Deficit budžeta 333,6 miliona eura

0

Deficit budžeta je za prvih devet mjeseci iznosio 333,6 miliona eura ili 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je za 80,5 miliona više u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su kazali da su ekonomska kretanja u zemlji i dalje pod uticajem epidemiološke situacije, što za rezultat ima nastavak trenda pada naplate budžetskih prihoda, kako u odnosu na prošlu godinu, tako i u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

“Na drugoj strani, sprovođenje socio-ekonomskih mjera, u cilju ublažavanja negativnih posljedica pandemije po građane i privredu, rezultiralo je većom potrošnjom”, navodi se u izvještaju Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih devet mjeseci.

Kako se navodi u dokumentu, prihodi budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,17 milijardi eura ili 25,3 odsto procijenjenog BDP-a, što je za 61,9 miliona ili pet odsto manje u odnosu na planirane izmjenama i dopunama Zakona o budžetu.

“U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod poreza na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 59,8 miliona eura ili 13,3 odsto, kao i kod akciza u iznosu od 13,7 miliona ili 8,3 odsto i to usljed značajnog pada turističkog prometa koji je nastavljen i u septembru“, naveli su iz Ministarstva.

Kako je rebalansom planirano da će turistička sezona biti na nivou od 60 odsto prošle godine i plan prihoda po osnovu kategorija koje prvenstveno zavise od prometa je postavljen na tom nivou, prihodi budžeta od PDV-a i akciza i u periodu od januara do septembra bilježe značajno odstupanje u odnosu na plan.

“Pored navedenog, odstupanje je zabilježeno i kod kategorije donacije, iz razloga što uplata prve tranše donacije od Evropske unije (EU), kao podrške Crnoj Gori u cilju suzbijanja negativnih efekata koronavirusa, u iznosu od 28 miliona eura i planom prihoda predviđena u septembru, nije izvršena“, kazali su iz Ministarstva.

Iz Ministarstva su kazali da se uplata predmetnih donatorskih sredstava očekuje najkasnije do kraja godine.

Kako se navodi u izvještaju, porezi i doprinosi na zarade zabilježili su kumulativan rast, u iznosu od 36,2 miliona eura ili 8,9 odsto u odnosu na planirane, pri čemu je porez na dohodak veći za 6,1 miliona ili osam odsto u odnosu na planirani.

Doprinosi su, u odnosu na planirane, veći za 30,1 milion ili 9,1 odsto, kao rezultat naplate dijela poreskog duga nacionalnog avio-prevoznika Montenegro Airlines u iznosu od deset miliona eura, i subvencionisanja zarada privredi u okviru drugog i trećeg paketa Vladinih mjera.

 

“Takođe, pozitivno odstupanje je zabilježeno i kod poreza na dobit, kao posljedica snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine“, objasnili su iz Ministarstva.

Izdaci budžeta su u periodu od januara do septembra iznosili 1,5 milijardi eura ili 32,5 odsto BDP-a i u odnosu na planirane veći su za 18,6 miliona odnosno 1,3 odsto.

“Razlozi pozitivnog odstupanja rashoda u odnosu na planirane su prvenstveno nastavak isplate subvencija za zarade kao mjere predviđene trećim paketom socio-ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije, izmirenje dijela obaveza shodno zakonskom rješenju po osnovu finansijske konsolidacije nacionalnog avio-prevoznika, kao i finansiranja uvećanih troškova zdravstvenog sistema uzrokovanih pandemijom koronavirusa“, navodi se u izvještaju.

U strukturi izdataka budžeta, tekući su ostvareni na nivou od 611,9 miliona eura i manji su za 8,1 milion ili 1,3 odsto od planiranih.

“Na drugoj strani, kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 148,9 miliona eura, što je za 3,9 miliona ili 2,7 odsto više od planiranih, i to kao rezultat nastavka izvođenja radova na započetim kapitalnim projektima. U odnosu na prethodnu godinu manji su za 33,9 miliona EUR ili 18,6 odsto, kao posljedica smanjenog intenziteta izvođenja radova na izgradnji prioritetne dionice auto-puta“, precizirali su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je ograničavanje izvođenja radova na prioritetnoj dionici auto-puta, usljed pandemije, opredijelilo kretanje kapitalnog budžeta koji je u periodu od januara do septembra realizovan u ukupnom iznosu od 119 miliona eura, što je za 3,4 miliona više od plana, dok je u odnosu na prethodnu godinu manje za 50,2 miliona eura.

“U poređenju sa istim periodom prošle godine, ukupni izdaci budžeta veći su za 123,2 miliona eura ili devet odsto, usljed sprovođenja tri paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi“, zaključuje se u izvještaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].