Dajmo krv!

0

dr Filipović

dr Snežana Filipović

U kabinetu za transfuziju krvi Opšte bolnice u Kotoru apeluju na humanost i pozivaju  građane, a posebno dobrovoljne davaoce krvi čiji je broj smanjen, da daju krv i pomognu drugima.

Krv koju pacijent prima mora biti obrađena, bezbijedna i istestirana na krvlju prenosive bolesti, objašnjava za Skala radio doktorka Snežana Filipović, šefica Kabineta za transfuziju krvi.

U slučaju incidenta ili hitne potrebe, ni jedan pacijent ne može primiti krv ni kada dobrovoljni davaoci dođu u transfuziju, zato što tu krv treba obraditi i taj proces traje najmanje 6 sati, kaže ona.

Zato su potrebne stalne akcije dobrovoljnih davalaca krvi, kao i da jednom godišnje građani daju krv, kako bi ostale rezerve obrađene krvi koja čeka hitne slučajeve.

Najviše se traži nulta i A krvna grupa, a kada je riječ o rijetkim krvnim grupama, onda su to negativnog RH faktora, A i B negativne krvne grupe, koje ima manji broj ljudi, zaključila je doktorka Filipović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].