Crveni krst Crne Gore obilježava Svjetski dan prve pomoći

0

 

Crveni krst Crne Gore u subotu, 12. septembra, obilježava Svjetski dan prve pomoći. To je prilika da se podigne svijest o značaju poznavanja prve pomoći, koje je u nekim situacijama ključno za spašavanje života, saopštili su danas iz te organizacije.

Prva pomoć je početni korak u obezbjeđivanju efektivnog i brzog odgovora, koji pomaže da se ublaže posljedice ozbiljnih povrjeđivanja i da se povećaju šanse da se preživi.

“Milioni ljudi se povrjeđuju ili umiru od povreda svakog dana, zbog neadekvatnog odgovora ili neblagovremenog djelovanja”, ističu u Crvenom krstu.

 

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći je “Prva pomoć u vrijeme epidemije Covid-19”.

Koordinator programa Prva pomoć u Crvenom krstu Crne Gore Igor Jokanović naglašva da je poznavanje prve pomoći u svakom trenutku, a posebno u vanrednim okolnostima kakva je epidemija Covid-19, od izuzetnog značaja.

“Odlazak u medicinske ustanove nije preporučljiv, osim u hitnijim situacijama, a boravak kod kuće povećava mogućnost da dođe do sitnijih povreda. Zato je važno da što veći broj osoba, a najmanje jedna u svakom domaćinstvu, zna da pruži prvu pomoć i sebi i drugima. Potrebno je i da svako domaćinstvo ima spremnu kutiju prve pomoći koja sadrži osnovne artikle, koji su potrebni za pružanje prve pomoći”, saopštio je Jokanović.

U CKCG ističu da zbog ukupne situacije sa koronavirusom nije moguće organizovati masovnije događaje kojima su njihove opštinske organizacije do sada obilježavale Svjetski dan prve pomoći, ali će volonteri dijeliti informativni materijal sa preporukama što uraditi u slučaju povreda u kući, što treba da sadrži kutija prve pomoći…

“Neke organizacije će na trgovima organizovati “javni čas prve pomoći” i demonstrirati zbrinjavanje osnovnih povreda i stanja, a u nekima će biti organizovana predavanja prilagođena posebnim ciljnim grupama. Kampanja i dijeljenje korisnih savjeta će se odvijati i putem društvenih medija”, dodaju u Crvenom krstu.

Ukazuju da je Međunarodna federacija društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca svjetski lider u pružanju prve pomoći.

“Tokom više od 150 godina, prva pomoć je jedna od osnovnih usluga koju povrijeđenima pružaju volonteri i zaposleni u Crvenom krstu i Crvenom polumjesecu. Crveni krst Crne Gore kontinuirano radi na obučavanju stanovništva u osnovama pružanja prve pomoći. Kroz predavanja u osnovnim i srednjim školama, fakultetima, radnim organizacijama, organizovanjem lokalnih takmičenja, državnog takmičenja, pokaznih vježbi, u prethodnoj godini kroz program prve pomoći obučeno je preko 5.500 osoba”, zaključuju u CKCG.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].