Dječija radost u susretu sa Sv. Nikolom

0

Sv. Nikola – djeca

S malim anđelima uz pjesmu dječijeg hora vjeroučenika i zvuke mandolinskog orkestara “Tripo Tomas” HGD CG  i Bokeljske mornarice, predstavnika Uduženja pomorskih kapetana i strojara CG, Pomorskog muzeja Kotor, sinoć je u prepunoj bazilici-katedrali Sv. Tripuna u Kotoru stigao Sv. Nikola sa punim korpama darova za djecu.

Ovaj svetac zaštitnik  djece, mornara i ribara, proslavjen je u čaroliji uz najčistije duše i osmjehe najmlađih, a svečanu svetu Misu za sve žive i mrtve pomorce služio je fra Filip Karadža.

“Proslava Svetog Nikole neka bude dan zahvale za sve ono što nam je more kroz stoljeća donijelo i dalo, neka to bude i molitveno sjećanje za sve ono što nam je odnijelo, a nije vratilo, ali vjerujemo ne i uzelo”, poručili su iz župskog ureda Kotor.

Na tradiciju i ovog sveca podsjetio je don Anton Belan, generalni vikar kotorske Biskupije koji je kazao da je današnja slika Sv. Nikole,  slikara Pietra Antonia Novellia, u katedrali pripadala crkvi Sv. Nikole mornara koja se nalazila na mjestu gdje je danas kafić ”Cezare”.

Oltar iz ove crkve danas je u crkvi Gospe od zdravlja, a zvono otkucava vrijeme na gradskom zvoniku i potiče iz 1602. godine.

“Kada ste ulazili u  Katedralu s desne strane primjetili ste grob u kome je sahranjen prvi pomorski privrednik danas u Crnoj Gori, a vjerovatni i na istočnoj obali Jadrana. On je živio u drugoj polovini osmog stoljeća i zvao  se Andreas Saracenis, iz poznate kotorske obitelji Zaguri.
Otkupljuje moći Svetog Tripuna on podiže i prvu crkvu Svetog Tripuna. Sjetili smo se i njega pa smo mu zapalili lumin”, kazao je don Belan.

pogledajte video:

Misnom slavlju i prigodnom programu prisustvovao je i kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić.

Uz vatromet ispred katedrale i radost najmlađih Sveti Nikola je najavio predstojeće fešte u susret Božiću i Novoj godini.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].