Danas bi Jugoslavija slavila svoj 68. rođendan

29
Jugoslovenska trobojka

Danas je 29. novembar 2011. godine.

Prije tačno 68 godine u Jajcu je održano drugo zasijedanje Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

I taj dan se slavio kao rođendan države, Dan Republike.

Dvije godine nakon toga na isti dan održana je ustavotvorna skupština koja je donijela Deklaraciju o proglašenju Federativne Narodne Republike Jugoslavije.

Crnoj Gori je tako, poslije nelegitimne Podgoričke skupštine vraćeno ime i prezime kojim je ušla u ravnopravni federativni savez jugoslovenskih republika.

19. novembar 2002. godine, po hitnom postupku, kao da im je vrijeme falilo, oba vijeće u Skupštini Savezne Republike Jugoslavije ukinuli su, u trećem poslije više godina jalovih pokušaja, 29. novembar Dan Republike.

I tada su počinuli.

Neko se sjeća, neko sa sjetom i tugom, neko sa radošću, neko bi se da smije, sjetio da je bio u prvim redovima ali mu teško ide, jer se od napada na  sve i svašta iz Titovog doba dobro profitiralo.

Neko i jeste punio špagove, neko ih je prepunio (a nije ih mali broj) pa sada, kao tobož kakav iskreni demokrata i borac za legalitet i legitimitet maše evropskim a ne putevima revolucije do ogromnih kuća sa bazaneima, saunama, dvoranama za sve i svašta što je poznato još samo iz carskih vremena.

Veliki je broj i onih koji su pisali recke i bilježili ljude ispred ulaza u duhovne hramove i brojne bogomolje i trčali provjerenim drugovima u komitet da predaju izvještaj o svojim sugrađanima, prijateljima  čak i rodbini, da bi potom, kad je sa komunizmom završilo, opet bili ispred bogomolja, ali sada kao duboki vjernici koji bi, valjda zaslugom sopstvene pogani do samoga Gospoda Boga.

I nikoga nije stid, i niko ne crveni.

Ima i onih, na sreću – koji se tada nijesu slagali sa politikom koju je vodio Josip Broz ali se nikada, poslije njegovog odlaska nijesu tako bestidno obrušili na njegov lik i djelo i državu u koju su živjeli-Socijalističku Federativnu republiku Jugoslaviju.

Znali su oni dobro da bi na taj način samo ugrozili sopstveno dostojanstvo.

Jer, Jugoslavija je bila istinski priznata od lidera čitavog svijeta sa jasnim mjestom u svjetskoj istoriji.

To mjesto, na žalost ne pripada i narodu koji je spreman da se odrekne svega onoga što je bio zarad nekih, ipak kratkoročnih interesa.

A onda, gotovo koliko i naroda toliko i vođa, pretežno onih Domanovićevih od kojih su mnogi i danas, ona tamna ili potpuno crna strana ljudskog uma.

Oni neka se ne boje da će ih kad prođu neko i po ružnom spominjati.

Već sad su zaboravljeni, samo toga još uvijek nijesu svjesni.

A narod kao naš narod.

Sad bi opet Jugoslaviju i Tita jer se tada bolje i ljepše živjelo, a baš i nije moralo da se radi.

Sad bi i suze lili kao i onda kad je otišao, sad bi sve.

Možda ih odnekud Josip Broz i gleda i smješka se ili tuguje jer je ipak znao od kakvog je materijala pravio državu.

Danas je 29. Novembar, dan koji je slavila Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija kao svoj rođendan.

Crna Gora je danas nezavisna, međunarodno priznata država.

Prve se sa sjetom sjećamo a drugoj poručuje zadnja strofa himne: “Rijeka će naših vala, Uskačući u dva mora, Glas nositi okeanu, Da je vječna Crna Gora”.

Slavko Mandić

29 KOMENTARI

 1. Jovanka,ti bila najsretnija kada bi samo tvoja imala cijenu,a mi ostali ko vas”šiša”?! Zato Jovanka, ne izvrći i ne premeći no se osvrni na temu koja je na repertoaru:”Danas bi Jugoslavija slavila svoj 68.rođendan”!! Što ti misliš, i kako gledaš na ovu mržnju koja “isijava” iz pojednih replika na ovom portalu? Tu se “popruži”,a batali se ćosanja i faletanja,a po prilici ličiš na one koji se nekontrolisano češu đe ih (ne)srbi-svrbi,zar ne??

