Da je vječna Crna Gora

24
Da je vjecna Crna Gora

Svečanosti povodom pete godišnjice nezavisnosti Crne Gore počele su juče, a glavna proslava održana je sinoć na Cetinju.

Na Cetinju je ispaljena počasna artiljerijska paljba, a premijer Igor Lukšić priredio je prijem za domaće i strane zvanice.

Povodom 21. maja, Dana nezavisnosti Crne Gore, premijer Lukšić i gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša otvorili su juče veliki most preko Ribnice, u sklopu obilaznice oko glavnog grada Crne Gore, na putu od Kolašina ka Jadranskom moru.

Kod Danilovgrada, na lokalitetu Taraš, otvoreno je moderno skladište  naoružanja i vojne opreme.

Referendum o nezavisnosti Crne Gore organizovan je 21. maja 2006. godine, kada se 55,5 odsto građana izjasnilo za državnu suverenost, dok je protiv bilo 44,5 odsto.

Crna Gora je 3. juna i zvanično proglašena nezavisnom drzavom, usvajanjem Deklaracije o nezavisnosti u Skupštini Crne Gore.

 * * *

Crna Gora  obilježava 21. maj – Dan nezavisnosti, u znak sjećanja na referendum 2006. godine na kome je ponovo stekla državnu samostalnost.

Prema zvaničnim rezultatima, na referendumu je glasalo 419.240 građana ili 86,5 odsto od ukupnog broja birača.

Crnogorsku nezavisnost podržalo je 230.661 građana ili 55,5 odsto, dok je za ostanak zajedničke države sa Srbijom bilo 185.002 ili 44,5 odsto.

Održavanju referenduma prethodili su pregovori predstavnika blokova za nezavisnost i zajedničku državu preko slovačkog diplomate Miroslava Lajčaka posredovala Evropska unija.

U višemjesečnim pregovorima najviše sporenja bilo je oko većine koja je potrebna da bi referendum uspio.

Skupština Crne Gore usvojila je 1. marta Zakon o referendumu, koji je dogovoren uz preporuku EU.

Za uspjeh referenduma bilo je potrebno da ga podrži 55 odsto izašlih birača.

Referendumsko pitanje glasilo je – Želite li da Republika Crna Gora bude nezavisna država sa punim međunarodno-pravnim subjektivitetom.

Zakon je predviđao da se, ako se građani na referendumu ne izjasne protiv pitanja o državno-pravnom statusu Crne Gore, plebiscit može ponoviti poslije tri godine.

Skupština Crne Gore je na sjednici 2. marta, na osnovu prijedloga predsjednika Republike Filipa Vujanovića donijela odluku da referendum o državno-pravnom statusu bude održan 21. maja.

Za predsjednik Republičke referendumske komisije izabran je Slovak František Lipka.

Pravo izjašnjavanja na referendumu imali su građani koji u skladu sa propisima o izborima imali biračko pravo.

Prema podacima RRK pravo glasa na referendumu imalo je 484 hiljade i 718 građana.

Referendum je nadgledalo više od 3,4 hiljade posmatrača, od kojih 2,27 hiljada domaćih i oko 630 stranih.

Izjašnjavanje građana pratilo je i više od 630 domaćih i novinara iz regiona.

Skupština Crne Gore usvojila je Zakon o državnim praznicima, prema kome je 21. maj proglašen Danom nezavisnosti.

24 KOMENTARI

 1. Chief, nisam razumio poruku, osim one riječi pune mržnje kojju čujem kad god odem u tzv federaciju bih, a koja mi sve više govori da za nezavisnu Crnu Goru i nisu glasali pravoslavni Crnogorci,bar ne većinski, tj. među onih 230 661 glas najviše je crnogorskih muslimana, Albanaca, Hrvata…

   • @chief
    Malko si popravio ocjenu iz engleskog.
    Nijesi više “chif” nego CHIEF.
    Ali, još će ti dugo trebati da savladaš
    srpsku gramatiku.
    Crnogorski novorijek teže ćeš naučiti
    nego engleski.

