Crveni krst obilježava Međunarodni dan starijih osoba

0

 

Crveni krst Crne Gore 1. oktobra obilježava Međunarodni dan starijih osoba, jedan od najznačajnijih datuma za organizaciju koja u kontinuitetu, od svog nastanka pa do danas, brine o najugroženijim starijim osobama sa ciljem unaprjeđenja kvaliteta njihovog života.

“Ove godine obilježavanje Međunarodnog dana starijih u skladu je sa trenutnom epidemiološkom situacijom u zemlji, ali i svijetu. Usljed pojave virusa COVID19, grupne edukativne i zabavne aktivnosti kojima se tradicionalno obilježava ovaj datum neće se izvoditi, a sve sa ciljem očuvanja zdravlja starijih. Kako bi se starijima omogućilo da borave kod kuće i ne izlažu se riziku, ali da budu uključeni u sve relevantne teme, Crveni krst Crne Gore okupio je značajne partnere iz oblasti pružanja podrške ovoj populaciji, koji će svako iz svog domena odgovarati na pitanja starijih i dati ključne informacije o svom djelovanju”, saopšteno je iz Crvenog krsta.

Tako će u periodu od 1. do 7. oktobra, Crveni krst Crne Gore svakodnevno na svojim drušvenim mrežama objavljivati kratke video zapise putem kojih će se starijima obraćati predstavnici relevantnih subjekata koji će ih informisati o postojećim uslugama podrške za starije, uticaju epidemiološke situacije na njihovo funkcionisanje, nasilju nad starijima, kako pružiti prvu pomoć sebi i drugima, brojnim pravnim pitanjima, kao i preporukama za fizičke aktivnosti koje se mogu izvoditi u kućnim uslovima.

“Svjesni činjenice da veliki broj starijih ne koristi društvene mreže, Crveni krst Crne Gore poziva mlađe generacije da se ove godine više nego ranije uključe u obilježavanje 1. oktobra, na način što će informacije prenositi svojim najbližim starijim članovima porodice, prijateljima, komšijama. Na taj način pokazujemo solidarnost i omogućavamo im da u izazovnim vremenima ostanu uključeni u zbivanja koja se prvenstveno tiču njih”, dodaju u saopštenju.

U opštinskim organizacijama Crvenog krsta će se realizovati redovne aktivnosti, a tamo gdje uslovi budu dozvoljavali korisnicima programa podrške će se podijeliti simbolični pokloni, kao i brošure zdravog starenja sa preporukama za zdravu ishranu i fizičke aktivnosti.

“Ovaj datum je uvijek i prilika da se istaknu rezultati rada, ali i ukaže na velike potrebe i probleme sa kojima se stariji u Crnoj Gori suočavaju. Istraživanja pokazuju da se najčešći problem starijih odnose na: siromaštvo, usamljenost, loše zdravstveno stanje i nedostatak brige. Iz tog razloga, aktivnosti Crvenog krsta su prvenstveno usmjerene na rješavanje navedenih izazova. Crveni krst Crne Gore i Ministarstvo rada i socijalnog staranja realizuju program pomoć u kući u 15 opština u Crnoj Gori. Ukupno 118 gerontodomaćica pruža podršku za 1 133 starije osobe. Pored toga, u još 3 opštine Crveni krst realizuje iste usluge u saradnji sa lokalnom samoupravom. U tim opštinama angažovano je ukupno 14 gerontodomaćica koje brinu o 140 korisnika”, pojašnjavaju iz Crvenog krsta.

U proteklih pet mjeseci Crveni krst realizovao je projekat Zdravo starenje u okviru kojeg je u šest opština za oko 300 starijih osoba iz udaljenih sela i grada obezbijeđena posjeta ljekara i opšta kontrola zdravstvenog stanja. Uz redovnu brigu o zdravlju starijih, OOCK edukovale su i mlađe generacije o tome kako zdravo stariti. Ova tema će u narednih 10 godina biti u posebnom fokusu na globalnom nivou, ističući odgovornost svakog pojedinca da svojim djelovanjem i zdravim navikama oblikuje zdraviju budućnost tj. starost u kojoj će zadržati funkcionalnu sposobnost.

Od početka epidemije virusa COVID19 aktivnosti Crvenog krsta su prvenstveno usmjerene na starije koji su prepoznati kao posebno rizična grupa. U tom smislu, Crveni krst je pored gerontodomaćica angažovao i volontere koji su obavljali nabavku i administrativne poslove za starije kako bi oni slijedili savjete nadležnih i boravili kod kuće. U kontinuitetu se pružala psiho-socijalna podrška, kao i podjela humanitarne pomoći za socijalno najugroženije starije osobe u svim opštinama.

“U proteklih mjesec dana svjedoci smo ponovnog povećanja broja oboljelih od COVID19, pa koristimo priliku da pozovemo sve generacije na poštovanje mjera kojima će sačuvati zdravlje i život svojih najstarijih, a starije da kao i do sada daju primjer odgovornog ponašanja i time sačuvaju svoje i zdravlje drugih. Crveni krst Crne Gore u ime volontera i zaposlenih u opštinskim organizacijama Crvenog krsta želi svim starijim osobama dobro zdravlje i srećan Međunarodni dan starijih”, zaključuje se u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].