Direktorica OŠ “Jugoslavija”: Učiteljica Rada Višnjić dobila otkaz

3
Rada Višnjić
Učiteljica Rada Višnjić, koja je pozivala učenike na moleban u Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru, dobila je otkaz, saopštila je danas direktorica OŠ Jugoslavija Biljana Vukmanović.

Tokom postupka utvrđivanja odgovornosti, dodaje Vukmanović, utvrđeno je da je Višnjić načinila težu povredu radne obaveze.

Direktorica škole dodaje da je, nakon što je saznala da je Višnjić pozivala đake na moleban 4. oktobra na vajber grupi odjeljenja V-2, shodno Zakonu o radu pokrenula postupak.

“Postupak je sproveden u skladu sa Zakonom, o čemu svjedoči zapisnik Inspekcije rada o izvršenom inspekcijskom pregledu, čiji je subjekat nadzora bila OŠ „Jugoslavija“, odgovorno lice direktor ustanove, a na osnovu inicijative za vanredni nadzor upućene od strane Višnjić.  Tokom postupka za utvrđivanje odgovornosti, shodno zakonskoj proceduri, strana u postupku se usmeno izjasnila, a potom su utvrđene činjenice koje nedvosmisleno potvrđuju da je Višnjić načinila težu povredu radne obaveze iz člana 37, stav 1, tačka 3 Opšteg kolektivnog ugovora”, navela je Vukmanović.

Na izricanje mjere, dodaje, takođe shodno zakonskim odredbama, uticalo je prethodno ponašanje Višnjić i prethodno izrečena mjera.

“Kao direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove u obavezi sam da, shodno funkciji koja mi je povjerena, poštujem zakonske odredbe kada su u pitanju rad škole i prava učenika, jer je shodno članu 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju propisano da „u javnoj ustanovi i u ustanovi kojoj je dodijeljena koncesija za izvođenje javnovažećeg obrazovnog programa obrazovanje i vaspitanje je svjetovnog karaktera. U ustanovi iz stava 1 ovog člana nije dozvoljeno religijsko djelovanje osim u ustanovama koje su licencirane kao srednje vjerske škole”, pojasnila je direktorica.

Član 2 istog Zakona propisuje da „obrazovanje i vaspitanje ima za cilj da zadovolji potrebe, interesovanja, želje i ambicije pojedinca za cjeloživotnim učenjem“ a nikako da se djeci, kao individuama, protivzakonskim djelovanjem nameću bilo kakva lična uvjerenja, pa ni religijska.

Postojeći zakoni i Statut škole jasno propisuju, dodaje, šta su nadležnosti odjeljenskog starješine, tako da sve nedvosmisleno upućuje na to da je Višnjić prekršila brojne zakonske odredbe.

“U proteklom periodu, Višnjić je u pojedinim medijima, pa čak i na jednoj TV stanici plasirala brojne neistinite informacije, neutemeljene izjave i izmišljene pojedinosti u cilju obmanjivanja javnosti i narušavanja mog ličnog ugleda i kredibiliteta, a bez prethodnog kontakta novinara za pravovremenu i preciznu informaciju, neophodnu za objektivno i profesionalno izvještavanje. Višnjić je u etar, putem takvih medija, pustila brojne izjave koja su suprotne činjeničnom stanju i daleko od prave istine, a o čemu postoje validni dokazi”, navodi direkorica škole.

Kako je istakla, djeca su svijetla tačka i uvijek razlog da se ide dalje. Zato svi koji rade u prosvjeti, osim što ih obrazuju, imaju još jednu, mnogo važniju ulogu: da ih zaštite od svake zloupotrebe i pošalju im jasnu poruku: da su tu zbog njih i za njih.

“Mi, kako nas često nazivaju – „stub društva“, njihov smo oslonac u tihom stasavanju u svestrane mlade ljude koje čeka nimalo lak put ka željenom cilju u izazovima vremena u kojem žive. Tu smo da ih pripremimo za budućnost, usmjerimo, naučimo da budu promišljeni, plemeniti i mudri, da ne zalutaju, da ne posustanu. Nemamo pravo da ih zbunjujemo, ubjeđujemo, niti prilagođavamo našim uvjerenjima. Empatiji nas ne uči niti jedan zakon, to je ono što dolazi od nas samih, našeg senzibiliteta i sklopa ličnosti. Nije važno da li smo nastavnik, direktor, stručni saradnik – važno je da svi, svako u svojoj ulozi, posjedujemo svijest o tome koliko odgovoran i human posao radimo i koliko porodica nam je tokom školovanja svoje djece povjerilo njihovo djetinjstvo da bude bezbrižno i njihovu mladost da bude svijetla. Dužni smo to povjerenje da opravdamo i kod djece i kod roditelja”, rekla je Vukmanović.

U školi rade profesionalci, iza kojih su uspjesi i priznanja

Istakla je da u toj školi radi izuzetno vrijedan kolektiv, tim profesionalaca posvećenih svom pozivu koji predano obavljaju svoju misiju prosvjetnog radnika. Iza ogromnog rada ovih nastavnika su brojni uspjesi i priznanja.

Vukmanović dodaje da neće dozvoliti da ime škole u široj javnosti bude prepoznato po pojedincu za koga se vežu nemila dešavanja već će, kao i do sad, nastojati da u prvi plan u svakom trenutku dospiju svi oni napori, rezultati, ideje i kvalitet koji su u našoj školi prepoznati, a iza kojih stoji veliki trud.

“Biti direktor javne vaspitno-obrazovne ustanove je privilegija jer dobijate jedinstvenu priliku da svojim radom i zalaganjem unaprijedite jednu malu ali veoma važnu kariku itekako kompleksnog obrazovnog sistema, da svoju viziju škole sprovedete u djelo, da iza sebe ostavite nešto vrijedno, generacijama koje dolaze. Sa druge strane, ovaj poziv nosi ogromnu odgovornost, javan je, transparentan i nimalo lak, uvijek podložan kritici, vrlo rijetko pohvalama u javnosti. Ipak, rezultati su vidljivi i mjerljivi i to je ono što je najvažnije. Njih prepoznaju djeca, roditelji, lokalna zajednica ali i država. Ono što vezuje ove dvije krajnosti, privilegiju i odgovornost, jesu djeca”, zaključuje Vukmanović.

3 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].