voćka ili povrćka – ne može mu se utvrditi) zaludu glume vrle Srbalje, tj. veselu Srbadiju.

Oni su za srbski rod (po krvi) u odnosu na mene: dva obična ćinteza.

____________________

“Naučni fakat” koji zbori o takvom mojemu porijeklu Srbalja-Kosovara, dolazi od lakomislenoga narodnoga i bratstveničkoga predanja, tačnije rečeno – od (vjerovatno) višestoljetnoga i (zasigurno) višegeneracijskoga mlaćenja prazne slame.

Doslovice isto o koncu prethodne rečenice važi za današnje ”Nemanjiće” po Bjelopavlićah (ima takvijeh ”Nemanjića” u još pođekoje ovdašnje pleme), i za ”Mrnjavčeviće” po Kučah.

Znači, tu se radi o šupljoglavom palamuđenju koje u konkretnim slučajevima definišem ka’:

Orkestarsko sviranje, i mitomanske pjesme solo pjevanje – pokondirenom penisu.

Možete misliti, čak i u 21. stoljeću brojni đečki i đojke: vjeruju u takve gluposti, hvale se tijema glupostima, drugima nameću svoje zatucane zablude, lažu sebe i sve oko sebe – i tako vrijeđaju na desetine generacija svojih mrtvih predaka, tj. bezobzirno i neodgovorno se odnašaju spram jedine Istine.

Glede na to da ću se u drugom dijelu ovoga štiva (za 10-ak dana) – isključivo baviti Bajkovićima i još nekim bratstvima (radi se o osam bratstava), koja prepričavajućom metodom – s koljena na koljeno – tvrde: da vodimo porijeklo od Pavelinja Orlušine, kosovskoga viteza prosutija utrobica, a tijem i džigerica, odnosno – (sad ozbiljno) da imamo zajedničko porijeklo od kneza Bajka iz ”Gorskoga vijenca” (navodno – petoga potomka ozgor spominjanoga Pakija Kosovara) – da priču o Bjelopavlićima i Kučima ne ostavim nedokončanu.

O Bjelopavlićima

Spram predanja Bjelopavlići su potomci (dvije verzije):

  • Bijeloga Pavla, čukununuka Stefana Dečanskoga (postoji i varijanta da je u pitanju sestrić cara Dušana …);
  • Palji Bardija, sina Leke Dukađina (Arbanas-Albanac).

Pogledano na genetsku ukupnost plemena – ni jedno ni drugo tačno nije.

Naime, Bjelopavlići imaju sljedeće haplogrupe:

  • E1b (podgrupa: Z13591) – prevladava među Bjelopavlićima;
  • I2a (podgrupa: Y3120);
  • I2a (podgrupa: BY93199);
  • J2a (podgrupa: Z38299);
  • L (podgrupa: M349) – generalno jako rijetka.

Iz prethodnoga je jasno da se radi o vrlo heterogenoj genetskoj strukturi plemena, što opetovano očito znači: ni primać, ni pod razno nijesu (svi) potomci jednoga čojka, istoga insana – inače bi (svi) imali istu haplogrupu – bilo da se radi o: Bijelomu Pavlu, ili Palji Bardiju.

Ipak, donekle je realna druga varijanta, jer prevladavajuća haplogrupa E1b … upućuje na arbanaško porijeklo jednoga dijela plemena.

Bjelopavlići, DNK-aovski se testirajte – pa mi kontrirajte.

O Kučima

Kuči su, uz Ćekliće (R1a-Z280-L366-…) – genetski daleko najhomogenije crnogorsko pleme.

Svi Kuči imaju haplogrupu E1b-V13 (uz ”nizvodno” grananje), a to znači da su albanskoga porijekla ili, tačnije rečeno – da dijele iste gene sa Albancima.

I – tu se stavlja velja savršeno okrugla crvena tačka, koja jasno i glasno veli:

Na temu porijekla, tj. genetike Kuča – stop je svakojoj daljoj priči.

Iskreno, najiskrenije: da sam ja na njihovom mjestu – lično bih se silno ponosio takvim svojim porijeklom, tj. tom svojom krvlju.

Da uđenem, Vasojevići su po genetici vrlo blizu Kučima i Albancima.

Zamislite sve one tragikomične Kuče, koji se izjašnjavaju ka’ ortodoksni, čisti Srbalji, a koji, usljed pukoga neznanja i/ili gologa neprihvatanja naučno utemeljenih činjenica o sopstvenom porijeklu – ne žele da prihvate jedinu Istinu!

Znači, Kuči koji ostrašćeno glumite da ste odvazda Srbalji, jasno – kad najprije na stranu stavimo svačije pravo da bude što mu gođ drago: taj svoj cjelokupni, nepotrebni i – u odnosu na vaš zbiljski značaj, karakteristike mentalnoga sklopa, osobenost povjesnice i (posebice) osobite gene – neslavni srbski tovar komotno objesite o nečesovi klin na zid od pojate, i to vanka da tu vašu zabludu iliti izmišljotinu kiše spiraju i Sunce sprži, a klin do kraja rđa iźede.

Kuči, DNK-aovski se testirajte – pa mi kontrirajte.

R A Z R A D A

Kad su moji Bajkovići u pitanju, mnim na one koji vjeruju da su potomci nigda živećega, prosto igda postojećega Orloviću Pavla, jasno – kad najprije na stranu stavimo svačije pravo da vjeruje u što gođ mu drago – prišivam im dijagnozu da su: dibidus kreteni, tj. kretenčine, iliti: maloumni magarci.

____________________

Mimogred:

Ovo: ”maloumni magarci” je neuporedivo teži slučaj od, recimo: ”maloumni majmuni”.

Naime, naučnjaci vele da se ljudska rasa od majmuna rastala neđe priđe šest do šest i po meleona godina, dok magarca ka’ karike u ljudskoj genealogiji, ili pasa u rodoslovu – nema.

____________________

Napominjem:

Čitaoci, ako vam neko od Bajkovića rekne da vodi porijeklo od Paśka Orlovskoga sa Kosova, na to mu, molim – ni pet ni šest, no ka’ iz topa – odgovorite:

Ti si maloumni magarac!

Ukoliko uslijedi njegovo:

Što to reče, čoče?

Kako se usuđuješ?

Sad ću ti gonit sve po spisku! …

vi se iz cuga pozovite na mene, i pokažite mu ovo štivo.

Naravno, i budući (barem jedan) nastavak koji će biti konkretnim naučnim činjenicama potkrijepljen.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].