Đe i kako turista da prijavi svoj boravak

5
Koliko ih je prijavljeno?

Mirza Krcić

Mirza Krcić

Sve češća su negodovanje turista iz regiona i inostranstva koji imaju obavezu registracije boravka koja se obavlja u opštinskim ispostavama Ministarstva unutrašnjih poslova.

Sa ovim problemom se susreću i u lokalnoj Turističkoj organizaciji.

U čemu je problem, pitali smo Mirzu Krcića, direktora Turističke organizacije Kotor.

On nam je odgovorio da su turisti po zakonu obavezni da svoj boravak prijave u najbližoj policijskoj stanici i to inspektoru za strance.

Tamo će im biti izdat takozvani bijeli karton, koji važi 30 dana.

Za sve što je preko ovog roka mora se dobiti posebna vrsta vize regulisana propisima Crne Gore.

Problem je oko procedure registracije zbog čega opravdano negoduju gosti.

To stvara lošu sliku i poruku iz Crne Gore.

Stoga je Krcić uputio nedavno pismo ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću u kojem ga moli da predloži način rješenja ovog, iz godine u godinu, sve neprijatnijeg problema.

S obzirom da se veći broj stranih turista nalazi u smještajnim kapacitetima koji nemaju uredan sistem prijavljivanja gostiju, poteškoće sa njihovom registracijom su brojne i složene.

Iako se stalni pritisak na kancelarije inspektora za strance u područnim jedinicama policije pokušavao smanjiti upućivanjem na turističke agencije, u nijednom od ta dva modela nije došlo do olakšanja procedure, koje bi učinilo da se stranci osjećaju dobrodošlim.

Zbog toga je kancelarija TO Kotor vrlo često mjesto neprijatnih i ljutitih komentara.

Prema postojećoj zakonskoj regulativi lokalne Turističke organizacije ne mogu obavljati prijavu boravka turista, jer se radi o javnom i neprofitnom turističkom servisu, koji nema niti svoje goste, niti smještajne kapacitete.

Ipak, kako nam je interes grada i države u turističkom smislu važan, a zabrinuti brojnim negodovanjima stranih gostiju, molimo vas da nam predložite kontakt osobu za pokušaj rješenja problema, navodi se u pismu direktora Turističke organizacije Kotor Mirze Krcića, ministru unutrašnjih poslova Crne Gore Ivanu Brajoviću.

5 KOMENTARI

  1. Koliko sam ja čuo od inspektora koji obilazi one koji su prijavili izdavanje soba turistima, treba kupiti ili samo dobiti u knjižari bijeli karton za prijavu turista, ispuniti ga, i sa pasošem turiste ili više pasoša, ukoliko ima više osoba, poći u Mup, i tamo će vam ga ovjeriti. Bilo bi dobro da se obavijestite u kojem vremenu se to može u Mup-u obaviti i kod koga, pa bi informacija bila kompletna. Ja ću to napisati kada se vratim iz Mup-a. Ukoliko neko pođe ranije, neka to javi. Ovo pišem za one koji izdaju sobe turistima, jer bolje je nešto konkretno uraditi i na vrijeme, nego da vas snađe čudo u zadnji čas. A što se mora nije teško!

  2. Ko kontroliše uplate boravišne takse?Pera ždera ili neko treći?Između dva “bana” babi gola glava!Važno je da Crna Gora ima firmu Turistička organizacija CG-po ugledu na dom starih-udomljavanje partijskih kadrova?! Što radi i čime se bave i koju dobit svojim neprofitnim radom donose Državi i razvoju turzma? Prvo treba promijeniti dokone ministre-minstra-pa onda redom do mjesne zajednice!Batalimo se zakona koji služe za karitad?! Vratimo mjesne turističke biro u kojima će se ,kao nekada,prijavljivati gosti-putem prijava-naplaćivati boravišna taksa-prijave dostavljati policiji i bog te veslijo-bez filosovije i izmišljanja tople vode! Nije tačno da je u Crnoj Gori najskupljiji život i življenje-nego neznanje koje proizvode partijske dipleše neznalice-u narodu poznati “partijski kadrovi”-što bi rekli Bokelji “ala .e…mater”!

  3. samo da mu niste poslali mail, mozda ih ministar cita kao i vi iz turisticke org.? Onda cete odgovor dobiti malo sutra. Nego, nadajmo se najboljem!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].