Đenero: Crna Gora bi mogla ući u razdoblje političke nestabilnosti

5
Davor Đenero

Politički analitičar iz Zagreba Davor Đenero za CdM je dao ocjenu rezultata juče održanih izbora u Crnoj Gori. Napominje da bi Crna Gora mogla ući u razdoblje političke nestabilnosti.

“U vrijeme administracije DPS Crna Gora je riješila sva otvorena pitanja sa susjedima, uspostavila model europskog dobrosusjedstva na svojim granicama, sa svim država s kojima je to bilo moguće, optimalno je zaštitila nacionalne manjine i bila je svojevrstan stub stabilnosti u regiji. Ako opozicijskoj koaliciji na kraju doista uspije formirati vladu, u kojoj bi dominirali Velimirovićevski klero – nacionalisti, pod pokroviteljstvom Rista Radovića, sve ove tekovine dugogodišnje Đukanovićeve administracije mogle bi nestati. Crna Gora je trenutno jedina država koja faktički sudjeluje u pregovorima s EU o punopravnom članstvu, jer Srbija je u fazi zamrznutih pregovora, a Makedonija i Albanija još nisu počele otvarati pregovaračka poglavlja. Klero-nacionalistička administracja, usmjerena prema Rusiji, sigurno bi i Crnu Goru dovela do zamrzavanja pregovora”, jasan je Đenero.

Napominje kako veliki dio krivice za poraz aktuelne administracije leži u činjenici da je nekim akterima iz vana uspjelo podijeliti hrvatsku zajednicu u Crnoj Gori, uz pomoć aktera s vrlo dvojbenom biografijom.

“Nažalost, hrvatska diplomatija nije reagovala na ovo očito obavještajno razbijanje hrvatske zajednice, a u Hrvatskoj ni danas javne vlasti ne razumiju što se dogodilo”, smatra on.

Đenero napominje kako je, ipak, ključ obrta bila promjena paradigme velikosprske opozicije, koja je napustila obrazac velikosrpstva i zamijenila ga svetosavljem, oblikom klerikalnog desno-radikalnog pokreta koji je u Srbiji tridesetih godina osmislio Nikolaj Velimirović, a sada ga je iskoristio Risto Radović, koji je svojevrsni pokrovitelj koalicije koja ima jedan mandat više od konstitucionalističkog bloka na čelu s Milom Đukanovićem.

“Valja biti svjestan da Đukanović nije poražen do nogu, i da će se on, zajedno sa svojim sljedbenicima nastaviti boriti za očuvanje tekovina njegovih dosadašnjih administracija, a da je “pobjednički” blok vrlo difuzan i da je veliko pitanje može li sastaviti vladajuću većinu. Valja znati da su Đukanović i DPS relativni pobjednici izbora. To znači da bi Crna Gora mogla ući u razdoblje političke nestabilnosti, kakvo ne pamtimo od obnove njene neovisnosti”, zaključio je Đenero.

M. Dušević

CdM

5 KOMENTARI

  1. …OJ PREVLAKO-KRVAVA I SRAMNA ISTORIJO-POVIJESTI VLASTI -OD JUČE ZA NAVJEK U PROLAZU-BEZ POVRATKA ..(SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI..)-ŠTO KOD MENE IZAZIVA KURIJOZNOST..PA VAS MOLIM ŠJOR ĐENERO…DA ZA NAS POLUPISMENE-NEPISMENE NA NACIONALIZAM…DA NAM KAŽETE KAD JE I KOJEG DATUMA I KOJE GODINE CRNA GORA(OVA U PROLAZU BEZ POVRATKA!)-POTPISALA SA SUSJEDNOM HRVACKOM-MEMORANDUM…DA PRIZNAJE LEGITIMITET HRVATIMA NA PREVLACI-(POLA VRATA-ULASKA/IZLASKA U/IZ ZALIV-A CRNOGORKIH SVETACA-BOCA DI CATTARO”?…PITAM GOSPODINE DAVORE…AKONTO VAŠE GORNJE KONSTATACIJE…:”U VRIJEME DrPiSveto ADMINISTRACIJE CRNA GORA JE RIJEŠILA SVA OTVORENA PITANJA SA SUSJEDIMA, USPOTAVILA MODEL EUROPSKOG DOBROSUSJEDSTVA NA SVOJIM GRANICMA…”?…OJ PREVLAKO SRAMNO SUDILIŠTE-CRNOGORSKE VLASTI (DO JUČE DOKONONILA!)IZ KRAJA 19 VIJEKA…?!!!

    HVALA VAM ŠJOR DAVORE ĐENERO..NA RAZUMIJEVANJU I OPTIMISTIČKIM IZJAVAMA-KOJE JA (NA ŽALOST)NISAM NIĐE NAŠAO NITI PROČITAO(KONKRETNO UREĐENA-KA IJEDNA-NAŠ VESELICA LJUCKOG CRNOGORSKOG ZASTIĆA PREVLAKA-PREVLAKU “RIJEŠILI-U MIMOHODU JEZIKA…?)..?!

    • …”ŠTO JE KROMPIR(KRTOLA) GRUPNIJI TO JE SELJAK(Moj grad-May gad)-GLUPLJI”..PA SE RZNJEM OGLAŠAVA..NAJAVLJUĆI “VRUĆU JESEN”-POVEĆANE BROJA PENZIONERA-SA JEVROPSKIM PENZIJAMA(SVIC..-GIC FORMULA?)…?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].