Dijalogos za 2019 prof. dr Aleksandri Milovanović

0

 

Nezavisnim bodovanjem ćlanova međunarodnog naučnog žirija u sastavu: prof. dr Marko M. Đorđević (Srbija), prof. dr Vedada Baraković (BiH) i prof. dr Tijana Vukić (Hrvatska), odlučeno je da je dobitnica nagrade DIALOGOS za najbolju knjigu u regionu u oblasti istraživanja kulture i teorije medija u 2019. godini prof. dr Aleksandra Milovanović za knjigu Кa novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije.

Izdavači knjige su Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu i Filmski centar Srbije. Knjiga je izdata u ediciji Studije filma i medija, čija je urednica prof. dr Nevena Daković.Kao kratak siže, o knjizi je zapisano: „Knjiga za otkrivanje mega saga i franšiza, platformi i portala, ekranske i virtualne kulture, klasičnih i interaktivnih medija, kroz pogled ka filmskim, televizijskim i web serijama“.

Dr Aleksandra Milovanović je vanredna profesorica na Katedri za teoriju i istoriju na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Njena uža naučna oblast je istorije i teorije dramskih umjetnosti, medija i kulture. Objavila je monografije Кa novim medijima: Transmedijalni narativi između filma i televizije (2019) i Imaginarno polje filmske slike, čitanje i interpretacija (2011). Autorica je značajnog broja naučnih radova u relevantnim domaćim i međunarodnim časopisima i učesnica brojnih međunarodnih naučnih konferencija Članica je Evropske mreže za studije filma i medija (NECS) i jedna od osnivača i članova Udruženja dokumentarista Srbije – DokSrbija. Njena montažerska karijera obuhvata niz prestižnih i nagrađenih dokumentarnih filmova i serija. Za MoMa – Muzej moderne umjetnosti u Njujorku montirala je tri umetničke video-instalacije za postavku izložbe „Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980”.

Dosadašnji dobitnici nagrade IALOGOS su: prof. dr Sandra Bašić Hrvatin za knjigu “Moć bez odgovornosti” i prof. dr Vedada Baraković i prof. dr Mirza Mahmutović za knjigu “Osnovi radijskog novinarstva” (2013), prof. dr Stjepan Malović,prof. dr Michael Kunčik, prof. dr Franjo Maletić prof. dr Gordana Vilović i prof. dr Najil Kurtić za knjigu “Masovno komuniciranje” (2014), prof. dr Ratko Božović za knjigu “Paradoksi medijske slobode” (2015), prof. dr dr Sead Alić za knjigu “Medij jezika – filozofija razumijevanja” (2016), prof. dr Nenad Vertovšek) za knjigu “Noam Čomski i kritika suvremenih masmedija” (2017) I prof. dr Mirko Miletić I prof. dr Marko M. Đorđević za knjigu “Od znaka do hiperteksta” (2018).

Nagradu „Dialogos“ ustanovio je 2013. godine međunarodni naučni časopis “Medijski dijalozi” u cilju promocije, podrške i razvoja naučno – istraživačke djelatnosti, teorije medija, medijske kulture i medijske pismenosti I predstavlja prvu nagradu ove vrste u Jugoistočnoj Evropi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].