Dan obale na Mediteranu

0
Boka Kotorska

Dan obale na Mediteranu, čiji je cilj da ukaže na neophodnost održivog razvoja priobalnih područja, obilježava se 25. septembra.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma saopštilo je da posvećuje posebnu pažnju sprovođenju politike zaštite i održivog razvoja crnogorskog obalnog područja.

“Uzimajući u obzir specifičnosti obalnih ekosistema, te činjenicu da su upravo ova područja najznačajnija za razvoj niza djelatnosti koje imaju veliki uticaj na ukupan razvoj obalnih država i da su zato izložena brojnim pritiscima”, naveli su u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da se obalna područja, iako relativno mala, smatraju najdragocjenijim djelovima nacionalnih teritorija.

“Međutim, kao rezultat intenzivnih društveno ekonomskih promjena i promjena u životnoj sredini, održivi razvoj obalnih područja je ugrožen i zahtjeva brzu implementaciju adekvatnih politika i mjera”, smatraju u tom Vladinom resoru.

Navodi se da se Crna Gora pridružuje aktivnostima koje preduzimaju i ostale države Mediterana povodom obilježavanja 25. septembra – Dana obale.

Ministarstvo, kako se dodaje, sprovodi aktivnosti u okviru ratifikacije Protokola o integrisanom upravljanju obalnim područjem Sredozemlja, kojim se u nacionalne okvire uvode instrumenti zaštite životne sredine obalnih područja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].