    • vazda je bilo chief
     sad,ruku na srce,da li je bilo onako kako se čita ili piše,ne mogi se śetit.
     Ja srpski znam da govorim,ali ne razumijem ljude koji ga pričaju 🙂 što žele da kažu negiranjem ustava,države,jezika? Ništa,ventil frustracija velikonacionalnih hegemonističkih projekata

 2. Manite se politike,pogledajte cijene voca i povrca . Ko je zadnji put kupio ulcinjsku so i da li je vidio kakve je boje?Jagode 3.5e.Sramota!

  • A da prizovemo Veneciju, ili bi Vam možda milije bilo prizvati Srbiju? ili……. ovo je 21 vijek., dobro jutro!

 3. I moja malenkost želi da Crna Gora bude vječna, no vječna bi bila i da nije dva puta bratu zabila nož u leđa-prvi put prije tačno 5 godina, a drugi put priznanjem Kosova.Jedino pozitivno u cijelom procesu jeste pravo moje vječne Republike Srpske da jednog dana(koji, nadam se, nije tako daleko) pođe istim stopama.

 4. Budite sretni u Crnoj Gori najlepšoj državi na svijetu, dobrih ljudi ! prekinite loše da mislite ljudi!

  • Pablo, jedna od vaznijeh tacaka danasnjeg kongresa DPS-a je bila i ta…cekamo novi statut…ili mozda pojedini ucesnici ovdje vec znaju pa da nam pruze eskluzivu

 5. Rađe bi na kongres no s tobom kod Koštunice, Tadića ili Medojevića. Sreća što takvih kao ti na ovaj dan nema mnogo. A svaka država pa i ova naša ima one koji bi je urnisali. Neće moći.

 6. Danas je veliki dan za sve građane Crne Gore. I one koji to ne razumiju baš najbolje, Dobili smo državu koja je naša i koju treba da gradimo zajedno. Ona je naša svetinja. Zato se slažem sa Skalom: Neka je vječna Crna Gora. Živjeli svi svih nacija i vjera.

   • Po Vama znači ako želiš da promijeniš vlast, onda bi trebalo da se pripojimo ” demokratskoj” Srbiji?!!
    Ovo mi je najznačajniji datum u životu po pitanju svih izbora, vlasti, i svega u vezi Države. Vlast dođe i prođe, a neka je vječna moja Crna Gora i svi njeni građani ma koje vjere i nacije bili!
    Živjela Crna Gora!

    • Deny,
     Zamislite sad…..onako hipoteticki,realno ili kako god…..ako kome napamet padne da postavi pitanje nelegitimnog pripajanja Boke kotorske Crnoj Gori?
     Siguran sam da cete pronaci u sebi demokratski kapacitet kao neko ko je “docekao” samostalnost Crne Gore,da ne osporavate nekome drugome pravo na samoopredjeljenje.Vama ovo sada zvuci kao nesto smijesno,nerealno,daleko…..tako se mislilo i 1991.o SFRJ,pa 1992,1997 o SRJ…pa eto ne bi tako…
     Mislite da je proces zavrsen?
     Siguran sam da mi necete vjerovati kad bih Vam rekao da je jedan drugi zapoceo…………mozda je bolje da ne vjerujete….za Vas.

     • Da pośetimo da je na referendumu glasalo 419.240 građana
      Da bude nezavisna podržalo je 230.661 građana za ostanak improvizacije od države bilo je 185.002
      Bilo kako bilo dobili smo najljepsu drzavu na svijetu. Njena ljepota je tako zanosna da i oni koji je ne mogu “ocima vidjeti” trpe svoje mazohisticke traume i ostaju da uzivaju u blagodetima svoje drzave.
      Neka si nam vjecna i srećna ti nasa “mala, a velika Crna Goro”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].