Djeca obavezno da doručkuju ili ručaju prije odlaska u školu

0
Zorica Đorđević

Prije odlaska u školu djeca obavezno treba da doručkuju ili ručaju, a za dobar imunitet važno je da ishrana bude balansirana, da piju mlijeko, jogurt, jedu integralne žitarice, mladi sir, kvalitetno meso, jaja, ribu, sezonsko voće i povrće, sjemenke i jezgrasto voće.

To je u izjavi za PR Centar kazala specijalista higijene u Institutu za javno zdravlje, Zorica Đorđević, osvrćući se na početak školske godine, i navodeći da je pravilna ishrana veoma važna, jer se njome čuva zdravlje, poboljšava imunitet i uz održavanje lične higijene unapređuje okruženje u kome djeca borave.

“Vrlo je značajno da djeca ne izgube redovni ritam obroka, što podrazumijeva da djeca koja su prije podne u školi, obavezno prije škole doručkuju. Predviđeno je da boravak u školi bude kraći nego inače i samim tim nije preporučljivo da se u školi konzumira obrok, osim za djecu, koja iz različitih zdravstvenih razloga treba da ponesu obrok koji je prilagođen njihovom zdravstvenom stanju i vremenu kada se uzima“, pojansila je Đorđević.

Istakla je da je važno da za doručak djeca jedu integralne žitarice, mliječne proizvode, uz dodatak jaja, kvalitetnih suhomesnatih proizvoda, salate, svježeg ili jezgrastog voća.

“Doručak je nezamjenjiv i u zavisnosti od želja i potreba djeteta, roditelji mogu da organizuju taj obrok. Za djecu koja idu poslijepodne u školu, značajno je da ručak bude prije škole. Trebalo bi da ručak bude kuvani obrok, koji će sadržati meso ili ribu, sa povrćem, supica sa dodatkom hljeba, krompira ili neke druge žitarice. To treba da bude balansirani obrok i onda djeca nemaju potrebu za obrokom u školi“, kazala je Đorđević.

A najbolje piće za djecu je, kako je istakla, voda.

“Ako nose nešto da piju u školi, to treba da bude voda. Ne mora da bude sok, ni neki cjeđeni sok. Treba da ih naviknemo da je najbolje piće voda“, rekla je Đorđević.

Ona djeca, koja zbog zdravstvenih razloga moraju da jedu u školi trebalo bi, u zavisnosti od prehrambenih potreba, da ponesu sendvič sa integralnim hljebom, voćku, voćni jogurt ili da to bude kombinacija u kojoj će se koristiti sjemenke ili jezgrasto voće.

“Ne treba to da bude velika količina. Može da se ponese samo jedna voćka, jabuka ili banana. Za sve obroke koji se konzumiraju u školi izuzetno je važna higijena ruku i prostora. Djeca moraju imati sredstvo za dezinfekciju ruku, vlažne maramice“, rekla je Đorđević.

Preporuka je da se u ishrani djece koriste namirnice koje su sezonske i u periodu kada prispjevaju cijena im je najprihvatljivija.

“Sve to traži malo vremena i angažmana. Nekada pođemo za onim što nam je lakše, ali moramo da budemo svjesni da je za dječji imunitet, i za imunitet svih, svlo važno da nam ishrana bude balansirana i da imamo svega.  Za djecu je nephodno da bude integralnih žitarica, mliječnih proizvoda. Djeca moraju da piju mlijeko, jogurt, da jedu mladi sir, kvalitetno meso, jaje, ribu, sezonsko voće i povrće, sjemenke, jezgrasto voće. Nisu to velike količine, zbog kojih bi bio upitan novac“, objasnila je Đorđević.

PR centar

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].