Đenero: ”Logičan” izostanak reakcije Vlade na izjavu Maslenika – stvarni kontrolor vlasti i ruski konspirator protiv sopstvene države sjedi u fotelji predsjednika Skupštine

0
Davor Đenero

Skandalozna izjava ambasadora Ruske federacije Vladislala Maslenikova u kojoj on otvoreno prijeti Crnoj Gori i zemljama Zapadnog Balkana, nije ”isprovocirala” reakciju države. Na njegove opasne i prijeteće poruke nijema je ostala i Vlada Crne Gore i Ministarstvo vanjskih poslova uprkos oštrom tonu i direktnim prijetnjama koje je Maslenikov uputio Crnoj Gori.

I. Đoković

Izjava Maslenikova nije naišla na osudu relevantnih državnih organa uprkos prijetećem tonu.

“Nismo se protivili prethodnim talasima proširenja. Sada je situacija drugačija, EU je drugačija, mutirala je u prilog NATO-u, sprovodi agresivnu antirusku liniju i aktivno učestvuje u hibridnoj konfrontaciji sa našom zemljom. Shodno tome, širenje EU na Balkan znači uvlačenje zemalja regiona u konfrontaciju sa Rusijom”, rekao je Maslenikov.

No, to očigledno nije dovoljno da ”isprovocira” bilo kakvu reakciju države.

Povodom izjave ambasadora Ruske federacije portal Standard je uputio pitanja Ministarstvu vanjskih poslova, ali odgovor nismo dobili više od pet dana.

Dok su za državu izjave ambasadora Maslenikova očigledno ”prijateljske” za političkog analitičara Davora Đenera je to odraz neozbiljnosti te države.

“Za ozbiljnu državu, intervju ambasadora neke zemlje, akreditovanog u toj državi, koji dovodi u pitanje temeljno političko opredjeljenje te zemlje i prijeti da će njegova zemlja spriječiti ostvarenje tog cilja, bio bi, barem, razlog za poziv tog ambasadora na ozbiljan razgovor u ministarstvo vanjskih poslova, ako ne i razlog za pokretanje otkazivanja gostoprimstva takvom ambasadoru, objašnjava Đenero i dodaje kad bilo kakva reakcija izostane, postaje jasno da je administraciji zemlje primateljice, do ostvarivanja deklaratornog cilja stalo kao i do lanjskog snijega.

Kako kaže Đenero, posebno groteskno je upućivati prijetnje državama koje su već članice NATO saveza (poput Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije), da njihovu integraciju u EU Rusija u novim okolnostima neće prihvatiti, zbog navodne promjene karaktera Unije.

“U bezbjednosnom i političkom smislu, članstvo u NATO savezu jasno definiše pripadnost tih država euroatlantskom svijetu. Crna Gora zna da su prijetnje Rusije „ozbiljne”, konačno 2016. se suočila s ozbiljnošću tih prijetnji, pokušajem državnog udara u vrijeme parlamentarnih izbora, što su ga organizovale „službe” Rusije i Srbije, kako bi spriječile donošenje odluke o pristupanju Crne Gore NATO savezu”, jasan je Đenero.

Izostanak vladine reakcije na provokaciju Putinova ambasadora Vladislava Maselnikova, prema riječima, posve je logičan, znamo li da učesnik ruske konspiracije protiv sopstvene države i njenog euroatlantskog identiteta danas sjedi u kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore i da je stvarni kontrolor izvršne vlasti, a uticaj Jakova Milatovića i Milojka Spajića je, nalik na ulogu donedavnog formalnog nosioca izvršne vlasti Dritana Abazovića, ili njegovog prethodnika Zdravka Krivokapića, samo prividan.

DODIK JE POŽELJAN GOST SAMO U BESPRIZORNIM DRUŠTVIMA

Povodom dolaska Milorada Dodika u zvaničnu posjetu Crnoj Gori Đenero kaže da je ponosni nosilac američkih i britanskih sankcija Milorad Dodik poželjan je gost samo u besprizornim društvima.

“Rado će ga primiti svi klijenti diktatora Vladimira Putina. Uvijek mu se veseli hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a očigledno on predstavlja i radost za Andriju Mandića, aktera koji je ključan dio vlasti u Crnoj Gori, a kome stvarni uticaj, zbog procesa raspadanja formalno vladajućeg PES-a, eksponencijalno jača”, kaže Đenero.

Kako kaže dodikovog društva ne lišava se, naravno, niti autoritarni vladar Srbije Aleksandar Vućić, a druženjem s Dodikom i akteri koji samo formalno grade distancu prema Vučiću, poput Branimira Nestorovića, šalju jasnu poruku o tome u koji (polu)svijet spadaj

“Zanimljivo, a potencijalno vrlo difamatorno za vlasti u Crnoj Gori, bit će to ko će se još, osim notornog ruskog konfidenta u kancelariji predsjednika crnogorskog parlamenta sastati s Dodikom. Svako tko to učini, poslaće jasnu poruku gdje mu je mjesto”, zaključuje Đenero za Standard.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].