 2. Ljudi nemate sto pricat… Ljetos su neki “ponosni srbi” prskali po hrvatskoj ambasadi, prebili ciganina.. i jos su heroji ispali… dakle eto u svakom gradu ima takvih koji kvare atmosferu i mrze sve oko sebe, samo svoju pricu ceraju.. a eto.. mi budale pa tolerisemo…

 3. Gradimire-Jadimire,ako znam jad me zna,kako da skratim,a da tebe i tvoje pretke koji ste se prepoznali u mom “štivu”,izbjegnem?! No to nije razlog,da ja ne prihvatim tvoje pravo na “demokratiju” pa i da se počešeš đe te srbi-svrbi! Zato češi se Jadimire-Gradimire,jer to su ti precii i ti dopunom,kao mobitel,ostavili da se češete,pa i kada vas (ne)srbi/svrbi!

 4. Bokelj je isfrustriran tip koji ne voli Crnogorce. Nije jedini ali ga Skala ne treba puštat kad piše govorom mržnje. To nije mišljenje pa da može da zbori što oće. To je nažalost mržnja prema jednom narodu kome je nanešena nastrašnija nepravda koju su tek prije neku godinu ispravili. E Bokelj bi, da može to poništio. On bi da je ovo Srbija. A nije. Crna Gora je.

 5. Mislio sam da je za DAN REPUBLIKE dovoljna jedna čestitka! Nažalost,fulao sam i to dobrano?! Ali sve što se grbavo-gobavo rodi vrijeme ne ispravi?! Uz rizik,da kažem nešto u povodu ove velike”ljubavi” koja se ispoljava prema svakome koji ne misli kao”ja”?! Slavko Mandić,između ostaloga kaže i to na najljepše mogući način:”….Veliki je broj i onih koji su pisali recke i bilježili ljude ispred ulaza u duhovne hramove i brojne bogomolje i trčali u komitet da predaju izvještaje o svojima(kumu,prijatelju,komšiji-rodbini i ini-a),da bi potom,kada se sa komunizmom završilo,opet bili ispred bogomolja,ali sada kao duboki vjernici koji bi,valjda zaslugom spostvene pogani do samoga Gospoda Boga”…..!
  Da,da Slavko veliki i preveliki broj,ja to ponajbolje znam,ali ću te ,ipak dopuniti/pojasniti! Nisu oni bili ispred crkava,nego podalje u tami i iz “tame”,pisali ko ide u crkvu,ko ide kod kumova i prijatelja na slavu.kakvi su slavljenici po opredjeljenju i pripadnosti “narodu”,jer bože moj svi su takvi bili protiv države i naroda?! Danas ti isti i njihovi potomci,kao na samrtnu uru-pričešće/uljanje ,više nisu u “tami” nego na javi u crkvi i tamo opet pišu,pišu li pišu,ali sada ko ne dolazi u crkvu,odnosno u koju crkvu dolaze i kojemu se bogu “mole”,jer država i dalje “dijeli” “prijatelje od neprijtelja” koji ne ljube režimsku crkvu,iliti režimskoga gospoda boga?! Savšta i ništa iliti malo više od ništa,zar ne? No,i to je evropski?! Zato moj narode čekaju nas nova iskušenja,a to se vidi i po “velikoj ljubavi” koja se ispoljava preko ovih portala,ne birajući sredstva da se pošteni “nagrde”, po svaku cijenu, od grešnih-iliti nagrđenih od predaka do današnjih dana?!
  Moramo shvatiti,da je ovo ipak “divlji” Balkan u nevaspitanoj EUROPI?! Zar ne?
  A vi koji ste prepoznali sebe ili svoje,vjerjute mi nisam vam ja kriv ,no adativi od kojih ste “plemenjeni”?!!!

 6. Ljepša je Bokelju i 1941. godina kad su nas od vas oslobodili Italijani. Niko se prema Crnogorcima tako zločinački nije ponašao kao srbijanska vojska. To treba da znate.

 7. Tada smo imali sve, a sada nemamo ništa!!! Kako je jedan reko – TITO JE KRAO, ALI JE SVIMA DAO… OVI I SAD KRADU, ALI NIKOME NE DADU!!
  SMRT FAŠIZMU, SLOBODA NARODU, DRUGARICE I DRUGOVI!!!
  “Danas kada postajem pionir dajem časnu pionirsku riječ, da ću marljivo učiti i raditi, poštovati roditelje i nastavnike i biti vjeran i iskren drug, koji drži datu riječ”!!! Eto kakvi smo bili nekad, a kakvi smo sad!!!

 8. U tom “Jednoumlju” sam najljepsa proljeca svoga zivota zivio, zagrljen sa djetinstvom koje nije poznavalo jal i mrznju, kada smo jedan dan pisali cirilicu a drugi latinicu, cestitali bozic, hristos se rodi, pjevali serenade Zemunkama na Jadranskoj strazi, igrali fuzbal na Benovo i Racete, plivali na catare i u Vasku.
  Moze te me lansirati na Mars, oduzeti slobodu ali sjecanja su moja.
  Bilo je ljepo i casno zivjeti u Kotoru, Boki i ponositoj Crnoj Gori.

