Divan Stvaralaštva-Slikarske Vizije Bošnjačke Kulture

0
Plakat-za-Likovni-divan

Umjetnici okupljeni na Likovnom divanu

U okviru tradicionalne manifestacije Dani kulture Bošnjaka u Crnoj Gori, u srijedu, 8.maja 2024. u Umjetničkom paviljonu ULUCG, biće otvorena izložba slika Likovni divan, referentnih akademskih umjetnika koji stvaralački i pedagoški svejedoče o bogatoj i osebujnoj kulturnoj tradiciji bošnjačkog naroda.

Zastupljeni su poznati slikari: Ervin Ćatović, Abaz Dizdarević, Mirsad Đurđević, Džeko Hodžić, Halko Halilović, Aldemar Ibrahimović, Zećir Luboder, Mehmed Muratović,  Muharem Muratović,  Dževdet Nikočević, Senad Pepić, Belis Pojatić, Mehmed-Meša Suljević.

“Selekcijom su okupljeni slikari različitih likovnih tendencija koji slobodom ličnog iskaza nameću problematiku subjektivizma, koji podrazumjeva iskustva autora, njihove fantazije i snove  u kontekstu humanističkih principa savremene likovne prakse; diskretnog kulta tradicije  kaoatributa istorijsko-nacionalnih specifičnosti i univerzalne korespondencije sa  aktuelnom likovnom scenom. Opusi umjetnika koji su se odazvali pozivu da učestvuju na izložbi  predstavljaju stvaraoce  visokog stepena profesionalizma, specifičnih estetskih,  pikturalnih, plastičkih i prostornih samorečivosti”-zapisala je u katalogu istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Izložbu čini više slika svakog od umjetnika koje otvaraju višeslojni divan – likovni razgovor.

Realizaciju programa, projektno je podržao Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori, i suorganizator Bošnjačko vijeće.

Podgorica, Umjetnički paviljon ULUCG, 8. maj 2024. godine u 19.sati.

Dobro došli na likovni divan!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].