Deminiranje na rtu Oštra u Bokokotorskom zalivu

7

Veselin Mijajlović

Veselin Mijajlović

Centar za obuku ronilaca i podvodno deminiranje u Bijeloj očekuje da će ove godine biti korisnik IPA programa, budući da su sa kolegama iz Hrvatske konkurisali za deminiranje jednog dijela na rtu Oštra u Bokokotorskom zalivu, gdje se nalazi oko 15 tona neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Još dvije lokacije u zalivu su u planu za deminiranje, što će finansirati Evropska unija, kazao je za Skala radio Veselin Mijajlović, direktor Centra za deminiranje.

On je podsjetio da se Bokokotorski zaliv prostire na oko 180 miliona kvadrata i do sada je razminiran jedan manji dio i to oko 2,5 hiljada kvadrata na Verigama, zatim oko 104  hiljade kvadrata u Tivatskom zalivu i oko 50 hiljada kvadrata od Njivica do Prevlake.

Neekspodiranih sredstava, zaostalih iz raznih ratova i raznih vojnih vježbi, ima u svim morima Mediterana, a Crna Gora ih ima najmanje jer je u njoj počelo prvo razminiranje i Crna Gora ima prvi Centar u svijetu za obuku ronilaca za ove poslove, kazao je Mijajlović.

7 KOMENTARI

 1. …još jedna glupost,nažalost moram tako reći,a to je da je dotični gospodin Mijajlović izjavio kako se Bokokotorski zaliv prostire na 180 miliona kvadrata,što je glupost,jer se zaliv prostire na 87.3kvadratna kilometra ili 87 300000 kvadrata,a što je više nego duplo manje kako je on izjavio!!
  Osim toga u izjavi za Tv Crne Gore od 15.03.2010.godine rekao je kako su očistili na Verigama 250 kvadrata,a za Radio Skalu da su očistili 2500 kvadrata.
  problem je što su obije neistine,a to može svaki kupač da ustanovi koji se podje kupati na šank na Verigama!
  Dosta sa obmanama javnosti,a ja zaista želim vjerovati da u ovu materiju nisu upućeni naši sugradjani koji rade na Skali,ali ipak moraju malo povesti računa šta se sve emituje sa njihovih talasa.

 2. Gospodo,
  vrijeme je više da provjeravate informacije koje pojedinci plasiraju preko Vaseg radija.
  Po ovome ispada da je cijela Boka minsko polje,a osim toga svi znamo da ovi stručnjaci iz Bijele ni Verige očistili nisu,a dobili su svojejvremeno velike pare za to,o čemu se svako može uvjeriti ako zaroni na dah sa maskom na Verige!
  Što se tiče prvog centra u svijetu za deminiranje,pa to je obična glupost!!Naime,momcima svaka čast za posao koji rade i rizik koji nosi taj posao,ali dovoljno je da podjete na internet pa da vidite koliko je u svijetu Demining Centara i kada su formirani…evo Vam par za arhivu,United Nation Demining Centar,Geneva International Deminig Centar,Swedish EODand Demining Centar,Canadian Demining Centar…a ispadosmo mi prvi koji smo izmislili toplu vodu!

  • E, svaka ti je na mjestu “montenegrin”o.
   Ma i ja sam zinuo kad vidim da je to prvi centar za podvodno deminiranje u svijetu.
   Kao da od 2010 pocinje svijet.

   Bit ce ko i ranije , gdjegod, razminirao pod morem.

   Ajmo, ajmo, sto treba da mi vadimo storije sa Interneta, da bi dokazivali da se razminiralo i poslije prvog a i poslije drugog Sv, rata.

   A sto se tiec mina i eksploziva po Boki, ima ih dosatsigurno.
   Mislim da to nije uredno popisano a ni istrazeno.

 3. I mi od davnina znamo za Ostri rt, ali isto tako vrlo udomaceni naziv je bio Punta Ostra.
  Ako je punta onda je to zenskog roda pa je onda moralo ici, ostra, a ne ostro ili ostri.
  Pitajte stare novlajne i Zelenicane , kako su oni to zvali pa ce vam odmah rec.

 4. Pa jos…….

  2005 – CROATIA – overview of History, Culture and Science
  … in Boka kotorska in today’s Montenegro), a retired professor of Ethics of the … to Rt Ostro in Konavle) in less than two months, at the age of 64! …

 5. evo vam jos…..
  Montenegro map – coast line and map of towns on the shore with …
  Entering the Boka Kotorska Gulf, on its left shore, from Ostro Cape, Herceg Novi Riviera is formed, which is 21km long and spreads through the narrowest

 6. Mi od davninam znamo za Ostri rt, punta ostro itd nikada Ostra, zasto sve ocete da iskrivite?!!
  Bogumila august Boka Kotorska Mamula Rt Ostro Prevlaka zaliv Herceg Novi Serbia Srbija Crna Gora Montenegro Igor Djoric Djora

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].