  Proljetne vode donose brazdu na licu a radio Skala mi vraca mladost.
  Hvala.

  • Hvala ti Eduarde, isto mislim , i istu nostalgiju nosim ali to tako lijepo kao ti ne umijem iskazati.
   Baš si jedan dobar čovjek i pomirljivim tonom pišeš što će reći da tako i misliš.Alaj ti vjera nepoznati a možda i poznati prijatelju!

 9. Kao da se vrijeme moze gumicom izbrisat. Neki od vas kao da nijesu pri pameti.
  Sto je onda falilo, Nijesam bila clan niti jedne partije, apoliticna sam sto sam i danas. SLOBODNA u glavu i u pamet. Ali kao da se vrijeme koje je pasalo ili je tu… sada moze izbrisat neko bi to volio a pokvareni smo samo tako. Danas imamo drzavu i opet nam fali nesto ali ja mislim dijagnoza od dotura.Nikad nam ne valja niti davno prije niti prije, niti sada nitu sjutra… Pa sto ce onda onome komu nista ne pase. Neka skace sa mosta u more. Tesko je svijema ugodit a po najteze covjeku. A ruzno je sto ateisti idu sada u crkve i lizu oltare, Postenije je bit i ostat ono zasta su se borili ili imali idfeale. U crkvu danas od tijeh ne mores niti pric. Sa cu ja postat komunjara i necu slavit svetovne praznike. E a da. Sve se to izmjesalo da ni na sto ne slici.

 10. Bokelj, ti si šovinista. Mrziš Crnogorce, sram te bilo. Boka je u Crnoj Gori pa ti možeš dca blesaviš svakoga dana. Dovedi se k poznaniju prava, jadan ne bio. Dok je vrijeme.

 11. Ti Bokelj misliš na onu Jugoslaviju okupatora Karađorđevića koji su napravili genocid nad Crnogorcima. Ne Bokelju ta. Ovdje se misli na pravu Jugoslaviju, SFRJ, priznatu i ravnopravnu. Onu gdje je Crna Gora, na tvoju žalost opet postala država. I neka živi drug Milo, na žalost mnogih Srba kao što si ti Bokelju. Zamisli se gdje ćeš u toj mržnji i dokle ćeš stić?

  • Mislim da bi pojedini trebali prije slaviti 1941.kad su Talijane-oslobodioce docekali preci pojedinih Crnogoraca s povicima:E viva Italia,e viva Duce.
   Poznat vam je ovaj pozdrav,a majstori?

 12. A i lose ta matematika Skali i njenom uredniku ide.Bice da bi Jugoslavija imala koju deceniju vise.Osim ako g.Slavko ne racuna vrijeme od malog Joze?Po svemu sudeci zna jedino tu matematiku.

  • Od malog Joze sa 29tim, a ti bi mozda sa 1 decembrom, ono kad ste ukinuli vjekovnu Crnu Goru, ti bi to oped da slavis. fino, fino, samo se nadaj, za sada nema mjesta, kroz koju stotinu godina , mozda

 13. E Bože, kad se sjetim lijepih dana, fešte,, praznika.Prošlo je ali ne i iz sjećanja. Zato hvala našemu Rado Skali.

 14. Slavko , Slavko galiote. Ove tvoje riječi su na srcu mnogima časnim ljudima starije jugoslovenske generacije kad se na današnji dan papala sarma, košet, kad su se praci klali i bilo veselo. Mladi sve više ipak razumiju kad im se ovako kaže . Pozdrav od T Pušić.

 15. Mandiću neka ti se svaka sreća veseli.E zato smo đe smo ! Komunisti su sada veliki vjernici , nema riječi. Hvala ti za ovaj prikaz u moje i ime moje đece, stariji sam čovjek.

 16. SVIM ČESTITIM I POŠTENIM GRAĐANIMA KOTORA,BOKE,CRNE GORE I JUGOSLAVIJE;OD SRCA ČESTITAM DAN REPUBLIKE-29.NOVEMBRA.1943 GODINE!!! OSTALIMA,NEKA VAS,NEKA,I UŽIVAJTE U OPLJAČKANOM-NARODNOM BOGATSTVU,KOJE ĆE VRAĆATI VAŠI POTOMCI ONIMA KOJE STE OPLJAČKALI,BUDITE SIGURNI,JER GA NIKO POZOBAO NIJE ,ŠTO GA PLATIO NIJE !!!!!!!!!!!!

 17. E, lijepo doba bješe!! Možemo samo sa velikom nostalgijom da se prisjećamo Jugoslavije i dobrog, sigurnog života!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].