Danas je Dan Bokeške mornarice

9
kolo Bokeljske mornarice

Ilija Radović

Bokeška mornarica u Kotoru je tradicija koja traje i trajaće, jer ono što je veliko, istorijsko i tradicionalno, treba svi zajedno da sačuvamo, poručio je Ilija Radović, viceadmiral Bokeške mormarice, koja danas 26. juna slavi svoj dan.

Naime, 26. juna 1463. godine izdat je prvi pisani Statut ove orgnizacije mornara  koja baštini vjekovne pomorske tradicije grada Kotora i Boke Kotorske.

Morarica je u to vrijeme nosila naziv “Bratovština Sv. Nikole mornara“.

Po običaju današnju feštu mornarice prati ceremonijal u kome će glavni odred Bokeške mornarice sa admiralom, viceadmiralom, oficirima i mornarima izaći ispred Doma mornarice na Pjacu od kina i tu formirati glavni odred.

Potom je prijem državne zastave od strane predsjednika opštine Kotor i obilazak odreda oko grada.

Nakon toga, ispred glavnih gradskih vrata će se podnijeti raport admiralu, a predsjednik opštine će mornarici predati ključeve grada Kotora.

To je vjekovna tradicija koja simbolično znači da grad tri dana pripada mornarici.

Tradicionalno kolo Bokeške mornarice će se odigrati na Pjaci od rive, glavnom gradskom trgu od 20 sati i 15 minuta, podsjetio je Radović za Skala radio.

9 KOMENTARI

  1. …od 26.juna.1463.godine..od kad postoji pisani dokument-STATUT(krštenica) Bokeške mornarice…pa do 26.juna.2018 neće da ,je 12 vjekova-nego zericu manje…?

  2. Sretan Vam dan Bokeljski Mornari,neka Vas Sveti Nikola čuva uz svetog Tripuna mučenika i blažene Ozane,a sveti Leopold neka izmoli za sve ove barbare koji su se nagomilali u ovi naš grad.

  3. DANAS JE 28 JUN – VIDOVDAN – DAN KADA SE PO NOVOM KALENDARU VOJEVAO CUVENI KOSOVSKI BOJ! DAN KADA JE FERDINAND DOSO U SARAJEVO I PRINCIP GA UBIO! DAN KADA JE MILOSEVIC-(ZLO SA BALKANA) OTISAO I DRZAO GOVOR NA GAZIMESTANU, A TAJNO JEO, PIO I PREGOVARAO SA TUDJMANOM! OSTA KRVAVA VELIKA JUGOSLAVIJA. NEKA JE POKOJ DUSAMA I KOSOVSKIH JUNAKA I SVIH NEDUZNO POGINULIH U BRATOUBILACKOM RATU!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].