Đe se kupaš i koju to plažu šugaš?

16
plaža u zalivu

anketa

anketa Skala radija

Popularno muzičko pitanje kotorskog hip hop dvojca Who See “Đe se kupaš” je aktuelno ovih vrelih avgustovskih dana.

U kotorskom zalivu nema pješčanih plaža, pa su ponte i kupališta mjesta za “zalivske ljude“.

Kotorani i gosti se kupaju ispred bivšeg hotela “Fjord“, na mjestima koje su sami očistili, jer se inače ne bi imao gdje postaviti peškir ili šugaman, kako je u anketi za Skala radio kazala naša sugrađanka.

Na javnim kupalištima, bilo da su uređenje ili neuređena nedostaju kante, posebno manje posude za plažni otpad, kao i tuševi i improvizovane kabine za presvlačenje.

Mladi, uglavnom na kupanje odlaze na popularne “Plave horizonte“ u Tivtu, zatim na plažu  Jaz.

“Sve je šporko i svuđe se naplaćuje”, revoltirano je kazao jedan Tivćanin, koji zato barkom nalazi mjesta za kupanje, a bilježi naša anketa.

Popularna mjesta za mlade su bivši URC, plažni bar “Marina“ u Dobroti i “Mala ponta“ takođe u Dobroti, koja zadovoljavaju njihove potrebe.

U Orahovcu na kamenitim stijenama takođe ima dobrih mjesta dalje od gužve, kao i u Kostanjici, gdje naš sagovornik, kako kaže, nalazi mir upravo na neuređenim plažama.

Pronašli smo i mlade  koji se uopšte ne kupaju.

Sve dok se ne urede kupališta i o njima ne bude brinulo na pravi način, svakodnevno neće biti mogućnosti da “školjke skupljaš, da gaziš ježa i malog puža“.

16 KOMENTARI

 1. ma ako se još sjećam dobro ,nekad se kod nas zborilo .Dje ćeš na banj ,a plaže nijesmo šugali nego smo šugali sami sebe ,oni koi su imali šugaman ,a obicno se nijemo ni šugali nego smo bi se režentali na Puč i odili doma uz potok pa bi se usput osušili bez šugamana.

 2. Samo budali nije jasno da je drugu ALTAIRU koji misli za sebe da je nevidjenih intelektualnik dometa, vazno da se pojedine rijeci RAZLIKUJU OD HRVATSKIH, sve ostalo je sporedno

 3. Kratka tema je gdje se pučanstvo kupa ovih vrelih dana.
  A poneko udario u jezikoslovlje i lokalizme.
  Što se tiče starog bokeškog dijalekta, koji,
  nažalost, odumire, bar tu, poslije pok. Vesne Lipovac,
  niko ne može Dubravku nadmašiti.

  • Altaire, largaj se od jezika, molim te, jer za tebe je ,,sutra” ekavica, pa dalje ne moramo.
   Niko nije sveznajuci, Vesna Lipovac je znala, ali i prikupljala izraze od starih, tada jos zivih kotorana koje ona nije znala.
   Sto se tice izgovaranja rijeci ,,po kotorski”, po mojoj skromnoj procjeni (a dozvoljavam da kao cerka starih kotorana dosta znam u tom dijelu), niko u javnom zivotu Kotora na javnim nastupima u kojima koriste taj govor nije dovoljno ,,cist”. Uleti tzv. bjelski naglasak povremeno, Kotor se izgovara sa raznim akcentima itd
   Medjutim, cijenim dobru volju da se u tome istraje i to je veliko, a ti Altaire guglaj i trazi linkove za podlogu tvojih tvrdnji

   • Kato, zlato – možda si pozvana da raspravljaš o upotrebi parne pegle u mirnodopske svrhe, ali, nemoj o jeziku, molim te. U lingvistiku se tendiš kao Marko Kraljević u švajs-aparat. “Sutra” i “nisam” pripadaju ekavičkom govornom području. Nikad stari Bokelji u svakodnevnom govoru nijesu upotrebljavali ove oblike.
    Ne vjeruješ…?
    Pitaj Dubravku.

    • svakako si u pravu. Na HTV u stalno zbore ,,sjutra” i ,,nijesam” a oni naravno govore ekavicom.

     Bez posla, nadobudni, nadrndani…………
     Po potrebi uvlakaci….

     • i ne zaboravi LUMENU iz svake oblasti da je tako blizu HN a toliko razlike u govoru i akcentu, tako da ,,bokeski” ne mozes uopstavat.
      Obozavam novljane, oni kazu ,,nijesam”, kotorani ne, ljubavi nedokuciva, finese kokolo, finese

    • Oblici ,,nisam,nisi, nisu, nismo……….” pripadaju i ekavici i ijekavici.
     Kao bivsi prof,kotorske gimnazije , nastanjena u Kotoru od rane mladosti , mogu da tvrdim da je vecinski zivalj u Kotoru koristio oblik ,,nisam”, iako ,,nijesam” nije nepravilno, a danas se potencira..

     • citam po malo sto neki zvrljaju, pa me cudi da sveznalica ALTAIR ne oponira bivsoj profesorki gimnazije, mora da je ,,jaci” i od nje ali nesto zakocio, prebacio se na druge frontove

 4. Ako već oćete po kotorski, đe vam je ,,SPJAŽA” ?
  nIšta na silu, samo ako znaš, inače se ne mučite da razmišljate dok pričate.
  Ako ste uz lokalitete odrasli, to se odma’ osjeti, ako niste, nema veze, važno je da se razumijemo, ne silujte sebe

  • Moram reći da je Dube odrasla u Rožaje ili Novi Beograd pa ne zna naški i nije joj za zamjeriti. Pročitaj barm jednu njenu knjigu. Toliko o jeziku i naškome.
   Prijatelj Skala radija

   • a Mike; jadna si ga kad tako grdno kopčaš.
    Pa ko je Dubu prozvao ili pomislio na nju ?
    Odnosi se na ove mladiće sa engleškim imenom WHO SEE iako su im namjere dobre, i nema veze sto se meni njihov naziv grupe, ni ništa englesko u upotrebi kod nas ne dopada.
    Ajde Mike fundaj se malo, nikakva ni primisao na Dubu, ovo su valjda izvučene riječi iz pjesme pomenutih mladića

    • Prvo dobro procitajte pa se onda oglasavajte i javljajte sa umjesnim komentarima. Svepohvale Dubravki nasoj i ovoj grupi WHO SEE..Nema vece djelostine no u Kotor…

     • Janica, janica, NO,NO,NO………..u Kotor, ma prava si mi NO kotoranka, a ne pravdaj djelostinom kritiku da nesto bude bolje, blize izvornome, jer ti Janica ili nista ne znas ili zabijas glavicu u pijesak

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].